Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Slavia vstupuje do Poháru UEFA

Sport

  7:00
PRAHA - Slavia dnes ponese sama samotinká prapor českého fotbalu pohárovou Evropou. Nečeká ji ale zrovna snadný soupeř. Ve večerním duelu se střetne s anglickou Aston Villou.

Vladimír Šmicer ze Slavie Praha na tiskové konferenci. foto: ČTK

Zápas nebude jen konfrontací červenobílých s týmem z Birminghamu, ale také zrcadlem současné úrovně českého fotbalu. Úřadující mistr je totiž ve skvělé formě, týmům z dolní části tabulky rozdává vysoké příděly a krom ztráty v úvodním kole a remízy v Mladé Boleslavi poráží i úhlavní konkurenty v boji o titul. Naposledy doma jasně přehrál Brno.

Jejich soupeř Aston Villa kvalitní prací posledních let kráčí mezi nejlepší celky Premier League. V posledním zápase sice prohrála v Newcastlu, ale i tak v letošní sezoně hraje nad míru dobře a vyrovnaně. A to v soutěži, která je považovaná za nejlepší na světě. I proto lze považovat hosty za mírné favority.

Slavia ovšem nehází flintu do žita. "Nemohu vám slíbit, že vyhrajeme, ale do zápasu jdeme s tím, že ho vyhrát chceme," prohlásil na včerejší tiskovce s tradičním lišáckým úsměvem trenér sešívaných, Karel Jarolím. A podobně hovořil i kapitán jeho týmu: "Důležité je abychom hráli svou hru, a pak můžeme uspět," prohlásil Erich Brabec. Další důvod pak přidává Vladimír Šmicer, který má s anglickým fotbalem velké zkušenosti: "Bude vyprodáno a to nám může pomoci k vítězství. Lidé nás poženou za úspěchem."

V Praze už trénovali i hosté. A i přes porážku v posledním zápase chtějí uspět. Podle trenéra je netíží ani nabitý program. "Máme náročný program, hráli jsme v pondělí v Newcastlu, musíme se s tím ale vypořádat. Hráči určitě unavení nejsou, cestování nebylo zas až tak náročné,“ začal trenér Martin O´Neill. Posléze přiznal, že cíle má jeho tým nemalé: "Se Celtikem jsem byl ve finále Poháru UEFA, s Aston Villou mám minimálně stejný sen."

Dnes čtvrt hodinu před devátou nás v Edenu čeká nepochybně bitva, kterou v našich luzích nevídáme každý týden. Není proto divu, že je již dlouho vyprodáno. Kdo nesehnal lístek může zápas sledovat na kanálu Nova sport.

Autor: