Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Šest neproměněných penalt v řadě a Kotal hledá exekutora, o šanci si říká mladičký Vitík

AC Milán - Sparta Praha: Václav Kotal. foto: Reuters

Praha - Málokoho by v závěru zářijového zápasu Sparty se Zlínem (3:1) napadlo, jakou sérii právě kapitán domácích fotbalistů Bořek Dočkal odstartoval. Zvlášť, když jeho neproměněnou penaltu tenkrát smazala reakce spoluhráčů, po které si soupeř vstřelil vlastní gól. Jenže od té chvíle se sparťané z pokutových kopů trápí.
  17:19

Šest pokusů, šest nezdarů.

Naposledy v lednových přípravných zápasech s Chrudimí a Českými Budějovicemi selhali středopolař Filip Souček, respektive útočník Libor Kozák.

„Efektivita nás trápí. Třetí zápas po sobě jsme neproměnili penaltu,“ připomněl trenér Václav Kotal v klubové televizi i jiné Dočkalovo ligové selhání s Libercem.

AC Milán - Sparta Praha: Václav Kotal.
Ruka Sáčka ve chvíli, kdy kontroluje stav Nity.

Pro Spartu je to problém, který v posledních letech řešit nemusela. Guélor Kanga, kontroverzní záložník, byl totiž při penaltách takřka neomylný.

Za dva a půl roku jich v rudém dresu proměnil sedmnáct a neproměnil jedinou v zápase na Slovácku (1:2), který navíc kvůli červené kartě ani nedohrál. Ale po jeho odchodu?

Začalo to v letní přípravě, kdy Adam Hložek z jedenácti metrů netrefil bránu proti Táborsku (5:0). Pak sice Dočkal proměnil pokutový kop v Karviné (5:2), ale následovalo jeho první zaváhání se Zlínem (3:1).

Gól nedal ani Kozák v pohárovém duelu s Blanskem (2:0), Juliš v derby se Slavií (0:3) a opět Dočkal proti Liberci (1:1). Po Novém roce penaltové soužení pokračuje v přípravě.

„Je to frustrace, už nevíme, koho vybrat, aby penaltu proměnil,“ poznamenal Kotal. „Věříme ale, že se prosadíme v mistrovském utkání.“

To Sparta odehraje už v neděli na půdě Baníku Ostrava.

Kratičké přípravné období je u konce, v netradiční generálce hrané na třetiny s Českými Budějovicemi favorit doma na Strahově padl 0:1. Jak vstoupí do ligy?

Karty a zranění. Šance pro Vitíka?

Sparta v zimním období, během kterého odehrála i dvojutkání s druholigovou Chrudimí (6:0 a 2:0), zatím neposílila. Zato se trápí s velkým počtem absencí.

Jen v Ostravě jí kvůli kartám budou chybět mladší z Krejčích, Pavelka i Trávník čili tři střední záložníci. K tomu zranění Štetina, Hložek, Čelůstka nebo Karlsson...

Evropská liga - Sparta vs. AC Milán: domácí stoper Martin Vitík.

„I proto zkoušíme různé varianty rozestavení,“ vysvětlil Kotal. „Nemáme k dispozici Karlssona, takže hledáme někoho do útoku k Julišovi, pokud bychom chtěli hrát vepředu na dva.“ Spíš ale Juliš v úvodních kolech na hrotu bude hrát sám jako v neděli proti Budějovicím.

Právě neustálé absence jsou pro Spartu v aktuální sezoně asi největší brzdou.

V srpnu si malovala, jak bude pravidelně nastupovat v rozestavení 3-5-2, které pod trenérem Kotalem pilovala. Jak bude mít vzadu silné trio Štetina, Čelůstka, Hancko, jenže v tomhle složení se ti tři na trávníku nesešli zatím ani jednou.

Místo toho na stoperských postech alternovali třeba i záložníci Krejčí nebo Pavelka. A momentálně všechno nasvědčuje tomu, že Sparta zahájí jarní sezonu i se sedmnáctiletým talentem Martinem Vitíkem.

Ten by měl v defenzivní trojici doplnit Plechatého s Hanckem, byť jeho zdravotní stav dál není stoprocentní.

„Reakce kolena je pořád cítit. Musíme být opatrní, s fyzioterapeuty na tom pracujeme denně,“ připouští Hancko. A nové složení obranné trojičky? „Prověří nás až liga, ale věřím, že jsme na to připravení.“

Vitík byl v průběhu podzimu dlouho schovaný. Poprvé vyběhl v dresu áčka na poslední vteřiny úvodního zápasu Evropské ligy proti Lille (1:4). A pak zvládl kompletních devadesát minut ve stejné soutěži proti AC Milán (0:1), kde obstál. V lize zatím nenaskočil.

„Ale je možné, že v Ostravě se v základní sestavě objeví,“ kývl Kotal. „Je ještě hodně mladý, pro takové hráče je lepší, když nastupují ve chvíli, kdy mužstvo funguje a šlape. My ale máme spoustu absencí...,“ naznačil trenér.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!