Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Rooney se trefil poprvé od března. Manchester porazil Bromwich 2:1

Sport

  16:13
LONDÝN - Manchesterské týmy United a City zůstaly i po 21. kole se stejným počtem bodů v čele tabulky Premier League. Slavnější svěřenci trenéra Alexe Fergusona, kteří vedou zásluhou lepšího skóre, dnes vyhráli 2:1 ve West Bromwichi i díky brance Wayna Rooneyho, jenž se poprvé od března dočkal gólu ze hry. V závěru utkání si ale hostující útočník také zranil kotník a hrozí mu pauza. Tým City zdolal 1:0 jiného nováčka Blackpool.

Wayne Rooney. foto: ČTK

Rooney se v nejvyšší anglické soutěži trefil ze hry poprvé po devíti měsících, jen v srpnu se mohl radovat z gólu alespoň z penalty. Do nového roku ale vkročil excelentně a už po třech minutách hry otevřel přesnou hlavičkou skóre. Radost Manchesteru a jeho hvězdě vydržela ale jen zhruba deset minut, než vyrovnal James Morrison.

Šance West Bromwiche na první výhru nad Manchesterem od roku 1984 vzrostly po hodině hry, kdy domácí dostali výhodu penalty za faul. Jenže Peter Odemwingie netrefil branku a zanedlouho přišel trest. Mexický náhradník Javier Hernández hlavou po Rooneyho rohu rozhodl o třech bodech pro favorita.

Jediný gól City vstřelil ve 34. minutě Adam Johnson, jehož střelu z 25 metrů jeden z obránců Blackpoolu tečoval do sítě. Vedení favorita mohl krátce nato pojistit kapitán Carlos Tévez, pokutový kop za faul na Yayu Tourého však neproměnil.

Rok 2010 v obrazech

Manchesterské týmy mají na prvních dvou místech tabulky stále dvoubodový náskok před třetím Arsenalem, který zvítězil snadno 3:0 na hřišti Birminghamu City. Devátým gólem v sezoně se na tom podílel i francouzský ofenzivní záložník Samir Nasri. Tomáš Rosický byl jen mezi náhradníky.

O tři body za "Kanonýry" je stále Tottenham, který díky 11. gólu v sezoně Garetha Balea porazil 1:0 Fulham. Na čtvrté místo se může v případě úspěšně zvládnutého nedělního duelu s Aston Villou vrátit Chelsea.

Trápící se Liverpool otočil zápas s Boltonem a výhrou 2:1 alespoň trochu ulevil trenérovi Royi Hodgsonovi, jemuž po špatných výsledcích hrozí odvolání. "Reds" sice prohrávali od 43. minuty po gólu Kevina Daviese, po přestávce se však poprvé od 10. listopadu prosadil španělský kanonýr Fernando Torres a vítězný gól vstřelil ve druhé minutě nastavení střídající Joe Cole. Anglický reprezentant, jenž jemně tečoval míč po sklepnutí Maxiho Rodrígueze, byl ovšem podle televizních záběrů v ofsajdu.

Premier League - 21. kolo

West Bromwich - Manchester United 1:2 (14. Morrison - 3. Rooney, 75. Hernández), Manchester City - Blackpool 1:0 (34. Johnson), West Ham United - Wolverhampton 2:0 (51. vlastní Zubar, 79. Sears), Sunderland - Blackburn 3:0 (11. Welbeck, 19. Bent, 89. Gyan), Tottenham - Fulham 1:0 (42. Bale), Liverpool - Bolton 2:1 (49. Torres, 90.+2 Cole - 43. Davies), Stoke - Everton 2:0 (23. Jones, 69. vlastní Jagielka), Birmingham - Arsenal 0:3 (13. Van Persie, 58. Nasri, 66. vlastní Johnson).

Autor: