Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Rozhenal: Prohra Irů na Slovensku pro nás není dobrá

Sport

  21:40
PRAHA - Fotbalového obránce Davida Rozehnala příliš nepotěšila prohra Severních Irů 1:2 na Slovensku v úvodu kvalifikace o postup na světový šampionát v roce 2010. Podle osmadvacetiletého zadáka bude chtít středeční soupeř českých reprezentantů úvodní porážku odčinit a před domácími fanoušky bude mít dvojnásobnou motivaci.

David Rozehnal. foto: ČTK

"Právě proto, že Irové první zápas prohráli, budou chtít vyhrát na domácí půdě, kde jsou podle mě silnější. To není dobré pro nás. Nemají žádné body, budou je chtít získat teď. Může to být minus, ale také plus, protože by mohli být přemotivovaní," řekl dnes v Praze novinářům Rozehnal.

"Na druhou stranu pro nás to bude první kvalifikační utkání, takže ho budeme chtít za každou cenu zvládnout. Uděláme všechno pro to, abychom si odvezli plný počet bodů a tu kvalifikaci začali tak, jak jsme ji většinou začínali. Tím pádem bude dobrá atmosféra a my budeme moci jít do druhého zápasu klidnější," pokračoval Rozehnal.

Že Češi začnou kvalifikaci dvěma duely na hřištích soupeřů, nepovažoval bek Lazia Řím za nevýhodu. "Doma je to vždycky příjemnější, ale když budeme mít po prvních dvou venkovních zápasech šest bodů, budou to hodně důležité body proti silným celkům v naší skupině," nastínil Rozehnal přání týmu před zápasy v Severním Irsku a v Polsku.

Rozehnal má jako jeden z mála osobní zkušenost s ostrovním fotbalem, neboť působil v Newcastlu. "Může být výhoda, že tuším, jak budou Irové hrát, jakou mají mentalitu, že budou presovat a dorážet. Z vlastní zkušenosti vím, že pokud hrajou skvěle, jsou jejich fanoušci nepřekonatelní. Ovšem jakmile po patnácti minutách prohrávají a nedaří se jim, dávají nespokojenost najevo. To by mohlo být pro nás plus," mínil.

Severní Irové spoléhají na nejlepšího střelce uplynulé kvalifikace Davida Healyho, ale podle Rozehnala by bylo chybou soustředit se pouze na něj. "Je nebezpečný, většinou řeší situace hodně klidně a budeme si na něj muset dát pozor. Ale nesmíme se soustředit jen na něj, irská síla je v týmu. Na druhou stranu, pokud má mužstvo takovou hvězdu, může sklouznout k tomu, že na ni příliš spoléhá, a pokud ho pokryjete, jde výkon týmu o 40 procent dolů," uvedl osmadvacetiletý zadák.

Zatímco většina týmu odehrála v sobotním přípravném utkání proti Českým Budějovicím dvě třetiny, Rozehnal vydržel na hřišti celý zápas. "Řekl jsem trenérovi, že pokud nebudu mít problémy, nevadí mi to. Přiznám, že mi to trošičku dalo do těla, i když to tak možná nevypadalo. Já to bral dá se říct jako kvalifikační zápas. I když jsme hráli na tři třetiny, pořád to bylo devadesát minut," uvedl Rozehnal.

Připustil, že v projevu národního týmu byly nedostatky. "Od toho ale přípravný zápas je, abychom si něco zkusili a něco špatného objevili. Zkoušeli jsme i jiné rozestavení, protože Marek Jankulovski s Ujfim byli zranění. Ale věřím, že budou do středy v pořádku," podotkl.

Pokud by se Ujfaluši nestihl dát do pořádku, nastoupil by Rozenhal ve stoperské dvojici s Janem Rajnochem nebo Radoslavem Kováčem. "Asi bych se cítil líp s Kovim, odehrál jsem s ním víc zápasů. Ale Rajni je výborný fotbalista, a pokud bude pokračovat jako teď, může toho hodně dosáhnout," řekl.

Rozehnal si pochvaloval skvělý start do italské ligy, s Laziem na úvod vyhráli vysoko 4:1 v Cagliari. "Začátek je strašně důležitý, doufám, že budeme takhle pokračovat. Máme teď těžké rozlosování, čeká nás Sampdoria, AC Milán a Fiorentina, ale chceme nasbírat co nejvíc bodů. Skvěle nám vyšla příprava, osobně si myslím, že s tímhle týmem je Pohár UEFA dost reálný," naznačil Rozehnal předsezonní ambice Lazia.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...