Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Slepičkův gól udržel Záhřeb ve hře o postup, v jarní části soutěže je již jedenáct týmů

Sport

  0:11
PRAHA - Útočník Miroslav Slepička zařídil brankou vítězství Dinama Záhřeb 1:0 nad Anderlechtem Brusel v Evropské lize, kterým si jeho tým uchoval ve skupině A naději na postup právě na úkor belgického celku.

Miroslav Slepička. foto: ČTK

Účast v jarní části si po dnešním pátém kole základních skupin zajistily Ajax Amsterodam, Hamburk, Hapoel Tel Aviv, Salcburk, Villarreal, Fenerbahce Istanbul, Benfica Lisabon a Everton. Doplnily tak trojici postupujících z minulého kola Werder Brémy, Šachtar Doněck a Galatasaray Istanbul.

Slepička rozhodl o vítězství chorvatského týmu v 57. minutě a zkomplikoval situaci bruselskému klubu, kterému před utkáním stačil k postupu bod. Ten nepomohl Anderlechtu vybojovat ani stoper Ondřej Mazuch, jenž odehrál celý zápas a dostal žlutou kartu. Jistý postup má v této skupině pouze Ajax, který otočil zápas s Temešvárem a díky brankám Suáreze a Panteliče vyhrál 2:1. Lukáš Magera odehrál v útoku domácích 54 minut.

Postup si dnes vybojoval Hamburk, který porazil Rapid Vídeň 2:0. Celý zápas odehrál v záloze domácích kapitán David Jarolím, obránce David Rozehnal nenastoupil kvůli chřipce. Ze skupiny C doprovodí německý tým do vyřazovací fáze Hapoel Tel Aviv i přes prohru 0:2 se Celtikem Glasgow.

Rakouský mistr Salcburk porazil Lazio Řím na vlastním hřišti 2:1 a po pěti výhrách suverénně ovládl skupinu G. Záložník Patrik Ježek dnes zůstal pouze na lavičce domácích, jeho spoluhráč Karel Piták nebyl ani tam. Mezi 32 nejlepších celků postoupil z této skupiny i španělský Villarreal, který vyhrál brankami Rossiho a Senny 2:0 na půdě Levski Sofia. Lazio je vyřazeno.

Postupové pozice si ve skupině I udržely Benfica Lisabon a Everton. Oběma favoritům stačily těsné venkovní výhry. Benfica zvítězila 2:1 na hřišti běloruského Borisova, Everton vyhrál brankou Rusa Biljaletdinova v Aténách nad AEK. Zamotaná je situace ve "slávistické" skupině B, ve které Valencie porazila Lille jasně 3:1 a dostala se do čela s dvoubodovým náskokem na dvojici Janov, Lille.

Autor: