Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šeriff - Slavia 2:3, postup a první místo na dosah, rozhodl Tijani z penalty

Muhamed Tijani se raduje po vstřeleném gólu proti Tiraspolu. foto: AP

Slávističtí fotbalisté vyhráli v Tiraspolu nad Šeriffem 3:2 a definitivně si zajistili postup do vyřazovací fáze Evropské ligy. Před posledním kolem mají navíc velkou naději na vítězství ve skupině, protože druhý AS Řím pouze remizoval na půdě švýcarského Servette Ženeva.
  22:04aktualizováno  23:17

Zápas mířil k remíze 2:2, když se Provod už v nastaveném čase rozběhl do pokutového území, kde ho skluzem zbytečně podrazil Artunduaga. Míč si vzal sebevědomě do rukou střídající Tijani a brankáři Kovalovi v domácí brance při penaltě nedal šanci.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Rakouský sudí Ciochirca ihned poté utkání ukončil. A červenobílí v rohu stadionu, kde bylo na 150 českých fanoušků, bujaře slavili.

„Tak jsme první no a co,“ ozývalo se. Skandovali i samotní hráči, kterým se ulevilo. Nakonec nedojeli na neproměněné šance, jak to ještě chvíli před koncem vypadalo.

Před posledním domácím zápasem skupiny proti švýcarskému Servette má Slavia o dva body víc než druhý AS Řím a k tomu ještě o čtyři góly lepší skóre, které by v případě rovnosti vzhledem k vyrovnané vzájemné bilanci rozhodovalo. Italský tým ve čtvrtek večer ztratil, remizoval 1:1 v Ženevě a příště hraje doma se Šeriffem.

Ten sahal proti Slavii teprve po svém druhém bodu v soutěži. Ač byl maximálně efektivní, nakonec mu to nestačilo.

Domácí dali první gól, kterým v té chvíli vyrovnali na 1:1, těsně před odchodem do kabin: na půlce hřiště, přímo před slávistickou lavičkou, které při absenci trenéra Trpišovského šéfoval asistent Köstl, rumunský krajní bek Dumitrescu zastavil žlutým faulem rychlý domácí brejk. Po Ricardinhově centru se ve vzduchu nejvýš vyšplhal kolumbijský stoper Tovar, vznesl se nad tři bránící slávisty, a Mandous pak na balon směřující k jeho pravé tyči nedosáhl.

Byla to první střela Šeriffu na bránu v zápase.

A gólem pak skončila i ta druhá, deset minut po přestávce.

Douděra s Ogbuem na pravé straně nezachytili náběh střídajícího Nigerijce Ankeyeho. Ten si do kroku zpracoval dlouhou přihrávku, ze strany vlétl do pokutového území a míč připravil před prázdnou bránu Mbekelimu, parťákovi z Kamerunu.

Souboj o míč v utkání Slavie se Šeriffem Tiraspol.

Slavia přitom měla celou dobu navrch. Bylo nepochopitelné, že po necelé hodině hry byla pozadu. Domácí skoro neměli míč, spoléhali se výhradně na rychlé kontry, před kterými den před utkáním varoval asistent Köstl. A věděl proč.

Hosté mohli mít výsledek vyřešený už po prvním poločase.

Zafeiris hned v úvodu trefil tyč a Jurečka v 19. minutě poslal červenobílý tým do vedení. Po centru kapitána Bořila z levé strany z malého vápna patou tečoval míč za záda ruského brankáře Kovala, kterého chvíli nato při krátkém ošetřování domácího fanouška vyvolávali.

Jeho zákroky držely Šeriff v zápase: vytáhl se třeba právě proti Jurečkovi, který prudce pálil z hranice pokutového území. Videorozhodčí si pak zavolal hlavního, aby u monitoru posoudil, jestli domácí Artunduago nezahrál nedovoleně rukou. Penaltu sice neodpískal, ale slávisté vzápětí stejně vedli.

Duel, ve kterém šlo červenobílým o postup do vyřazovací fáze Evropské ligy a o první místo ve skupině, se hrál v bizarních kulisách, které nemají s evropskými poháry příliš společného.

Když se před výkopem na velkoplošné obrazovce rozsvítil nápis vyzývající k míru, který bývá k vidění na všech duelech pod hlavičkou UEFA, zrovna tady v Tiraspolu, hlavním městě separatistické Podněsterské republiky, kde v ulicích vlají ruské vlajky a místní se hrdě hlásí k odkazu Sovětského svazu, to působilo vážně nepatřičně. Nemluvě o tom, že na ukrajinskou hranici je to odtud asi patnáct kilometrů...

Právě kvůli nedaleko probíhajícím bojům a neskrývané náklonnosti k Rusku musel fotbalový Šeriff v minulé sezoně v pohárech nastupovat na vypůjčeném stadionu v Kišiněvě, kde loni narazil například na Plzeň. Od léta je však zpátky doma, kde lidi chodí jen na velké soupeře, což Slavia v očích místních není.

Slávisté oslavují vítězství nad Tiraspolem s příznivci, kteří cestovali až do Moldavska.

Na takřka prázdném čtrnáctitisícovém stadionu tak ze všeho nejvíc budilo pozornost několik skupinek vojáků sedících pohromadě v maskáčích a černých čepičkách. A protože do domácího kotle, přesněji řečeno kotlíku, dorazilo méně lidí než do sektoru pro hostující fanoušky, častěji se mezi žlutými tribunami rozléhaly slávistické popěvky.

Tedy až do chvíle, kdy domácí duel otočili.

Hřiště, na kterém ještě začátkem týdne ležela silná vrstva sněhu, bylo ve čtvrtek večer v dobré kondici a Slavia se na něm pokoušela hrát technicky a kombinačně. Protože ale po gólu Jurečky slávisté další branku nepřidala – v největší šanci byl Rumun Dumitrescu, který se objevil v základní sestavě naposledy před měsícem v Římě (0:2), sama se dostala do problémů.

A ani po přestávce se z nich nemohla dlouho vymanit.

Kapitán Bořil u vzdálenější tyče ve skluzu jen těsně nedosáhl na nabídku od Provoda a ve dvou dalších nebezpečných pozicích nejdřív pohořel záložník Zafeiris, který napoprvé minul bránu a pak trefil jednoho z obětavých domácích obránců. Na 2:2 vyrovnal až necelou čtvrthodinu před koncem z přímého kopu, který předtím na kraji pokutového území sám vybojoval. Trefil se parádně přes zeď.

Když pak zápas mířil k remíze, rozsekl ho pokutový kop.