Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slováci stále živí šanci na EURO, českou skupinou doplní Srbsko nebo Skotsko

Slovenští fotbalisté zvládli penaltové drama proti Irsku. foto: Reuters

Bratislava - Fotbalisté Slovenska postoupili do finále kvalifikace o mistrovství Evropy po penaltovém rozstřelu s Irskem. O účast na závěrečném turnaji si svěřenci Pavla Hapala zahrají proti Severnímu Irsku, které taktéž po penaltách zdolalo Bosnu a Hercegovinu. Českou reprezentaci v základní skupině Eura ještě s Anglií a Chorvatskem doplní lepší z dvojice Srbsko - Skotsko. Finále jsou na programu 12. listopadu.
  0:26

Vyrovnaný zápas v Bratislavě mohli rozhodnout hosté z Irska v prodloužení, ale trefili tyč. Slovensko se přiblížilo k druhé účasti na ME v samostatné historii díky rozstřelu, v němž domácím proměnili čtyři penalty, zatímco Irové dvakrát zaváhali.

Bosna a Hercegovina jako domácí favorit vedla od 14. minuty zásluhou Radeho Kruniče. Hosté vyrovnali necelou čtvrt hodinu po změně stran a po bezbrankovém prodloužení došlo rovněž na penalty. Proměnili je domácí hvězdy Miralem Pjanič a Edin Džeko ještě s Dinem Hotičem, Severní Irové se však prosadili čtyřikrát a postoupili.

Srbsko v prodloužení udolalo Norsko 2:1 díky Sergeji Milinkovičovi-Savičovi, který obstaral úvodní gól v 82. i postupový ve 103. minutě. Na cestě do „české“ skupiny stojí Srbům Skotsko, které po bezbrankovém výsledku vyřadilo na penalty Izrael.

Maďarsko nezaváhalo v Bulharsku a vyhrálo 3:1. Maďaři nevstoupili do zápasu aktivně, přesto po 17 minutách vedli, poté co se prosadil stoper bundesligového Lipska Willi Orbán. Na něj po půli navázali Zsolt Klmár a Nemanja Nikolics, domácí snížili až v závěru. Maďarsko dál živí naději, že se na závěrečném turnaji představí ve skupině F v budapešťské Puskás Areně.

Ve finále je čeká Island, který k postupovému výsledku 2:1 s Rumunskem dotáhl Gylfi Sigurdsson. Záložník lídra anglické ligy Evertonu vstřelil už v první půli obě branky domácích, třetí mu nebyla uznána videorozhodčím kvůli ofsajdu. Hosté snížili po přestávce z penalty.

Duel o poslední místo na závěrečném turnaji svedou výběry Gruzie a Severní Makedonie.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!