Neděle 28. dubna 2024, svátek má Vlastislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Maďarsko - Česko 1:1, souboje, šance a emoce. Fotbalistům zajistil remízu Jurečka

Český tým slaví gól Václava Jurečky (třetí zprava) v přípravném utkání proti Maďarsku. foto: AP

Čeští fotbalisté remizovali v přípravném utkání v Maďarsku 1:1. Zápas plný soubojů, emocí a zajímavých šancí otevřeli domácí ve druhé půli, když se prosadil dorážející Sallai. Národní tým však dokázal srovnat, když balon do sítě dostal premiérovým gólem v reprezentaci Jurečka.
  19:02aktualizováno  19:57

Obrovskou chybu stopera Langa totiž velmi chytře využil Chytil.

Nákop českého stopera z vlastní poloviny maďarský obránce Lang neodhadl, a když chtěl hlavičkovat brankáři do rukavic, slávistický útočník jej přemohl a balon dostihl.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Před gólmanem stihl postrčit míč hlavou na Jurečku, který měl snadnou práci - střílel do prázdné brány.

„Jsme sehraní ze Slavie, takže jsme o sobě věděli. Jsem rád, že mi to tam spadlo,“ řekl střelec gólu v pozápasovém rozhovoru pro Českou televizi.

Byla to akce z ničeho, ale Čechům výrazně pomohla.

Předtím totiž vůbec nezvládli start druhého poločasu.

Byl to Stronati, který v rychlosti nezachytil nabíhajícího Sallaie, nechal se předskočit a domácí útočník rozjásal zaplněný stadion.

Domácí překvapili soupeře rychlou rozehrávkou z autu, po krátké kombinaci Kerkéz narýsoval centr perfektně a brankář Staněk na dorážku Sallaie nedosáhl.

ZNÁMKY

Možná se Češi nechali uchlácholit tím, že se jim snadněji útočilo, možná na chvíli polevili. Ale inkasovali gól, který dostal domácí do varu.

Souboje začaly být tvrdší, na kraji trávníku se do sebe pustili Souček se Szoboszlaiem, jež od sebe museli odstrkovat spoluhráči.

Podobné to bylo, když Sadílek ostře zajel při urputné snaze získat míč do Kerkéze, za což si vysloužil žlutou kartu.

Trenér Jaroslav Šilhavý, který učinil devět změn v sestavě proti čtvrtečními kvalifikačnímu utkání s Albánií (1:1), pak zkusil oživit hru několika čerstvými posilami do útoku. Na hřiště se dostal Černý i Lingr, do obrany šel Holeš nebo Provod.

Došlo i na výměnu bratrů Sadílkových, do útoku se podíval i Kuchta.

Ale že by se český výkon nějak zásadně zvedl, to se říct nedalo. Přesto ke konci hosté zazdili několik dobrých příležitostí.

„Myslím, že jsme nepropadli, naopak jsme se snažili hrát aktivně, presovat a získávat balóny. Škoda, že jsme v prvním poločase nějaké situace lépe nedohráli, ale důležité je, že jsme se po inkasované brance dokázali zvednout a vyrovnat,“ doplnil Jurečka.

Na druhé straně to pokaždé jen zahřmělo, když se maďarští fotbalisté dostali k českému vápnu.

Třeba když Kerkéz napálil odražený míč a brankář Staněk se jen ohlédl, jak pokus plachtí vedle tyče.

Nebo když Szoboszlai, největší domácí hvězda a kapitán reprezentace, vybojoval nebezpečný přímý kop, který ale následně neproměnil.

Už v první půli pak využil mezery v české obraně a předložil útočníku Vargovi, který ještě posunul do stoprocentní šance Sallaiovi.

Tváří v tvář brankáři Staňkovi ale rychlonohý záložník selhal.

Szoboszlai tvořil dál, po rohu využil volného Kalmára, jenž z první posadil míč Sallaiovi přímo na hlavu na zadní tyč. Ten ale tentokrát bránu netrefil.

Do slušných příležitostí se ale dostávali i Češi. Několikrát chtěl patou do brány umístit balon slávista Chytil, jenže vždycky narazil ještě na nohu soupeře.

O poznání povedenější akci pak předvedl Hložek, který si obhodil dva protihráče a z rohu vápna předkládal nabíhajícímu Chytilovi z druhé vlny. Tentokrát už mu zakončení vyšlo lépe, ale po zemi trefil jen brankáře Dibusze.

Ten si zadělal na problémy nepovedenou rozehrávkou před koncem poločasu, čeští fotbalisté ale stejně jako většinu první půle nevolili vhodné řešení. Spěchali, nepřemýšleli nad výhodnějšími možnostmi. Právě zmíněný dárek od brankáře vyřešili příliš dlouhým balonem, jímž se pak sami zahnali.

Český útočník Václav Jurečka (vpravo) střílí gól do sítě Maďarska v přípravném utkání.

Když pak Masopust postupoval v protiútoku tři na tři, místo přihrávky do mezery mezi stopery Jurečkovi volil raději centr na Chytila, jejž už v tu chvíli bránili dva hráči natěsno.

A tak vynikl znovu Staněk, když musel vyrážet dalekou střelu obránce Szalaie. Ten se s odraženým míčem vůbec nemazlil a málem trefil životní gól.

Puskás Aréna pak dala jasně najevo, kdo je tu doma. Maďarský kotel byl skvělý.

Na tribuně za bránou se sešlo na pět tisíc fanoušků, kteří už od předzápasového programu burcovali. Měli připravené chorály, ve spodní části byli tři bubeníci.

Ohlušující atmosféru stupňovali pokaždé, když domácí byť jen naznačili útok. Když před utkáním fanoušci zpívali maďarskou hymnu, člověk měl rázem husí kůži.

A to nebylo zdaleka plno.

Maďaři byli aktivnější, více drželi míč a vypadali pohyblivěji. Postupem času ale i jejich tempo uvadalo. České statické řady se snažili překonat rychlými narážečkami z prvního doteku, které se jim ale ne vždy úplně dařily, z čehož těžili hosté.

Rychlé protiútoky ale končily na nedbalé rozehrávce záložní řady. Ta může jen děkovat dobře postavené obraně, která většinu křížných nabídek dokázala likvidovat.

Málokdy jste navíc viděli, že by domácí nakopávali dlouhé balony. Být co nejvíc na zemi, kombinovat, vyčkávat na přesnou předfinální nabídku.

Aktivitou hýřil kromě Sallaie se Szoboszlaiem také Négo na pravé straně. Občas zůstal na kraji úplně sám, jeho centry však pohotově sbírali Brabec se Stronatim.

A Szoboszlai?

Češi postupem času zjistili, že na maďarskou hvězdu platí agresivnější hra. Několikrát dostal naloženo od Součka, Sadílka i Stronatiho. Jakmile mu nenechali moc prostoru na kličku, atakovali tělem a dostali jej pod tlak, většinou chyboval.

Stejně jako ještě stále ne úplně vyzrálá maďarská defenzíva, z čehož zejména ke konci zápasu Češi těžili.

Vedoucí gól se jim však i přes několik pokusů vstřelit nepodařilo.

„Jsem celkem spokojený, i když jsme nevyhráli,“ prohlásil trenér Jaroslav Šilhavý.

„Hlavně s druhým poločasem. Tam bylo všechno. Intenzita, agresivita, emoce. Myslím, že útoky se střídaly na obě strany. Střely a vůbec statistické údaje byly vyrovnané. Myslím, že pro diváka to muselo být atraktivní utkání.“

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč