Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slavia - Plzeň 1:2, domácí předvedli málo, po pauze je skolil dvougólový Jirka

Plzeňští fotbalisté slaví výhru na Slavii. foto: Radek Vebr, MAFRA

Slávističtí fotbalisté ve čtrnáctém ligovém zápase sezony neudrželi domácí vedení nad Plzní a po dvou gólech hostujícího Erika Jirky ve druhém poločase padli 1:2.
  20:13

Je to nečekaný až senzační výsledek. S přihlédnutím k průběhu celého utkání však rozhodně ne nezasloužený.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Viktoria slaví první triumf v Edenu od roku 2014, kdy se domácí pod nizozemským koučem Pastoorem klepali o záchranu a v sestavě měli například stopera Škodu, záložníky Gecova s Boudjemou či střídajícího Červenku. Pravěk!

Mimochodem, už potřetí v řadě porazil Slavii současný plzeňský kouč Miroslav Koubek, kterému se totéž povedlo v minulé a předminulé sezoně na lavičce Hradce.

Těžko říct, které vítězství je pro něj sladší.

„Jako kouč Viktorky Plzeň jsem se tady chtěl se svými hochy prezentovat kvalitním výkonem, který bude mít parametry, a to se podařilo. Výkon se navíc snoubí s výsledkem. Spokojenost je tedy vysoká,“ pravil dvaasedmdesátiletý trenér.

V neděli ho v Edenu spasil dvougólový slovenský ofenzivní záložník Jirka, který si nejprve naběhl na přihrávku Dweha a špičkou kopačky vyrovnal a následně pláchl obraně po další přihrávce Vydry.

Pokaždé zakončil mazácky. A pokaždé na něj i juchající spoluhráče létaly kelímky z tribun.

Poprvé Jirku neuhlídal kapitán Bořil, který byl v sestavě místo Holeše. Podruhé slovenské křídlo uteklo Sinyanovi, který právě Bořila v závěru zápasu nahradil...

Slavia v tabulce po týdnu klesla zpátky na druhé místo za Spartu, která o den dřív porazila 2:0 Bohemians. Plzeň se po šokující domácí prohře s Karvinou z minulého víkendu vrátila na třetí příčku a červenobílému soupeři uštědřila první domácí ligovou porážku od května 2022.

Slavia přitom vyhrála první poločas –⁠ díky brilantní akci z 13. minuty, kdy norský šikula Wallem vykouzlil na levé straně krásný a hlavně přesný centr do pokutového území. Rozběhnutý Van Buren na rohu malého vápna zavěsil hlavou k bližší tyči a Eden propukl v jásot.

Jinak ale zaplněný stadion sledoval dost rozdílný zápas ve srovnání s těmi, které Slavia doma s Plzní často hrála v posledních letech.

Zvykem bylo, že proti Viktorii herně a často i výsledkově dominovala. Ne teď, kdy tým trenéra Koubka, v poslední době specialisty na Slavii, nastoupil beze strachu a s touhou tvořit.

Popravdě? Žádné mužstvo si na Slavii v aktuální sezoně nevytvořilo tolik gólových šancí jako Plzeň v průběhu prvního poločasu.

Po standardce Kalvacha nejdřív hlavičkoval těsně vedle Dweh, po dlouhém nákopu brankáře a teči Chorého nebezpečně pálil z levé strany exslávista Traoré a z podobné pozice v závěru první půle selhal Cadu, jenž po skvělé kolmici od Jemelky trefil bránícího Vlčka.

Domácí nastoupili v obraně bez Holeše, zato s kapitánem Bořilem. Hosté překvapili nasazením gólmana Staňka, který měl podle původních zpráv scházet kvůli opakovaným otřesům mozku minimálně do konce podzimu.

V Edenu chytal s ochrannou helmou a za celý první poločas si nepřipsal jediný zákrok. Proti hlavičce Van Burena zblízka zakročit nestačil. A Provod, který si následně z levého kraje naběhl na centr Tomiče do otevřeného prostoru, hlavou bránu vůbec netrefil.

Plzeň se dostávala do hry postupně: start měla vlažnější, hráči odpadli z prvních tří nebo čtyř soubojů, načež se trenér Koubek vykročil až na kraj svého vymezeného území a trochu zlověstně rozpřáhl ruce: „Co to má znamenat?“

Hosté se oklepali a se Slavií si to chtěli rozdat jako rovný s rovným, což se jim dařilo. A platilo to i po přestávce, kdy častěji kontrovali míč a zaslouženě otočili skóre.

V nastavení se sice dostali pod domácí tlak, ale Staněk vyškrábl nad břevno prudkou střelu Masopusta a jinou šanci slávisté neměli. Naopak: z poslední akce zápasu mohl přidat třetí gól Sýkora, míč ale vykopl z brankové čáry Vlček.

„Ztratili jsme zápas, který jsme měli dobře rozehraný,“ štvalo Jindřicha Trpišovského, domácího trneéra. „Mrzí mě, že pustíme soupeře do dvou sólových úniků v momentě, kdy se zápas pro nás vyvíjel výsledkově dobře. Hlavně v druhé půli nám chyběla soubojovost, agresivita, chtění. Vygradovalo to v závěrečném tlaku, ze kterého byla jen jedna střela.“

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!