Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Slavia padla. Jablonecký Jarolím rozhodl v 91. minutě ze sporné penalty

Sport

  18:50aktualizováno  20:52
JABLONEC/PRAHA - Fotbalisté Jablonce se přiblížili finálové účasti Ondrášovka Cupu, když v prvním semifinálovém duelu porazili na domácím stadionu Slavii 1:0. O výsledku rozhodl 90. minuta duelu, kdy Krajčík fauloval Lafatu dva metry od brankové čáry a z nařízeného pokutového kopu se trefil bývalý slávistický záložník Marek Jarolím.

Slávisté zpytují svědomí. foto: ČTK

Přestože hlavně pro Slavii znamená Ondrášovka Cup jedinou cestu do pohárové Evropy v příští sezoně, v prvním semifinálovém zápase na jablonecké Střelnici, tahali hosté celý zápas za kratší konec.

"Myslím, že hlavně v prvním poločase hrála Slavia dobře, do ničeho nás příliš nepouštěla," řekl do zápase do mikrofonů České televize kouč Jablonce František Komňacký. A s jeho hodnocením nelze nesouhlasit. Jenže ve druhé půli si domácí otevřeli na svém stadionu skutečnou střelnici a Vaniaka ve slávistické brance dvakrát zachránily dobře postavené tyče.

Jablonec - Slavia.

"Myslím, že v kontextu celého duelu jsme si zasloužili vyhrát," dokončil Komňacký své hodnocení. A jeho tým se zasloužené výhry také dočkal. V 89. minutě nacentroval Michálek do vápna, k míči se hnal agilní Lafata, kterého (nejspíše) zezadu trefil do stehna kopačkou Krajčík (televizní záběry 100% neprokázaly fakt, že se slovenský bek dotknul domácího forvarda).

Rozhodčí Drábek ale měl jasno. Nařídil pokutový kop a Krajčíka vyloučil. K penaltě se postavil bývalý slávista, nyní ve službách Jablonce, Marek Jarolím a se štěstím prostřelil Vaniaka. Hned po rozehrání byl blízko druhému gólu Lafata, Vaniak ale vytáhl parádní zákrok a udržel pro svůj tým přijatelný výsledek do pražské odvety příští týden.

Jablonecká radost.

"Věřím, že se příští týden popereme o postup. S výkonem a hlavně výsledkem nemůžeme být spokojeni. Prohrát penaltou z 90. minuty? Těžko se to hodnotí. Ale jsme teprve v poločase," neskládá před odvetou zbraně kouč Slavie František Cipro.

SEMIFINÁLE ONDRÁŠOVKA CUPU

Baumit Jablonec - Slavia Praha 1:0 (0:0)
Branka: 90. Jarolím z pen. Rozhodčí: Drábek - Chytil, Jiřík. ŽK: Krejčí - Trapp, Ivanovski, M. Černý. ČK: 89. Krajčík (Slavia). Diváci: 2485.

Jablonec: Špit - Zábojník, Huber, Drsek, Krejčí - Haurdič (53. Michálek), Eliáš (81. Jarolím), Loučka, Kovařík - Pekhart (63. Vošahlík), Lafata. Trenér: Komňacký.

Slavia: Vaniak - Krajčík, Trapp, Kopic (32. Lafrance), Hubáček - M. Černý, Ragued, J. Černý (78. Trubila), Janda - Kysela, Ivanovski (87. Šenkeřík). Trenér: Cipro.

Olomoučtí fotbalisté uhráli v prvním semifinálovém utkání Ondrášovka Cupu v Plzni remízu 2:2 a vezou nadějný výsledek pro odvetu, která se bude hrát na Hané za týden. Domácí dvakrát vedli, ale vedení nedokázali nikdy dlouho udržet, navíc přišli o vyloučeného obránce Bystroně.

Plzeň - Olomouc.

Plzeňští slibovali, že si budou chtít vybudovat v domácím duelu dostatečně velký náskok pro odvetu, a tak začali odvážně. Domácí hru režíroval především špílmachr Horváth - pokoušel se střílet, centry vybízel spoluhráče k zakončení, ale uspěl až po půlhodině hry. Nejdříve Lovásik dokázal nadvakrát zkrotit jeho standardku, ale ve 29. minutě se už olomoucký gólman natahoval marně: Horváth si narazil míč s Rezkem a přesně zakončil.

Západočeši se však nechali slibným vedením ukolébat a takřka v zápětí inkasovali. Ve 31. minutě se dostal k odraženému míči uvnitř šestnáctky Ordoš a prokázal střelecké vlohy důležitým gólem, který může mít v pohárové matematice dvojnásobný význam. Nezměnilo na tom nic, že Plzeňští v přestřelce ze závěru poločasu znovu strhli vedení na svou stranu, protože po dalších sedmi minutách se Kolář ocitl první u míče, který vyrazil brankář Lovásik, a skóroval.

Plzeň - Olomouc.

Hostům však vyhovoval otevřený způsob zápasu a nedlouho po přestávce se jim znovu podařilo vyrovnat z Janotkovy penalty, které předcházel v 65. minutě Bystroňův faul na pronikajícího Hubníka. Vedle vyrovnání domácí navíc o faulujícího stopera přišli, protože byl za svůj zákrok vyloučen bez předchozího napomenutí.

Domácí zůstali aktivní i v deseti ahosté využívali každé možnosti k zaútočení, ale především k radosti hostů se na výsledku již nic nezměnilo. Za týden Hanákům bude k postupu stačit i bezbranková remíza.

SEMIFINÁLE ONDRÁŠOVKA CUPU

Viktoria Plzeň - Sigma Olomouc 2:2 (2:1)
Branky: 29. Horváth, 38. Kolář - 31. Ordoš, 66. Janotka z pen. Rozhodčí: R. Hrubeš - Večeřa, Ubias. ŽK: Onofrej, Hořava, Lovásik, Škerle (všichni Olomouc). ČK: 65. Bystroň (Plzeň). Diváci: 2063.

Plzeň: Daněk - Rajtoral, Jakub Navrátil, Bystroň, Limberský - Petržela, Horváth, Rada, Kolář (69. Hájovský) - Střihavka (81. Jiráček), Rezek. Trenér: Vrba.

Olomouc: Lovásik - Janotka, Dreksa, Škerle, Machalický (57. Onofrej) - Bajer, Rossi, Hubník, Jan Navrátil (72. Šultes) - Kaščák (84. Hořava), Ordoš. Trenér: Psotka. (ČTK)

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...