Neděle 12. května 2024, svátek má Pankrác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Je libo hodinu navíc? Za trendem s dlouhým nastavením na mistrovství světa stojí Collina

Rozhodčí na fotbalovém mistrovství světa 2022 v Kataru při nastavování času nešetří. foto: Profimedia.cz

Čtyřiadvacet minut v prvním zápase. Čtrnáct ve druhém. Třináct ve třetím. Fotbaloví rozhodčí na mistrovství světa nešetří s nastaveným časem, což vede mimo jiné k nejpozdnějším gólům v dějinách šampionátů. V pondělí je zaznamenali Mahdí Taremí (Írán) a Davy Klaassen (Nizozemsko).
  12:00

V první kompletní hrací den turnaje přidali hlavní arbitři ve třech utkáních dohromady téměř hodinu navíc.

Během prvního duelu Anglie s Íránem (6:2), který trval nejdéle, to bylo hlavně kvůli ošetřování brankáře Alírezy Baíranvánda, který si z ošklivé srážky se spoluhráčem odnesl krvavý zlomený nos, po změně stran se čas zastavil kvůli péči o stopera Harryho Maguira.

Ale také kvůli osmi gólům a jejich oslavám či kontrole u videa.

V prvním poločase brazilský sudí Raphael Claus nastavil 14 minut a v druhém oficiálně 10 minut, které ale ještě výrazně překročil.

Nizozemský záložník Davy Klaassen se raduje z gólu.

Íránský útočník Mahdí Taremí slaví se spoluhráči gól proti Anglii.

Proto se íránskému útočníkovi Mahdímu Taremímu podařilo z pokutového kopu stanovit konečné skóre 2:6 z pohledu jeho týmu v čase 90.+13.

Jen o chvíli dříve skóroval v duelu se Senegalem nizozemský záložník Davy Klaassen, jenž zvýšil na 2:0 v čase 90.+9.

Podle statistických expertů ze společnosti Opta jde o nejpozdnější góly na MS od roku 1966, kdy se přesná data začala evidovat.

Pierluigi Collina

Je navíc klidně možné, že čerstvá maxima brzy překonají další fotbalisté. Jde totiž o trend, který razí šéf rozhodčích mezinárodní federace FIFA, starý známý Pierluigi Collina. Je libo sedm, devět minut navíc? I taková může být norma.

„Budeme nastavený čas počítat velmi pečlivě a pokusíme se nahradit čas, o který jsme přišli kvůli různým incidentům,“ řekl Collina ještě před turnajem. „Nechceme, aby se během jednoho poločasu aktivně hrálo jen 42 nebo 43 minut, to je nepřijatelné. Proto se bude čas, který bude ztracený oslavami gólů, střídáním, zraněními nebo vyloučením, ve všech případech nahrazovat.“

Druhý den MS ukázal, že si arbitři slova svého šéfa vzali k srdci.

Autor: