Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Rooney šokoval Bayern, německý gigant se přesto prostřílel do semifinále

Sport

  22:38aktualizováno  22:50
PRAHA - Fotbaloví fanoušci se vytouženého finále Ligy mistrů Manchester United - Barcelona nedočkají. Alex Ferguson sice nasadil do zápasu s Bayernem zázračně uzdraveného Rooneyho, ani ten nakonec United do semifinále neprotlačil, přestože domácí vedli již 3:0. Bayern ovšem dokázal vstřelit potřebné dva góly a v semifinále vyzvou francouzský Lyon.

Radující se Ivica Olič. foto: Reuters

Zvěsti kolující ostrovním královstvím o zázračném uzdravení Wayna Rooneyho se potvrdily. "Wazza" se objevil v základní sestavě Manchesteru United v odvetném zápase čtvrtfinále Ligy mistrů proti Bayernu a především hostujícím stoperům Demichelisovi s Van Buytenem asi poté, co novinku zjistili, nebylo příjemně po těle.

Demichelis a Van Buyten.

Pocity zmaru německé obrany navíc znásobila třetí minuta, když právě Rooney efektně i efektivně sklepl míč pro Gibsona a mladý záložník United otevřel skóre. V 7. minutě bylo hostům ještě hůře - portugalské křídlo Nani patičkou usměrnilo za záda prudký přízemní centr Valencii a bylo to 2:0.

Domácí po hřišti létali, mladík Rafael jako stín pronásledoval hvězdu Bayernu Ribéryho, a hosté byli bezradní. V té chvíli ještě nikdo netušil, jak klíčovou úlohu brazilský bek v zápase sehraje. Fotbalisté Manchesteru United i nadále bavili Old Trafford a ve 40. minutě, když si gólovou akci zopakovalo duo Valencia-Nani, by si na Bayern nikdo nevsadil ani pověstný cent.

Hříšník Rafael.

Nadšené domácí fanoušky tak ani příliš nerozházelo překvapivé snížení Oliče, které přišlo ve 43. minutě. Co ale sebejistotou anglického vládce vítěze Ligy mistrů z roku 2008 otřáslo, byla 50. minuta, kdy po druhé žluté (obě hloupé a zbytečné) zamířil pod sprchy domácí pravý bek Rafael. O šest minut později střídal Rooney a od té doby na hřišti vládla pro změnu hostující dvojice R+R.

Ribéry i Robben si postupně připsali po jedné tvrdé střele na Van der Sara, který dokázal držet postupové naděje Manchesteru až do 74. minuty. Proti nacvičenému signálu zmíněné dvojice tahounů Bayernu po rohovém kopu již byl ale dvoumetrový brankář United krátký - Ribéry centroval a Robben volejem zamířil přesně k pravé tyči nizozemského veterána - 2:3.

Robben střílí gól.

"Divadlo snů" utichlo. Domácí se sice poté v poslední čtvrthodince pustili také do ofenzivy, bez Rooneyho ale byli "Rudí ďáblové" spíše za andílky. Bayern senzační výsledek udržel a definitivně se United pomstil za jedenáct let starou porážku z finále nejprestižnější klubové soutěže Evropy. Manchester byl posledním ostrovním zástupcem v Lize mistrů, v semifinále této soutěže bude alespoň jeden tým z Premier League chybět poprvé po sedmi letech.

Bayern se v boji o finále soutěže střetne v semifinále s Lyonem. Francouzský tým sice v minulé sezoně po sedmi letech opustil domácí trůn, letos ale paradoxně postupem přes Bordeaux dosáhl na nejlepší výsledek v evropské pohárové soutěži číslo jedna. Lyon v odvetě nemusela mrzet ani porážka 0:1 od týmu z krajiny proslavené skvělým vínem, jelikož v prvním zápase vyhrál na svém hřišti 3:1.

Bordeaux - Lyon.

Bordeaux nepomohl svým výborným výkonem k výraznější (a postupové) výhře ani český reprezentant Jaroslav Plašil, přestože domácí fotbalisté měli především ve druhé půli výraznou převahu. Druhý finalista vzejde z pikantního souboje Barcelony a Interu Milán.

ODVETY ČTVRTFINÁLE LIGY MISTRŮ

Bordeaux - Olympique Lyon 1:0 (1:0)
Branka: 45. Šamach.
Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). Diváci: 32 000. První zápas 1:3. Postupuje Lyon.

Manchester United - Bayern Mnichov 3:2 (3:1)
Branky: 7. a 41. Nani, 3. Gibson - 43. Olič, 74. Robben.
Rozhodčí: Rizzoli (It.). ČK: 51. Rafael (Manchester). Diváci: 76 612. První zápas 1:2. Postupuje Bayern.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!