Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Slavia po dvou zaváháních uspěla v Brně, Sparta dala doma Dukle trojku

Sport

  15:00aktualizováno  19:56
brno/praha - Fotbalisté Slavie zvítězili ve 23. ligovém kole nad domácí Zbrojovkou 1:0, když jediný gól vstřelil v 71. minutě hlavou střídající Stanislav Tecl. Druhá Slavia ztrácí na lídra tabulky Plzeň minimálně do neděle sedm bodů. Brňané zůstali na předposledním patnáctém místě a už 400 minut nevstřelili branku. Fotbalisté Sparty doma porazili Duklu 3:0 a po sérii pěti remíz naplno bodovali.

Stanislav Tecl zařídil Slavii důležitou výhru v boji o Ligu mistrů. foto: MAFRA

Napraví Plzeň a Slavia dojem ze posledních výkonů? Spartu čeká malé derby

Do sestavy Brna se vrátil po doléčení zranění Polák a obranu Slavie posílil uzdravený Ngadeu. Úvodní poločas mnoho střeleckých šancí nenabídl. 

Už ve 2. minutě na centr Sobola nedosáhl Michal Škoda a na druhé straně měl o sedm minut později podobnou možnost Zikl. 

30. kolo první fotbalové ligy - Slavia vs. Brno: Tecl slaví druhý gól v síti...
30. kolo první fotbalové ligy - Slavia vs. Brno: Stanislav Tecl slaví.

Pražané se snažili o nakopávané míče do trestného území soupeře. Jejich pokusy ale končily buď v ofsajdové pasti nebo je stačili domácí zadáci odvrátit.

Podobně na tom byla i Zbrojovka, která zahrozila po půlhodině hry, kdy po Juharově centru Acostova hlavička mířila nad branku. 

Brno - Slavia 0:1

Branka: 71. Tecl. Rozhodčí: Proske - Kotík, Dresler. ŽK: Lutonský, Juhar, Michal Škoda - Ngadeu, Sobol, Frydrych. Diváci: 5546.
Brno: Melichárek - Vraštil, Pavlík (63, Sukup), Kryštůfek, Lutonský - Acosta, Polák, Sedlák, Juhar - Michal Škoda (89. Růsek) - Zikl (72. Bazeljuk).
Slavia: Kolář - Frydrych, Jugas, Ngadeu, Sobol - Souček - Stoch (83. Necid), Hušbauer, Hromada (55. Tecl), Bořil - Milan Škoda (81. Danny).

Před koncem poločasu vynikli dvakrát zadáci Slavie, kteří střely Michala Škody a následně po rohovém kopu Poláka odvrátili mimo branku.

Po změně stran Brňané zvýšili aktivitu, navzdory územní převaze se ale do koncovky nedostali. Slavia spoléhala na rychlé protiútoky. 

V 60. minutě se před trestným územím srazil s Milanem Škodou domácí stoper Pavlík, který se při obranném zákroku zranil a hrací plochu opustil na nosítkách.

V závěrečné půlhodině po příchodu útočníka Tecla převzala Slavia režii zápasu. 

V 65. minutě Stochovu dělovku ještě stačil brankář Melichárek vytáhnout nad břevno, ale v 71. minutě po Hušbauerově rohovém kopu už Tecl hlavičkou ke vzdálenější tyči otevřel skóre utkání. 

V závěru zápasu se ještě snažili Brňané o vyrovnání. V 80. minutě dvakrát vynikl brankář Kolář, jenž kryl šance Bazeljuka a následně Acosty. 

Slavia ale výhru ubránila a v závěru mohl ještě její náskok zvýšit Necid, jenž ve vyložené šanci přestřelil branku.

Hapal se konečně dočkal ve Spartě výhry

Letenští se na čtvrtý pokus dočkali premiérové výhry pod trenérem Pavlem Hapalem, kterému vyšel jubilejní 100. zápas v české nejvyšší soutěži. 

Malé pražské derby v úvodní čtvrthodině gólově otevřeli Josef Šural a Srdjan Plavšič, v 80. minutě skóroval opět Šural. Sparta z šestého místa dál ztrácí šest bodů na druhou Slavii.

„My jsme v těch minulých utkáních nebyli daleko od vítězství, jenom jsme to akorát nedokázali urvat. Dneska jsme to urvali a já věřím, že mužstvo se nastartuje a dokáže udělat nějakou sérii vítězství,“ řekl na tiskové konferenci Hapal.

Sparta - Dukla 3:0

Branky: 3. a 80. Šural, 14. Plavšič. Rozhodčí: Julínek - Pelikán, Koval. ŽK: Kulhánek - Holík, Bilovský, Miloševič. Diváci: 11.123.
Sparta: Nita - Zahustel, Hovorka, Štetina, Vatajelu - Stanciu (82. Sáček), Kulhánek, Kanga, Plavšič - V. Kadlec (46. Ben Chaim), Šural (85. Lafata).
Dukla: Rada - Kušnír, Ostojič, Bezpalec, Miloševič - Bilovský - Holík (82. Doumbia), Brandner, Douděra, Podaný - Schranz (78. Djuranovič).

Sparťané začali výborně a už ve třetí minutě otevřeli skóre. Plavšič na levé straně obešel Kušníra a nacentroval na Šurala, který dostal hodně času i prostoru k přesné hlavičce.

Domácí z velké převahy ve 14. minutě zvýšili na 2:0. Plavšič si opět pohrál s bekem Kušnírem a střelou k tyči překonal Radu. Srbský záložník oslavil premiérovou soutěžní trefu za Spartu efektním saltem.

„Byl to můj nejlepší zápas ve Spartě. Jsem šťastný, že jsem měl gól a asistenci a konečně jsme vyhráli. Když jsem začínal s fotbalem, takové oslavy gólů jsem dělal vždycky,“ uvedl Plavšič.

I ve zbytku prvního poločasu Sparta kontrolovala hru a mohla přidat další góly. Rada vyrazil pokus Kangy a gabonský záložník později z dálky těsně minul. Dukla hrozila prakticky jen ze standardních situací, po jednom rohu volný Podaný hlavičkoval mimo.

„Vstup do utkání jsme měli velice dobrý, nejen, že jsme dali dva góly, ale dobře jsme se pohybovali a byli silní na míči,“ konstatoval Hapal.

Hosté však mohli hned na začátku druhé půle snížit, Douděra si naběhl na dlouhý míč za obranu a nečekaným obloučkem těsně minul branku. „Dát v této fázi gól na 2:1, opravdu bychom byli blízko tomu, abychom výsledek zvládli lépe,“ podotkl kouč Dukly Jaroslav Hynek.

Sparta ve čtyřech z předchozích pěti kol neudržela vedení a také dnes po změně stran dlouho působila hodně nervózně. „Měli jsme znovu druhou půli takovou hluchou pasáž, ale měli jsme i dost situací, kdy jsme zápas mohli rozhodnout dřív,“ upozornil Hapal.

Dukla se dostávala čím dál tím víc do hry i do šancí, které však nevyužila. 

Po hodině hry Holík pohotovou ranou těsně minul horní růžek a jeho další střelu chytil brankář Nita. Domácí se vzpamatovali až v závěrečné čtvrthodině, ale střídající Ben Chaim nadějný brejk zkazil špatným zpracováním.

Až v 80. minutě se Sparta uklidnila třetí brankou. Stanciův roh Kulhánek prodloužil hlavou k Šuralovi a ten zblízka nezaváhal. Nejlepší domácí střelec si polepšil na osm ligových zásahů v sezoně. 

„Dařilo se nám hrát aktivně 30 minut druhého poločasu, ale třetí branka nás ve finále položila a bylo to obrovsky složité,“ přiznal Hynek.

Sparta doma porazila Duklu pošesté za sebou a na Letné od dejvického soupeře ani v osmém zápase samostatné ligy nedostala gól. „Hráči to oddřeli celých 90 minut a prali se i s tou nepřízní druhých poločasů, kterou asi měli v hlavách,“ řekl Hapal.

Baník vyhrál záchranářský duel ve Zlíně

Fotbalisté poslední Ostravy zvládli důležitý záchranářský souboj ve Zlíně a po výhře 2:0 je od příček zajišťujících záchranu dělí jediný bod. 

Zlín - Ostrava 0:2

Branka: 6. Jirásek, 90+1. Granečný. Rozhodčí: Ardeleanu - Hrabovský, Wilczek. ŽK: Bačo - Baroš. Diváci: 5898.
Zlín: Zlámal - Kopečný (68. Mehanovič), Bačo, Gajič, Bartošák (87. Džafič) - Vukadinovič, Jiráček, Hronek, Traoré, Holzer - Vyhnal (65. Beauguel).
Ostrava: Laštůvka - Pazdera, Šindelář, Procházka, Fleišman - De Azevedo, Hlinka, Hrubý, Jirásek (46. Granečný) - Poznar (71. Diop), Baroš (90. Psyché).

O výhře Baníku, který bodoval potřetí za sebou, rozhodli Milan Jirásek a Denis Granečný. Jejich soupeř má od sestupového pásma čtyřbodový odstup.

Ostravě skvěle vyšel úvod zápasu a už v šesté minutě se ujala vedení. Poznar se dokázal protáhnout po levé straně až před branku, chytře poslal míč před Zlámala, kde jej do sítě dokázal dotlačit Jirásek.

Domácí zahrozili až v závěru, ale po Mehanovičově přímém kopu vyrazil do protiútoku Granečný a přidal druhou branku Ostravy.

Baník tak bodoval potřetí za sebou a od patnáctého Brna i čtrnáctého Slovácka, které má však zápas k dobru, ho dělí jediný bod. Zlín naopak prohrál čtvrté z posledních pěti utkání a od pásma sestupu ho dělí čtyři body.

Sigma doma ztratila body s Jihlavou

Olomouc - Jihlava 1:1

Branky: 42. Plšek - 67. Dvořák. Rozhodčí: Houdek - Kříž, Kubr. ŽK: Jemelka - Mara, Rakovan. ČK: 54. Mara (Jihlava). Diváci: 3471.
Olomouc: Buchta - Sladký (72. Moulis), Radakovič, Jemelka, Hála (89. Yunis) - Zahradníček, Houska (74. Texl), Kalvach, Falta - Plšek - Řezníček.
Jihlava: Rakovan - Vaculík (65. Klíma), Štěpánek, Tlustý, Schumacher - Nový, Mara, Ljovin, Popovič (77. Keresteš) - Fulnek (90. Opluštil), Dvořák.

Fotbalisté Olomouce pouze remizovali 1:1 s o záchranu bojující Jihlavou. Domácí Sigmu sice poslal do vedení Jakub Plšek, ale Jihlava dokázala po přestávce i v oslabení po vyloučení Kamsa Mary vyrovnat. Postaral se o to Pavel Dvořák.

Olomouc šla do vedení 42. minutě. Zahradníček z hranice šestnáctky trefil tyč, ale odražený míč si našel Plšek a poslal ho do sítě. Nejlepší střelec Sigmy si připsal šestou branku v sezoně.

V 54. minutě však Jihlavě vítr z plachet Mara, který byl po druhé žluté kartě vyloučen.

Poté sice uspěl po brejku Kalvach, ale rozhodčí kvůli ofsajdu jeho gól neuznal. Jihlava nepřesnost domácích potrestala v 67. mintutě, kdy se po rohu prosadil Dvořák.

Jablonec na jaře poprvé nevyhrál

Fotbalisté Jablonce na jaře poprvé ztratili ligové body, když ve 23. kole jen remizovali 1:1 na hřišti Mladé Boleslavi. Domácí vedli po brance Antonína Křapky, ale čtyři minuty před koncem vyrovnal Martin Doležal. 

Jablonec přišel o sérii šesti výher, ale udržel pátou příčku před Spartou. Boleslav nenavázala na vítězství z Plzně a doma čeká na výhru od října. 

M. Boleslav - Jablonec 1:1

Branky: 28. Křapka - 87. Doležal. Rozhodčí: Berka - Dobrovolný, Flimmel. ŽK: Matějovský, Jánoš, Valenta, Konaté - Trávník. ČK: 90. Trávník. Diváci: 3773.
M. Boleslav: Polaček - Pauschek, Chaluš, Šušnjar, Křapka - Jánoš - Konaté, Matějovský (46. Hubínek), Mareš (85. Ladra) - Přikryl (60. Valenta), Magera.
Jablonec: Hrubý - Holeš, Pernica, Lischka, Zelený - V. Kubista - Masopust (88. Diviš), Trávník, Považanec (56. Doležal), Jovovič (76. Hanousek) - Chramosta.

V tabulce se ale posunula na deváté místo a má náskok pěti bodů na sestupové pozice. 

Až ve 28. minutě domácí zahrozili ze standardní situace, kdy Mageru vychytal brankář Hrubý. Z následného rohu už domácí udeřili díky chytrému signálu.

Mareš svůj roh hodně přetáhl, našel zcela volného Šušnjara, který vrátil míč před branku a Křapka jej tečoval mimo dosah brankáře. Pro mladoboleslavského obránce to byl první gól v nejvyšší soutěži, ve které za čtyři sezony odehrál 16 zápasů.

V 84. minutě zahodil dobrou šanci proti svému bývalému klubu Chramosta a chvíli nato přišel roh, na Trávníkův centr si naskočil Doležal a dobře umístěnou hlavičkou vyrovnal.

V závěru byl ještě po dvou rychlých žlutých kartách vyloučen Trávník, ale domácí toho už nestihli využít.

Teplice v závěru otočili zápas v Liberci

Fotbalisté Teplic překvapivě po obratu v závěru vyhráli v Liberci 2:1. 

Slovan vedl od 56. minuty po proměněné penaltě v podání Romana Potočného, ale v 81. minutě srovnal střídající Patrik Žitný a minutu před koncem otočil stav další čerstvý hráč David Vaněček. 

Liberec - Teplice 1:2

Branky: 56. Potočný z pen. - 81. Žitný, 89. Vaněček. Rozhodčí: Orel - Mokrusch, Arnošt. ŽK: Bosančič, Mikula - Krob, Soungole. Diváci: 4929.
Liberec: Hladký - Coufal, Karafiát, Mikula, Knejzlík - Breite, Folprecht - Oscar, Bosančič (72. Bartl), Potočný (87. Malinský) - Pulkrab (81. Da Silva).
Teplice: Diviš - Vondrášek, Jeřábek, Král, Krob - Soungole, Kučera - Hyčka (71. Shejbal), Trubač (57. Žitný), Hora - Červenka (62. Vaněček).

Teplice se ve čtvrtém jarním utkání venku dočkaly prvních bodů, naopak Liberec po pěti kolech poprvé prohrál a druhá Slavia Praha se mu vzdálila na čtyři body.

Opatrný zápas zlomila 56. minuta. Rozhodčí Orel po zákroku Červenky na Mikulu nařídil k velké nevoli hostů penaltu a domácí exekutor Potočný ji s přehledem proměnil.

Liberec začal hrát až příliš bezstarostně a v 81. minutě ho stihl trest. Po Vondráškově měkkém centru se dostal k hlavičce střídající Žitný a oslavil svůj druhý ligový gól v kariéře, přestože brankář Hladký si na míč sáhl.

V divokém závěru nakonec slavili hosté. Vaněčkovu hlavičku nejprve z brankové čáry odvrátil Mikula, ale z následného rohu už se stejný hráč hlavou prosadil a dokonal nečekaný obrat.

Tabulka:

1.Plzeň22164238:1052
2.Slavia23136439:1445
3.Olomouc23118430:1841
4.Liberec23125633:2441
5.Jablonec23117537:2340
6.Sparta23109433:1939
7.Bohemians2287721:1831
8.Teplice2387827:2731
9.Mladá Boleslav23741226:3725
10.Karviná22661025:2924
11.Zlín23661122:3824
12.Jihlava23721425:4223
13.Dukla23651224:4323
14.Slovácko22481018:2820
15.Brno23551314:3120
16.Ostrava23471228:3919
Autor: