Pátek 10. května 2024, svátek má Blažena
130 let

Lidovky.cz

Rozhazovačný šéf PSG má malér. Měl uplácet sekretáře FIFA kvůli MS

Sport

  10:00
bern - Švýcarský prokurátor zahájil trestní řízení s bývalým generálním sekretářem Mezinárodní fotbalové federace FIFA Jéromem Valckem a šéfem katarské televizní společnosti beIN Media Násirem Chelajfím, který je zároveň prezidentem předního evropského klubu Paris St. Germain.

Šéf PSG Nasser Al-Chelaifím pózuje s Neymarem po Brazilcově příchodu do klubu. foto: Reuters

Důvodem je podezření z korupce při rozdělování televizních práv na fotbalová mistrovství světa 2018, 2022, 2026 a 2030.

Švýcarské spolkové zastupitelství již delší dobu rozplétá rozsáhlý korupční skandál v FIFA, jejíž sídlo je v Curychu. Zjištěné důkazy přiměly vyšetřovatele, aby spustili další proces.

Kylian Mbappe už je oficiálně hráčem Paris St. Germain.
Neymar a Cavani se dohadují o tom, kdo bude kopat penaltu.

„Je podezření, že Jérome Valcke přijal neoprávněné výhody od (neidentifikovaného) podnikatele v oblasti sportovních práv v souvislosti s udělením mediálních práv pro některé země na světový šampionát v letech 2018, 2022, 2026 a 2030. A od Nasíra Chelajfího na světový šampionát 2026 a 2030,“ stojí v prohlášení švýcarských úřadů. 

Ty dnes zároveň ve spolupráci s evropskou agenturou pro spolupráci v kriminálních případech Eurojust prohledaly několik nemovitostí ve Francii, Řecku, Itálii a Španělsku.

„Během této společné operace bylo prohledáno několik prostor, byly zajištěny materiály a provedeny výslechy,“ dodaly úřady.

Aféra ve vedení FIFA odstartovala v květnu 2015. V rámci skandálu už byli obviněni bývalý předseda federace Sepp Blatter, Valcke a bývalý finanční ředitel Markus Kattner, kteří si měli během pěti let na odměnách vyplatit 80 milionů dolarů.

Neymar a Cavani se dohadují o tom, kdo bude kopat penaltu.

Obviněno bylo také několik zejména jihoamerických funkcionářů, především kvůli machinacím při prodeji vysílacích práv na světové a kontinentální šampionáty. 

Vyšetřováni jsou také organizátoři mistrovství světa z roku 2006 v Německu, mezi nimiž je i slavný Franz Beckenbauer.

Aféra mimo jiné stála Blattera místo v čele FIFA, kterou vedl 17 let. 

Švýcarský funkcionář následně dostal zákaz působení ve fotbale stejně jako Valcke a také Michel Platini, jenž kvůli zapletení do aféry přišel o pozici předsedy evropské fotbalové unie UEFA.

Nyní jde o první přímé obvinění z napojení na Katar, jehož zvolení hostitelem MS 2022 vzbudilo silné emoce a jeho okolnosti jsou rovněž vyšetřovány americkými, francouzskými a švýcarskými úřady.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!