Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Slavia je znovu první

Sport

  0:02
ZLÍN - Fotbalisté Slavie Praha zvítězili v dohrávaném utkání 22. kola první ligy ve Zlíně 1:0 a vrátili se opět na první místo v tabulce. Na těžkém terénu zajistil Slavii tři body za vítězství Toleski, který ve 40. minutě vstřelil jedinou branku zápasu.

Střelec jediné branky Toleski (dole) na blátivém terénu. foto: ČTK

Ligovou dohrávku značně zkomplikovalo počasí. Hodinu před výkopem začalo hustě sněžit, rozbředlý blátivý terén na hranici regulérnosti nejen hráčům obou týmů hodně ztížil pohyb, ale takřka znemožnil kombinační souhru. Za této situace trenér Slavie Karel Jarolím nechal pouze na lavičce náhradníků Latku, Kalivodu a útočníky Ivanu se Střihavkou. Také proto, že rozhodovala spíše hrubá síla a bojovnost ve středu pole podložená nákopy do protiútoků.

Slavia se sice snažila o kombinační hru, dlouho ale nedokázala na těžkém terénu najít vhodnou zbraň na překonání pozorně bránících domácích zadáků. Teprve v závěru poločasu se dostal ve 40. minutě po nepřesné hlavičce slavistického obránce Brabce do šance Kroča, jenž z bezprostřední blízkosti pravačkou trefil pouze tyč a od ní se míč odrazil k brankáři Vaniakovi. Hned z protiútoku Pudil poslal hlavou přihrávku Blažkovi, který přiťukl míč Toleskému. Ten chytrou kličkou oklamal obránce Zbožínka, prosmýkl se okolo Kroči a střelou přes brankáře Baránka zaznamenal svou první trefu v dresu Slavie.

Fotbalisté Slavie prokázali v ligové dohrávce své psychické i fyzické kvality a na těžkém terénu za hustého sněžení si připsali tři body za jednobrankové vítězství ve Zlíně. Po tomto vítězství se Slavia vrátila do čela tabulky. Radost Slavie ale kalí skutečnost, že v nadcházejícím kole bude v derby se Spartou budou chybět po čtvrté žluté kartě zkušený obránce Erich Brabec a útočník Jan Blažek.

Výsledek:
FC Tescoma Zlín - SK Slavia Praha 0:1 (0:1)
Branka: 40. Toleski. Rozhodčí: Adam - Zlámal, Handlíř. ŽK: Penner - Brabec, Blažek.

Diváci: 3520.

Autor: