Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Senzační titul. Mistry Asie se po výhře nad Japonskem stávají fotbalisté Kataru

Sport

  17:30
abú zabí - Fotbalisté Kataru poprvé v historii vyhráli mistrovství Asie. Pořadatel příštího světového šampionátu ve finále ve Spojených arabských emirátech překvapivě porazil Japonsko 3:1 a zvítězil ve všech sedmi zápasech turnaje.

Fotbalisté Kataru se radují ze svého prvního triumfu na mistrovství Asie. foto: Reuters

Ve 12. minutě si rekordní devátý gól na jednom asijském mistrovství připsal Ali Almúz a do přestávky zvýšil Abdulazíz Hatim. Po pauze sice snížil Takumi Minamino, ale v 83. minutě rozhodl z penalty Akram Afíf.

Katar už postupem do finále 17. asijského šampionátu výrazně překonal své předchozí maximum, jímž byla dvě pátá místa. Japonci naopak nepotvrdili dosud stoprocentní bilanci v soubojích o zlato a pátý titul nepřidali.

Katar při semifinálové výhře 4:0 nad domácím výběrem vstřelil dvě branky v první půli a ve velkém stylu odehrál úvodní dějství i ve finále. 

Skóre ve 12. minutě otevřel Almúz, který si ukázkově připravil míč k „nůžkám“ a střelou přes hlavu překonal brankáře Gondu.

Dvaadvacetiletý útočník si připsal už devátý gól na šampionátu a překonal tím rekord Íránce Aliho Daeího, jenž skóroval osmkrát na mistrovství v roce 1996.

Japonci v předchozích třech zápasech vyřazovací fáze neinkasovali, ale dnes dostali do poločasu dvě branky. V 27. minutě napřáhl zpoza vápna Hatim a neméně pohledným gólem zvýšil.

Japonci po pauze dobývali soupeřovu obranu a v 69. minutě se jim povedlo snížit. Minamino se otočkou dostal až před brankáře a balon přes něj dloubl do sítě. Katar v sedmém utkání na šampionátu poprvé inkasoval.

V 81. minutě však Hassanova hlavička ve vápně trefila do ruky japonského kapitána a sudí Irmatov po zhlédnutí videa nařídil penaltu, z které nezaváhal Afíf. 

Svěřenci španělského kouče Félixe Sáncheze mohli po závěrečném hvizdu slavit největší sportovní úspěch v životě.

Autor: