Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Skvělý výkon, poté ale problémy. Cavanimu hrozí trest za rasistický příspěvek na instagramu

Edinson Cavani dokonal velký obrat Manchesteru United na hřišti Southamptonu. foto: Reuters

Southampton - Útočník Manchesteru United Edinson Cavani v Southamptonu jako žolík pomohl dvěma góly a asistencí k vítěznému obratu na 3:2. Třiatřicetiletý fotbalista po nedělním zápase anglické ligy slyšel hodně chvály, ale za rasistický příspěvek na instagramu mu hrozí trest od disciplinární komise, pokud s ním zahájí řízení.
  12:32

Cavani krátce po utkání poděkoval za jeden pochvalný komentář a použil při tom španělské slovo „negrito“. To může v určitém kontextu vyznít urážlivě a rasisticky, ale podle United je v Jižní Americe vnímáno jinak. Bývalý hráč Palerma, Neapole nebo Paris St. Germain po upozornění svůj příspěvek smazal.

Na sociálních sítích se Cavaniho zastali jihoameričtí fanoušci a vysvětlili, že na slově „negrito“ není nic rasistického. Podle nich jde o přátelské oslovení, podobné anglickému termínu „mate“ (kámo).

Edinson Cavani dokonal velký obrat Manchesteru United na hřišti Southamptonu.
Cavani - Manchester United: Dlouholetá palebná síla pařížského Saint-Germain...

Přesto se očekává, že Fotbalová asociace začne uruguayského kanonýra vyšetřovat. Podle pravidel nastavených před touto sezonou, která mají za cíl eliminovat rasistické a diskriminační chování a jazyk, hrozí hráčům za urážlivé příspěvky na sociálních sítích minimálně třízápasový trest.

V minulém ročníku byli za porušení pravidel suspendováni na jedno soutěžní utkání Dele Alli z Tottenhamu a Bernardo Silva z Manchesteru City. Angličan Alli si na videu v roušce dělal legraci z muže z Asie, kde propukla pandemie koronaviru. Portugalec Silva zase v žertu přirovnal klubového spoluhráče Benjamina Mendyho k figurce z čokoládových bonbónů, která má také tmavou pleť. Oba fotbalisté dostali rovněž pokutu 50.000 liber (asi 1,5 milionu korun).

Slovo „negrito“ údajně použil také Cavaniho blízký kamarád a reprezentační spoluhráč Luis Suárez v roce 2011, když se v dresu Liverpoolu při zápase proti Manchesteru United dostal do vyhroceného konfliktu s obráncem Patricem Evrou. Uruguayský útočník tehdy dostal stopku na osm duelů; disciplinární komise nepřijala Suárezovo vysvětlení, že francouzského soupeře tmavé pleti rasisticky neurážel.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...