Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skandál ve třetí lize: provařený sudí si vymyslel penaltu. Šlo o sázky?

Rozhodčí Michal Paták foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Český fotbal řeší skandál ve třetí lize. Někdejší prvoligový rozhodčí Michal Paták, z elitní soutěže před lety vyhozen pro ztrátu důvěry, v nedělním utkání Admiry s rezervou Českých Budějovic (2:1) nařídil pokutový kop po neexistujícím faulu. Počínání sudího odsoudil předseda asociace Petr Fousek. Společnost zabývající se podezřelými sázkami upozornila na nárůst vkladů těsně před pokutovým kopem.
  15:42

Záznam z nastavení první půle, kdy budějovický obránce zastavil ve vápně soupeře a čistým způsobem mu odebral míč, koluje od pondělního dopoledne po sociálních sítích.

„V souvislosti s tímto konkrétním videem a zápasem mě z fotbalového prostředí oprávněně kontaktovala spousta lidí. To, co jsem viděl, je naprosto nepřijatelné,“ prohlásil předseda asociace Petr Fousek.

Už to, že „tuctový“ duel třetí ligy řeší šéf fotbalu, něco znamená.

„Z úsilí o důvěryhodnost fotbalu, o kterou dva roky bojujeme, v žádném případě neslevíme. Třetí liga (ČFL) spadá do kompetence Řídící komise pro Čechy a její komise rozhodčích, ale jednoznačně očekávám, že tyto komise vyvodí v tomto případě nekompromisní závěry.“

Radary mezinárodní společnosti Sport Integrity, která se soustředí na podezřelé sázky, zaznamenaly před koncem první půle mohutný nárůst vkladů z evropského i asijského trhu. Mělo jít o sázky na vyšší počet gólů v prvním poločase.

Nekalosti přímo ze střídačky cítil i budějovický trenér Dušan Žmolík, který pro iDNES.cz v pondělí po poledni řekl: „Třeba jsou to jen mé domněnky nebo nějaká šuškanda, ale myslíme si, že měl do poločasu padnout určitý počet branek. Že v tom byly sázky.“

„Možná, že kdyby k podobné situaci došlo na druhé straně, pískala by se penalta taky. Podle toho, co vím od hráčů, takové pokyny na hřišti byly,“ pokračoval. „Když jsem viděl, jak se nastavuje první poločas, tušil jsem, že se může stát něco divného, velice divného, nadpřirozeného...“

Domácí Admira vedla od 19. minuty gólem mladého útočníka Radka Šilera. Branku hostů Paták neuznal, navíc slibný hostující brejk zastavil praporek pomezního sudího. Tento průběh na první pohled nekoresponduje s nekalými sázkami, dva góly do poločasu totiž mohly padnout dávno před jeho nastavením.

„Scénářů mohlo být víc,“ přemítal budějovický kouč. Při live sázkách v reálném čase obvykle kurzy s ubíhajícími minutami znatelně stoupají.

„Admira Praha vyjadřuje politování a současně se distancuje od sledu událostí v závěru prvního poločasu utkání 3. kola ČFL Admira Praha - Dynamo České Budějovice B. Kontroverzní rozhodnutí o nařízení pokutového kopu a především nastavení času nad rámec základní hrací doby prvního poločasu považujeme za velmi nešťastné. Tato mediálně velmi šířená událost neprávem znehodnocuje výkon našeho mužstva v utkání a především nezaslouženě vrhá velmi špatné světlo na klub,“ oznámila Admira v prohlášení.

Sám Paták se k zápasu vyjadřovat nechtěl. „Byl jste tam? Ne? Jestli jste na zápase nebyl, tak se nemáme o čem bavit,“ řekl v telefonickém rozhovoru iDNES.cz.

Paták patřil k nejobsazovanějším sudím v první lize, ještě v létě 2016 byl na mistrovství Evropy ve Francii jako brankový rozhodčí. Ale vzápětí po nástupu Michala Listkiewizce ho komise rozhodčích vyřadila z listiny pro první a druhou ligu kvůli ztrátě důvěry.

Jen pár týdnů poté dostal angažmá v Příbrami, kde byl sportovním ředitelem, a pískal třetí ligu a divize. Tam na něj nebylo tolik vidět. Ale to se změnilo s nedělním duelem na stadionu v pražských Kobylisích.

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...