Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

REJŽEK: Šamani do boje, na havěť nehleďte a Uruguayci na Měsíc

Sport

  10:45aktualizováno  13:04
PRAHA - I když jsme měli v pátek u televizorů konečně den volna, neznamená to, že by nebylo o čem psát. Mluvilo se hlavně o tvrdém, ale zaslouženém trestu pro Toho, který tančí, pardon, kouše s vlky, a uruguayští fotbaloví představitelé udělali dost pro to, aby je zbytek světa začal nenávidět za licoměrnost, s jakou brání svého nezvedence. Možná by se měli v duchu rytíře Astolfa ze slavné Ariostovy epické básně Zuřivý Roland pokusit hledat ztracený rozum na Měsíci.

Brankář Nigérie Vincent Enyeama inkasuje branku v zápase s Argentinou. foto: ČTK/AP

Před nadcházejícími boji v osmifinále čekám zvýšenou aktivitu všemožných reprezentačních šamanů, kartářů, astrologů a podobných věštců. Stejně tak rozmanitá žoužel a drobné i větší domácí zvířectvo bude vytahováno z kurníků, akvárií a terárií, aby předpovědělo, jak se co rozuzlí.

Začala to chobotnice Paul, která při posledním mistrovství světa uhádla všechny výsledky německého týmu, a navíc finále mezi Španělskem a Nizozemskem, načež zanedlouho zřejmě vyčerpáním zahynula a v Oberhausenu jí postavili dvoumetrový pomník.

Jan Rejžek

český hudební a filmový kritik, novinář a fotbalový fanoušek komentuje pro LN mistrovství světa.

Při významných sportovních akcích se o tipování pokoušely v nedávné době s různým zdarem krávy, fretky, vepři a slonice (doufám, že neurážím zákazníky našich sázkových kanceláří). Brazilci nyní věří samci mořské želvy jménem Big Head, ale zatím se moc nepředvedl.

Během letošního mistrovství světa pobíhá po trávě plno Blíženců a Raků. A hádejte, kdo jediný dal v průběhu sám sobě dárek v podobě gólu k narozeninám? Pochopitelně, den po sedmadvacetinách a hned dvakrát Lionel Messi.

Od čtvrtka dvaadvacetiletý Kostaričan Joel Campbell naopak spěchal a skóroval už před dvanácti dny. Kdyby se jejich celky prorvaly do závěrečných kol, nejkrásnější oslavy jubilea by mohli uspořádat červencoví rodáci, Američané DeAndre Yedlin a Geoff Cameron, skvělý mexický gólman Guillermo Ochoa, Kolumbijci James Rodríguez a Alexander Mejía či řecký brankář Orestiz Karnezis.

Za pouhé dva týdny se dozvíme, jak to celé dopadlo, ve finále, které může klidně pískat Angličan Howard Webb, jemuž bude den poté třiačtyřicet…

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...