Úterý 14. května 2024, svátek má Bonifác
130 let

Lidovky.cz

Sport

Komise rozhodčích: Ani jedna penalta do zápasu Slavie s Plzní nezapadala

Rozhodčí ukazuje žlutou kartu Janu Kopicovi z Plzně během utkání proti Slavii. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Podle Komise rozhodčích polský sudí Bartosz Frankowski, jenž řídil nedělní bitvu ve 2. kole skupiny o titul mezi Slavií a Plzní (1:1), nařídil dva pokutové kopy, které nezapadaly do kontextu utkání. „Vzhledem k tomu, že se jednalo o zahraničního rozhodčího FIFA, nebudeme jednotlivé situace detailněji veřejně analyzovat,“ stojí také v prohlášení.
  14:10

Oba nařízené pokutové kopy jsou předmětem diskusí stejně jako nevybíravé, emotivní chování některých klubových představitelů. 

Jako první penaltu zahrávala Slavia po zákroku Beauguela na střídajícího  Juráska v 86. minutě. Po něm následovalo zhruba pětiminutové přezkoumání systémem VAR a přesná exekuce Ondřeje Kúdely. 

„Byla to zvláštní situace. Sledoval jsem míč, jestli při těch střelách nedošlo k zásahu rukou. Neviděl jsem, že tam došlo k jinému přestupku,“ líčil Frankowski v televizním rozhovoru s O2TV Sport. „Ale videoasistent si toho všiml. Hráč zasáhl soupeře nohou mezi ramenem a hlavou, noha byla příliš vysoko,“ vysvětlil konečný verdikt.

V závěru nastavení ale dostala Plzeň možnost srovnat, když polský sudí odpískal faul ve vápně Oscarovi na pronikajícího Trusu. 

„Obránce Slavie se snažil hrát nataženou nohou, ale míč vůbec nezasáhl. Naopak bokem vychýlil soupeře z rovnováhy. Prvním úkolem bránícího hráče v pokutovém území je hrát míč, což se mu nepovedlo. Tím pádem penalta,“ řekl Frankowski.

Beauguel, který před chvílí penaltu zavinil, vyrovnal na 1:1 a Plzeň si před Slavií udržela dvoubodový náskok. 

Podle Komise rozhodčích, která se k duelu vyjádřila v pondělí odpoledne, ale neměl pokutový kop zahrávat ani jeden tým. 

„Na písemnou žádost obou klubů byl na utkání pozván zahraniční rozhodčí. Mezinárodní rozhodčí Bartosz Frankowski se zkušenostmi z Ligy mistrů a Evropské ligy spolu se svými kolegy odřídil utkání plné osobních soubojů. Dle názoru KR FAČR ani jeden pokutový kop, který nařídil, nezapadl do kontextu celého utkání,“ stojí v komuniké. 

Bylo to potřetí v sezoně, kdy utkání v české nejvyšší sezoně řídili sudí z Polska. Při derby Slavie se Spartou (2:0) ve 24. kole se osvědčil jako hlavní Szymon Marciniak, duel Plzně proti Slavii (1:1) z ligového závěru zase odřídil Pawel Raczkowski. 

Autor:

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...