Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - Servette 4:0, smršť v první půli. Domácí ovládli skupinu a mají osmifinále

Slávisté se radují z gólu proti Servette Ženeva. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Fotbalisté pražské Slavie postupují do vyřazovací fáze Evropské ligy z prvního místa ve skupině a s předstihem si zajišťují osmifinále. Skvělý pohárový podzim zakončili jednoznačným domácím vítězstvím nad švýcarským Servette Ženeva, kterému nasázeli všechny čtyři góly už v prvním poločase. Dvakrát se trefil Chytil, před ním se prosadili Douděra se Schranzem.
  19:15aktualizováno  20:38

Slávisté ve skupině vyhráli pět z šesti zápasů a v tabulce za sebou nechali i AS Řím se slavným trenérem José Mourinhem. Čtvrteční duel si přímo v Edenu nenechal ujít ani miliardář Pavel Tykač, který by měl klub už brzy převzít od čínských majitelů.

V čestné lóži pod střechou stadionu v Edenu utkání sledoval s klubovou šálou kolem krku.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

A výkon, který slávisté zejména v prvním poločase zápasu předvedli, ho musel hřát. Po přestávce už domácí i díky čtyřbrankovému náskoku tak aktivní být nemuseli. Ubylo šancí i zajímavých situací. Pozornost tak na sebe strhávali především slávističtí fanoušci na severní tribuně, kteří navlékli barevné pláštěnky, vytvořili živé choreo a neúnavně skandovali i skákali.

„V prvním poločase jsme byli hrozně produktivní. Takový náročný výkon jsme přetavili ve čtyři branky. Skvěle jsme dominovali. Dosáhli jsme parádního výsledku, který završil výborný pohárový podzim,“ řekl na tiskové konferenci slávistický trenér Jindřich Trpišovský.

Soupeř, který přicestoval do Prahy ve svítivě růžových dresech, domácím závěrečný zápas pohárového podzimu usnadnil chabým až lemplovským bráněním. Některé minely neměly s evropským fotbalem nic společného.

Při prvním gólu Douděry se snadno nechal odstavit levý bek Mazikou, který vzápětí naivně reklamoval útočný faul. Druhé brance Schranze předcházely nedůrazné zákroky Bolly s Ondouem. A při třetím gólu po rohovém kopu byl hlavičkující Chytil na penaltě úplně sám...

Stejný hráč do přestávky přidal ještě čtvrtou branku, takže bylo o výsledku dopředu rozhodnuto.

Střídaný dvougólový slávistický útočník Mojmír Chytil odchází ze hřiště během zápasu proti Servette Ženeva.

Kaňkou na jinak vydařeném představení bylo jen zranění záložníka Oscara, který odkulhal ze hřiště krátce po třetí slávistické brance. Nahradil ho Hromada.

První příčka pro Slavii znamená nejen prestiž a mimořádný úspěch, ale také velkou výhodu do jarních bojů. Červenobílí budou nasazení rovnou do osmifinále, tedy mezi šestnáct nejlepších, a úvodní únorové kolo ve vyřazovací části se jich týkat nebude.

Svého dalšího protivníka proto poznají až při losu v pátek 23. února, samotné osmifinále pak odehrají 7. a 14. března.

„Jsem šťastný, že jsme vyhráli skupinu. Zvlášť po tomhle průběhu, že jsme to mohli uzavřít doma. Jsem šťastný, že jsme tu možnost, kterou jsme měli, proměnili,“ dodal Trpišovský.

Tabulka skupiny G
1.Slavia Praha650117:415
2.AS Řím641112:413
3.Servette Ženeva61234:135
4.Šeriff Tiraspol60155:171

Už nyní Slavia v Evropě v aktuální sezoně vydělala takřka 300 milionů korun. Ve skupině padla jen venku s AS Řím (0:2), italského giganta pak ovšem v domácí odvetě stejným výsledkem setnula.

Moldavský Šeriff Tiraspol před vlastními fanoušky vyřídila dokonce 6:0. A k podobnému debaklu měla našlápnuto i proti Servette.

Švýcarský tým měl v úvodu pětiminutovku, kdy se zdálo, že by mohl zlobit. Sympatické kombinace na útočné polovině však hosté nedotáhli a od prvního inkasovaného gólu, který dal Douděra po čtvrthodině, už byli zoufalí.

Považte, že úvodní branku dal Douděra, jeden z nejmenších mužů na hřišti, hlavou. Děkovat může pohotovému Jurečkovi, který rychle rozehrál aut a pak přesně odcentroval.

Sport: Telly

Před druhým gólem se záložník Bolla nejdřív nechal obejít Chytilem, jehož přihrávku následně Ondoua ve vápně jen ztlumil, ale nezastavil. Wallemovu střelu pak dorážel zblízka uzdravený Schranz, který se vrátil do základní sestavy.

Další dvě trefy už obstaral Chytil sám: přesně k tyči hlavičkoval po rohu a pak úspěšně zakončil i vlastní sólo. Jurečka s Douděrou navíc další tutové příležitosti zazdili, takže hosté klidně mohli prohrát i větším rozdílem.

Na druhý poločas se jim z kabiny určitě nechtělo, duel však nakonec dohráli se ctí. Slavia, kterou před Vánoci čeká ještě nedělní ligový zápas na Baníku Ostrava, polevila a za dalšími góly už se nehnala.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!