Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Šírl: Je to největší triumf mé kariéry

Sport

  13:43
MONAKO - Pohádkový rok českého fotbalisty Radka Šírla z Petrohradu má další krásnou kapitolu. Po listopadovém triumfu v ruské lize, který sedmadvacetiletý bek či záložník sám zařídil jedinou brankou v posledním kole, a květnovém vítězství v Poháru UEFA vyhrál se Zenitem také Superpohár. Páteční vítězství 2:1 nad Manchesterem United považuje Šírl za dosavadní vrchol kariéry.

Radek Šírl foto: ČTK

"Určitě je to trošku víc než Pohár UEFA. Nechci říkat, že Rangers byli špatní, ale Manchester je přece jenom něco jiného. Sehráli jsme v Poháru UEFA zápasy s Bayernem, Marseille, což jsou taky skvělé týmy. Taky hrály Ligu mistrů a mají tradici, ale nedá se to srovnávat s Manchesterem," uvedl Šírl.

Páteční zápas ho hodně vyčerpal, ke konci už dokonce cítil lehké křeče. "Po zápase jsem se cítil dost unavený. Nechci říkat, že proti Rangers to bylo jednoduché, i Pohár UEFA je hodně cenný, ale tentokrát nás to stálo víc sil. I proto si tohohle triumfu cením nejvýš," řekl český reprezentant.

Duel v Monaku si chtěl především užít. "S klukama jsme se na to těšili, chtěli jsme si zahrát proti Manchesteru dobrý fotbal a pokusit se zvítězit. Věděli jsme, že favoritem jsou oni, takže jsme mohli hrát uvolněně. Mohli jsme jen získat," prohlásil Šírl. "Chtěli jsme prostě dokázat, že vítězství v Pohár UEFA nebyla náhoda."

Počáteční respekt pomohli Zenitu překonat i fanoušci. "Překvapilo mě, že převládali ruští fanoušci. Myslel jsem, že to bude půl napůl. Prvních dvacet minut jsme byli zakřiknutí a trošku nesmělí. Nechávali jsme je hrát, byli jsme bez balonu. Pak jsme hru vyrovnali a dokázali si, že se i proti nim dá hrát. Důležité bylo, že jsme dali první gól, takže oni věděli, že musejí hrát dopředu," podotkl Šírl.

Na velké oslavy triumfu nedošlo. Hráči dostali od trenéra Advocaata volno a spěchali za svými nejbližšími. "Hned po zápase jsme si dali na hotelu večeři a potom se to všechno rozběhlo pryč. Kluci měli na zápase rodiny, příbuzné, ruští hráči odlétali do Petrohradu, cizinci odjeli domů. Takže nic oficiálního nebylo," přiblížil Šírl.

Sám jel přes noc domů. "Přijeli pro mě brácha s kamarádem a celou noc jsem nespal. Jsem z toho dost unavený, takže jsem rád, že budu moct do úterního srazu reprezentace odpočívat," pochvaloval si.

Šírl se těší na nadcházející souboje Ligy mistrů, kde se Petrohrad představí poprvé v historii. Čtvrteční los mu postavil do cesty Real Madrid, Juventus Turín s Pavlem Nedvědem a Zdeňkem Grygerou a běloruské překvapení BATE Borisov. "Jsem za ten los rád, určitě se Zdeňkem na srazu prohodíme pár slov. Juventus a Real to jsou top kluby, budeme si to chtít užít. Jestli budeme hrát jako proti Manchesteru, můžeme překvapit kohokoliv. O postup se chceme určitě poprat," dodal Šírl.

Autor:

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...