Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

VIDEO: Rozpaky tři měsíce před MS ve fotbale. Favorité klopýtají a klopýtají

Sport

  10:44
PRAHA - Fotbalové reprezentace v předchozích dnech dostaly předposlední šanci na ladění formy před blížícím se MS. Výsledky a výkony některých spolufavoritů na zisk titulu vzbudily rozpaky.

Lionel Messi (vpravo) sleduje debakl svých spoluhráčů z argentinské reprezentace na půdě Španělska. foto: Reuters

Lionel Messi by tu hrůzu na stadionu Wanda Metropolitano, kde kvůli drobnějšímu zranění seděl pouze v čestné lóži, raději neviděl. Muselo se mu dělat mdlo, když sledoval, jak jeho spolubojovníci v argentinském dresu dostávají šestigólovou nakládačku od domácích Španělů. Ani ti ale dosud neexcelovali.

Ostatně forma dle bookmakerů největších favoritů světového šampionátu, který bude letos hostit od poloviny června do poloviny července Rusko, má až na jednu výjimku do ideálu daleko.

Německo–Brazílie 0:1

V úterní berlínské noci se proti sobě postavily celky, které sázkaři pasují na největší adepty na zisk trofeje světových šampionů. Aby ne, Němci pojedou do Ruska coby obhájci, před Brazílií 22 zápasů neprohráli. Jenže také už tři duely čekali na výhru. 

Jistě, remízy s Anglií, Francií a Španělskem nejsou ostudné, euforii však také nebudily. A nyní přišla domácí prohra s kanárky, kteří z posledních devatenácti duelů prohráli jedinkrát. A kteří se tolik toužili pomstít za semifinále domácího MS před čtyřmi lety, kdy je Němci potupili výsledkem 7:1.

„Brazilci nám ukázali, že jednoduše nejsme tak dobří, jak všichni tvrdí a jak si možná někteří z nás myslí,“ nehledal po prohře 0:1 výmluvy domácí záložník Toni Kroos.

Byť kouč Joachim Löw poukázal na určité pokusy se sestavou, skutečnost, že Němci doma vypálili na Alissona až v nastavení druhé půle, to neomlouvá. Brazilci navíc postrádali zraněného kanonýra Neymara. 

„Nebylo to ideální, ale máme před šampionátem čtrnáct dní na vychytání některých detailů, na třech až čtyřech věcech musíme opravdu tvrdě zapracovat,“ připomněl, že před startem turnaje odehrají Němci ještě dva přátelské duely s Rakouskem a Saúdskou Arábií.

Rusko–Francie 1:3

Pořadatelé šampionátu jsou sice mezi desítkou největších favoritů, na hřišti ale vysoké ambice nepotvrzují. O víkendu dostali tři góly od Brazilců, v úterý pak stejnou nadílku od Francouzů.

Ti navíc mohli přidat i další trefy. Také v týmu země galského kohouta mají na čem pracovat. Předchozí nečekaná prohra 2:3 s Kolumbií ale zjevně byla dostatečně důrazným varováním.

Španělsko–Argentina 6:1

Po trojici Německo, Brazílie, Francie se směrem k mistrovství světa nejvíce věří právě šampionům z roku 2010 a Messiho partě. Vzájemný střet ale připomínal spíš setkání hladových lovců s nebohou kořistí.

„Španělé nám nafackovali, ale je třeba se z toho poučit. Nečekali jsme od soupeře takovou sílu. Ve druhé půli na nás vletěli a útočili hodně přímočaře. Rychlé góly nakonec rozhodly o konečném výsledku. Ten je výraznější než rozdíl mezi týmy na hřišti,“ vykládal kouč poražených Jorge Sampaoli.

Ano, všech šest střel domácích na branku skončilo v síti, na druhou stranu si Argentinci, stejně jako v listopadovém termínu, zapsali po jedné výhře a porážce. Nad účastníky letního mundialu vyhráli obhájci stříbra za poslední rok a půl pouze dvakrát: na podzim nad Ruskem 1:0, v červnu stejným výsledkem udolali Brazilce.

Anglie–Itálie 1:1

Pravidelně se jim daří v kvalifikacích, jsou mezi favority kontinentálních i světových titulů. Na samotných turnajích ale nakonec zůstanou za očekáváním. A podobně chmurné myšlenky mohou mít příznivci hrdého Albionu také nyní. 

Angličané sice prohráli naposledy loni v červnu s Francií, ale výhru nad dalším z 32 účastníků MS si připsali naposledy v přípravě na předloňské Euro, když porazili 1:0 pozdější šampiony z Portugalska.

Ani proti Itálii nepředvedli svěřenci Garetha Southgatea ideální výkon. I když byli lepší a přestože se v závěru hodně zlobili kvůli penaltě nařízené na popud videorozhodčího, ze které vyrovnal Insigne. 

„Video má řešit zjevná a jasná pochybení, ale tohle nebyl ten případ,“ zlobil se Southgate. Neoprávněně. 

Jeho svěřenci budou muset hledat pomoc k lepším výsledkům jinde. Třeba jako jediný anglický střelec večera Jamie Vardy. Ten obul kopačky z kolekce Cristiana Ronalda a prolomil v nich své čtyřzápasové čekání na reprezentační trefu.

Portugalsko–Nizozemsko 0:3

Už od pondělí zpytuje svědomí právě Ronaldo a spol. S tulipány už po poločase prohrávali na neutrální půdě v Ženevě 0:3, a když se po hodině hry vykartoval Joao Cancelo, bylo de facto po zápase.

Kapitánovi úřadujících mistrů Evropy pak přidělali ve chvíli, kdy šel střídat, další starosti dva fanoušci dychtící po selfie. Jeden z nich chtěl kanonýra Realu Madrid uklidnit objetím, druhý polibkem. Pořadatelé naštěstí vše vyřešili.

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...