Pondělí 13. května 2024, svátek má Servác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Gazprom mizí z dresů německého Schalke. Sponzora nahradí název klubu

Makedonský fotbalista Darko Churlinov v dresu německého Schalke, jehož hlavním sponzorem je rusý ropný gigant Gazprom. foto: Profimedia.cz

Kvůli vývoji událostí posledních dnů se FC Schalke 04 rozhodlo odebrat logo hlavního sponzora, ruského plynárenského koncernu Gazprom, ze svých dresů. Německý klub to oznámil na webových stránkách. O ukončení spolupráce však neinformoval.
  15:27

„K tomuto kroku jsme dospěli po diskusích s německou pobočkou společnosti Gazprom. Na dresech se nově objeví název Schalke 04,“ stojí ve stručné zprávě na klubovém webu.

Na něm logo ruského ropného giganta, který je coby klíčový partner UEFA dlouhodobě jedním z nejdůležitějších sponzorů evropského fotbalu, zůstává dál. Svítí hned pod erbem nyní druholigového německého klubu.

Plynárenský koncern Gazprom je s Schalke, mužstvem z německého Gelsenkirchenu, úzce propojen už patnáct let. Ruská invaze na Ukrajinu a s ní spojené sankce západních zemí však tento pakt mohou zničit.

Německý deník Bild reagoval na situaci na Ukrajině a na fotografii ve svém komentáři překryl logo ruského Gazpromu nápisem Svoboda pro Ukrajinu

Už ve středu, tedy před vyhlášením válečného stavu na Ukrajině, se vůči Gazpromu ohradil německý deník Bild. „Končíme s Putinovou reklamou,“ ohlásil v komentáři a na fotografii překryl název sponzora na dresech fotbalistů Schalke vzkazem: Svoboda pro Ukrajinu.

„Když Putin napadne sousední zemi a odepře jí jakékoli právo na existenci, překročí se každá hranice! Pokud Putin vede válku, nemůže fotbal dál přihlížet,“ uvedl nejčtenější německý list.

Autor:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...