Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Reprezentační trenér sází víc na plzeňské hráče

Sport

  8:00
Ctrl C, Ctrl V. Kéž by se dal úspěch ve fotbale zkopírovat stejně snadno jako text v počítači pomocí známých klávesových zkratek. Když se daří Plzni, proč by se nemohla zlepšit její zásluhou také reprezentace? Bylo by to potřeba.

Petr Jiráček. foto: ČTK

Ze soupisky účastníka Ligy mistrů si trenér Michal Bílek vybral pro sobotní utkání ve Skotsku čtyři jména. V klíčovém momentu kvalifikace o Euro 2012 by se hodilo, kdyby se Daniel Kolář, Milan Petržela, Václav Pilař či Petr Jiráček předvedli v českém dresu stejně jako v klubovém angažmá.

Zastoupení Plzně v národním týmu

- Její hráči v nominaci na sobotní utkání se Skotskem:
Petr Jiráček (0 zápasů/0 gólů)
Daniel Kolář (3 zápasy/0 gólů)
Milan Petržela (6 zápasů/0 gólů)
Václav Pilař (2 zápasy/0 gólů)

- Zahrál si v reprezentaci pod trenérem Bílkem:
David Limberský (naposledy v únoru 2011)

- Zahráli si v reprezentaci dřív: Pavel Horváth (naposledy v dubnu 2002)
Marek Čech (naposledy v listopadu 2006)
Martin Fillo (naposledy v listopadu 2009)

Jejich formu mohl Bílek na začátku sezony těžko ignorovat. Dopředu už dokonce poodhalil, že do základní sestavy v Glasgow možná pošle Petra Jiráčka, ačkoliv pětadvacetiletý záložník dostal pozvánku vůbec poprvé v kariéře. "Při odvetě s Kodaní byl Jiráček suverénně nejlepší na hřišti. Je psychicky silný a dovede se dostat i do zakončení," sypal kouč národního týmu chválu.

Hráč, který se před třemi lety ještě nemohl pochlubit ani jedním prvoligovým startem, před prvním tréninkem v reprezentační výbavě ale nerozdával sebevědomá slova. "Zatím se rozkoukávám. Měl jsem tady z toho trochu strach. Asi jako každý," tvrdil Jiráček novinářům.

V reprezentaci se alespoň nemusí poznávat se spoluhráči, kteří s ním dorazili z Plzně. "Hrajeme spolu přes dva roky, rozumíme si a víme, co od druhého čekat. Z toho pohledu je to pro mě jednodušší," zmínil výhodu vyššího plzeňského zastoupení.

Jenže jsou tu i rozdíly. Zatímco v kabině mistra vládne po postupu do Ligy mistrů euforie, v reprezentační šatně sílí po porážce v Norsku napětí.

V ponuré atmosféře se může plzeňské kouzlo snadno vytratit, což už se několikrát ukázalo. Za Plzeň odehráli Petržela a Kolář excelentní zápasy, v reprezentaci zatím téměř pokaždé snadno zapadli do podprůměru.

Michal Bílek, trenér české fotbalové reprezentace.

K tomu jsou vztahy mezi vedením plzeňského klubu a reprezentací značně napjaté. Všechno začalo loni na podzim tím, když Bílek odmítl brát ohledy na vytíženost plzeňských hráčů. Dva dny po přátelském utkání v Dánsku už museli nastoupit k ligovému utkání.

Od té doby se trenér Plzně Pavel Vrba vyhýbá jakémukoliv komentáři k reprezentačnímu dění. "Dočetl jsem se, že trenéra Bílka vůbec nezajímají problémy Plzně. Já se rozhodl, že pokud se mě na něj někdo zeptá, sdělím, že mě reprezentace také nezajímá, protože je to v kompetenci pana Bílka."

K vylepšení vztahů nepřispěl ani způsob, jakým reprezentační kouč vysvětlil, proč nevyužije plzeňského kapitána Pavla Horvátha. Podle Bílka na něj "nemají trenky" a na mezinárodní fotbal by "pohybově nestačil."

Naposledy se kritika ozvala z Plzně. Majitel klubu Tomáš Paclík se jako jediný z členů výkonného výboru fotbalové asociace vyslovil otevřeně pro Bílkův odchod hned po porážce s Norskem. Podle něj je už stejně "pět minut po dvanácté".

Nebo také ne. I hráči z Viktorie mohou pomoci otočit ručičky na pomyslných hodinách zpět. V sobotu odpoledne po utkání ve Skotsku bude jasné, jestli se to povedlo.

Autor: