Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Slavia - Zorja 2:0, dlouho střelecká nemohoucnost, úlevu přinesl až Tijani

Sport

  18:33aktualizováno  21:30
Slávističtí fotbalisté sice úvodní utkání závěrečného předkola o Evropskou ligu vyhráli, ukrajinské Zorje Luhansk ale mohli v domácím zápase vstřelit možná o tři nebo čtyři branky víc. Prosadili se až v poslední desetiminutovce Tijani s Masopustem.

Vytáhlý nigerijský útočník rozhodl díky svému důrazu už víkendový ligový duel proti Baníku Ostrava (1:0), tentokrát se trefil necelých deset minut před koncem hlavou po rohu. A pro Slavii, která pomalu propadala beznaději, to bylo vysvobození.

Těch šancí, které zazdila...

Do odvety, která se hraje příští týden v polském Lublinu, měli červenobílí cestovat s pohodlnějším náskokem. Nemají ho jen kvůli vlastní nemohoucnosti v koncovce.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě

Dlouho svítilo na tabuli na stadionu vzhledem k jednoznačnému průběhu hry jen těžko pochopitelné skóre. A kdyby na začátku nastavení za stavu 1:0 střídající Mičin levačkou z vápna střílel o chlup přesněji, nebo rychlý Alefirenko vzápětí netrefil padajícího Holeše, mohli si Ukrajinci z Prahy odvézt senzační remízu.

Slavia se v tu chvíli až zběsile hnala za druhým gólem, který nakonec z jedné z posledních akcí přece jen vstřelila. Masopust z voleje uklidil pod břevno balon po zpětném nákopu levačkou od Ogungbayie a z tribun jako by zaznělo jedno velké hlasité: Uf!

„Hodně se mi ulevilo. Před zápasem bychom tenhle výsledek brali, teď po utkání je to málo. Skóre mělo být rozhodně příznivější vzhledem k našim šancím, ale jsme rádi alespoň za ty dva góly,“ řekl po utkání trenér Jindřich Trpišovský v rozhovoru pro O2 TV Sport.

Až do 81. minuty totiž fanoušci sledovali neuvěřitelnou přehlídku zahozených domácích šancí.

Jen v prvním poločase balon dvakrát poskakoval na brankové čáře a na poslední chvíli ho v obou případech odvracel brazilský obránce Jordan. Proti samostatným nájezdům slávistů několikrát zasáhl i čiperný brankář Turbajevskyj.

Zorja úpěla v Edenu pod obřím tlakem.

Do Prahy podle očekávání přijela bránit, k rychlým brejkům, před kterými varoval trenér Trpišovský, se téměř nedostávala. A když se hosté po prvním poločase vrátili do kabiny, asi i oni museli žasnout: Jak jsme tohle mohli přežít s nulou?

Gól dostali po rohovém kopu hlavou od Masopusta, estonský rozhodčí Tohver ho však po intervenci VAR odvolal. Na monitoru objevil letmý dotek Zaferisovy ruky těsně před gólem, vrátil se zpátky na hřiště a rázným gestem potěšil Ukrajince.

Ti čelili v Edenu jedné možnosti za druhou. Odolávali s vypětím všech sil. A mnohokrát měli i kupu štěstí.

8. minuta: Masopust hlavičkoval v pokutovém území úplně sám, nicméně pravou tyč brány soupeřovy brány těsně minul.

26. minuta: první šance Schranze, jehož ránu vytáhl Turbajevskyj. Po následném rohu chvíli jásal Masopust, ale sudí branku odvolal. Přesto domácí tlak sílil

30. minuta: Jurásek vystihl mizernou zpětnou přihrávku, vletěl do pokutového území, kde trefil gólmana. Hosté si pak málem dali vlastní gól, protože jeden z obránců míč nechtěně vrátil zpátky do malého vápna. Chytil o krok nedosáhl, z brankové čáry proto odkopával dobře postavený Jordan.

42. a 43. minuta: další tutovky Slavie. Nejdřív Jurásek prudce pálil vedle a hned po něm Schranz zazdil samostatný nájezd z pravé strany. Nevyšel mu pokus o lob.

„Situaci jsem měl vyřešit lépe a netrefit gólmana. Hlavně při té druhé šanci to chtělo zachovat větší klid a střílet podél něj a ne přímo do středu brány,“ zhodnotil po utkání Schranz.

A zakletou bránu Luhansku slávisté nemohli odčarovat ani po přestávce.

55. minuta: málem další vlastenec! Turbajevskyj totiž vyrazil prudký centr pouze do parťáka Snirnicyna, od kterého se balon snášel zpátky do brány. Ukrajinský gólman zasáhl na brankové čáře zase na poslední chvíli.

Trenér Trpišovský pak na hřiště poslal i Jurečku s Van Burenem, kteří v úvodu zůstali překvapivě jen mezi náhradníky. První jmenovaný si okamžitě stoupl k přímému kopu, který poslal podél zdi jen do Turbajevského rukavic. Ten druhý zase hlavou v záklonu minul prostor mezi třemi tyčemi a Slavii pomalu doháněla nervozita.

Fanouškům i samotným fotbalistům se do hlavy možná vkrádala i myšlenka: A co když ten gól vážně nedáme?

Jakmile hosté dvacet minut před koncem vyrazili do ojedinělého protiútoku, Eden akci sledoval s napětím. Kolář po centru proletěl vzduchem a Antjuchovu první nebezpečnou střelu, která mířila do brány, vlastním tělem zablokoval Holeš.

Až potom Slavii přinesl úlevu střídající Tijani, byť i on po svém gólu v další stoprocentní příležitosti vyhořel a ani nadvakrát nepřekonal už ležícího brankáře Turbajevského...

Mimochodem, spolu s Tijanim vlétl na hřiště také jeho devatenáctiletý krajan Ogungbayi, který je produktivní v béčku, ale v důležitém zápase o Evropskou ligu na levé straně dlouho působil zbrkle. Přesto si i on schoval na konec jeden světlý moment: klíčovou zpětnou nahrávku na Masopusta, jenž zvýšil na 2:0.

„Dlouho jsme váhali mezi Ogungbayiem a Wallemem, nakonec jsme se rozhodli nejprve pro Bolua, který v závěru tu akci skvěle zavřel, i když si nejsem jistý, jestli to takhle zamýšlel,“ dodal Trpišovský.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!