Úterý 7. května 2024, svátek má Stanislav
130 let

Lidovky.cz

SLEDOVALI JSME ON-LINE: Finále Ligy mistrů Barcelona - Manchester

Sport

  15:50
Sledujte živě finále Ligy mistrů v novém "kabátu" na Sportreport.cz od 20:30 hodin. Na jedné straně fotbalová elegance Barcelony, na druhé dravost a účelnost Manchesteru United. Střet rozdílných přístupů nabídne dnešní římské finále nejprestižnější fotbalové klubové soutěže světa.

Leo Messi vs. Cristiano Ronaldo. foto: Michal ŠroubekLidovky.cz

SLEDUJTE FINÁLE LIGY MISTRŮ ON-LINE NA LIDOVKY.CZ - ZDE!

Přes anglickou hradbu se dokázali fotbalisté Barcelony protlačit v Lize mistrů až do finále. Už to lze brát jako velký úspěch, ale španělskému mistrovi zdaleka nestačí. VŘímě ho ještě čeká před 67 tisíci diváky nejtěžší zkouška.

Už loni v semifinále barcelonské hvězdy poznaly, že porazit Manchester United je téměř nadlidský úkol. Ve dvou utkáních ani jednou neskórovali a na pozdějším vítězi proto ztroskotali. Letos Barcelona skončila málem ve stejné fázi, když postup přes londýnskou Chelsea zachránila v poslední chvíli.

Kdyby rozhodoval estetický dojem, měl by tým pod vedením Pepého Guardioly k triumfu jednoznačně blíž. Málokdy taktizuje, snaží se za každých okolností útočit a bavit sebe i fanoušky. Během sezony nastřádala Barcelona v Lize mistrů 30 gólů během 12 zápasů. Je tu jeden háček. Omračující ofenzivní kalibr dovedou anglické týmy omámit. Také proto půjde Barcelona do finálové bitvy mnohem poučenější.

Barcelonští si věří
„Jsme organizovanější a soustředíme se na každý detail,“ zdůvodnil islandský útočník Eidur Gudjohnsen, proč by si katalánský klenot zasloužil úspěšnou odvetu.

Na náhodu nebude určitě spoléhat ani Manchester. Právě Chelsea mu poskytla účinný návod, jak se spřednostmi Barcelony vypořádat. Tedy nenechat si vnutit tempo, kterým Barcelona umí soupeře na trávníku roztančit. Své by o tom mohl vyprávět třeba Bayern Mnichov, který na půdě katalánského klubu ve čtvrtfinále inkasoval během poločasu čtyřikrát. „Musíme být obezřetní, trpěliví a počkat si na správnou šanci,“ nabádal záložník Manchesteru Michael Carrick, jakým způsobem by mohli „Red Devils“ dojít k obhajobě, což se od založení Ligy mistrů ještě nikomu nepovedlo.

Rozhodnou jen individuality?
Hodně bude záležet na individualitách. Proti sobě se postaví pravděpodobně nejlepší fotbalisté současnosti. Portugalec Cristiano Ronaldo získal za minulý rok Zlatý míč a není vyloučené, že individuální úspěch po dalším skvělém roku v Manchesteru obhájí. Jeho nástupcem se může ale klidně stát barcelonský Lionel Messi.

„Pokud máte rádi fotbal, Cristianovu hru musíte sledovat s obdivem,“ poslal argentinský kouzelník kompliment největší hvězdě Manchesteru. „S Lionelem si musíme dávat pozor. Pokud bychom hráli jen na sebe, připravili bychom svoje týmy o šanci na úspěch,“ připomněl mu Ronaldo důležité pravidlo.

Ingredience pro špičkovou podívanou jsou namíchány ideálně. Fanouškům nemusí vadit, že se vŘímě nebudou prodávat alkoholické nápoje. Fotbalový koktejl by jim to měl vynahradit.

ANKETA LIDOVÝCH NOVIN: Koho favorizujete ve finále Ligy mistrů?

Jiří Kotrba (trenér): Upřednostním Manchester, ikdyž Barcelona je bezpochyby skvělým týmem se spoustou úžasně kreativních hráčů. Přestože je to možná škoda pro fotbal, důraz ve spojení skvalitou v podání Manchesteru dokážou přednosti katalánského klubu potlačit. To se ukázalo už během semifinále s Chelsea. Nezakrývám, že bych byl radši, kdyby Barcelona uspěla, protože převaha týmů z anglické ligy je i tak zřejmá.

Pavlína Ščasná (nejlepší česká fotbalistka): Budu přát Barceloně, ale favorizuju spíš Manchester United. Hlavně proto, že na konci sezony má vynikající formu Cristiano Ronaldo. Jeho góly ze standardních situací často rozhodují. Barcelona měla už velké problémy s Chelsea. I teď jsou před utkáním šance 50 na 50, ale drobně bych se přiklonila na stranu obhájce.

Pavel Srníček (bývalý reprezentační brankář): Mám spíš takové přání. Byl bych rád, kdyby Ligu mistrů tentokrát vyhrála Barcelona. Zahrál jsem si proti ní, když jsem působil v Brescii. Je to super klub. Manchester ale bude podle mého odhadu mírným favoritem.

Josef Csaplár (trenér): Takové složení finále Ligy mistrů si asi všichni fanoušci přáli. Oba týmy mají obrovskou formu, ale věřím víc Manchesteru United. Vyzařuje zněj větší síla avůle vyhrávat. Navíc má pro podobné zápasy lepšíprůpravu z těžké Premier League.

Autor: