Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia ostře reaguje na scény z Říma: Pobodaný fanoušek a nezájem policie

Slávističtí fanoušci během utkání v Římě. foto: Reuters

Fotbalová Slavia dál reaguje na čtvrteční scény v italském Římě, kde v souvislosti s utkáním Evropské ligy došlo k potyčkám části ultras s policií i k pobodání jednoho fanouška příznivci domácího AS. „Klub se v pátek v první řadě soustředil na zajištění bezpečnosti fanoušků při odjezdu ze země,“ stojí v prohlášení.
  15:36aktualizováno  17:05

Pořadatelé ve spolupráci s bezpečnostními složkami drželi slávistické příznivce po utkání nejméně dvě hodiny v jejich sektoru. Slavia se už v noci prostřednictvím Jaroslava Tvrdíka, předsedy představenstva, proti zásahu ohradila a během pátku na ambasádě v Římě vznesla oficiální protest proti počínání italské policie.

Mezi tisícovkami fanoušků byli kromě ultras také celé rodiny a senioři, zkrátka běžní fanoušci.

„Děkujeme českému zastoupení v Římě, zejména konzulce Adéle Verner-Sýkorové, za podporu pro klub i naše fanoušky v dění před i po zápase. Vážíme si podpory a nabídky aktivní pomoci od české vlády i ministerstva zahraničí v čele s ministrem Janem Lipavským osobně.“

„Aktivně spolupracujeme s fanoušky, kterým se snažíme poskytovat všestrannou pomoc. Fanoušek, který se stal obětí násilného činu ze strany domácích příznivců, a to za přítomnosti policie (útok nožem), byl ošetřen a je nyní v bezpečí,“ píše klub, který se ve svém vyjádření opřel do celé organizace utkání.

„Za posledních sedm let jsme byli na desítkách zahraničních výjezdů, ale s podobnou mírou neprofesionality a nezájmu o zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví ze strany místní policie jsme se nikdy nesetkali,“ tvrdí Slavia. „Vzhledem k rozsahu událostí v průběhu celého výjezdu klub na základě svých poznatků a informací od fanoušků připraví komplexní zprávu. Tento dokument dá k dispozici orgánům UEFA a českým úřadům pro jejich jednání s italskými protějšky.“

AS Řím, který ve čtvrtek na hřišti zvítězil 2:0, dorazí k odvetě do Prahy za necelé dva týdny 9. listopadu.

Italská média už těsně před zápasem informovala o potyčkách v centru města, při nichž bylo zraněno šest policistů a čtyři fanoušci byli zatčeni. Podle mluvčího českého ministerstva zahraničí Daniela Drakea bylo nakonec zadrženo šest fanoušků.

Polovina z nich je ukrajinské národnosti s rezidencí v Česku. Čtyři lidé byli zadrženi v souvislosti s pokusem odpálit v centru Říma pyrotechniku, tito občané již byli propuštěni. Dvě osoby byly zadrženy na stadionu kvůli agresivnímu chování, těm bylo vydáno rozhodnutí o okamžitém vyhoštění.

Ministerstvo zároveň uvedlo, že nemá informace o žádném zraněném Čechovi, byť Slavia později informovala, že jeden z jejích fanoušků byl za přítomnosti policie pobodán. Naštěstí by měl být v bezpečí.

Slávističtí ultras i s vestou pořadatele, na které jsou po potyčkách na tribuně...
Pořadatelská vesta, kterou po potyčkách přímo na tribuně Olympijského stadionu...

K nepokojům docházelo také přímo na stadionu. Mezi oběma fanouškovskými tábory létaly nejrůznější předměty, domácí a hosté se vzájemně provokovali. Pořádek se pokoušeli obnovit přítomní stevardi, což se podařilo po několika minutách.

Ostře se však střetli právě s některými slávisty. A fotografové následně zachytili partu mužů v černých tričkách Ave Slavia, kteří ukořistili zakrvácenou vestu jednoho z pořadatelů ve vzájemné potyčce.

Nepříjemná atmosféra mezi slávistickými příznivci a římskou stranou panovala už před samotným duelem. Tamní úřady totiž zamítly původně schválené a připravené velkoformátové choreo se slavným panovníkem Caesarem, podle zástupců města totiž Caesara i samotný Řím zesměšňovalo.

Autoři: ,