Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovácko - Sparta 1:3, vyrovnaná půle, po pauze úřadovali Birmančevič a Haraslín

Sparťanský křídelník Lukáš Haraslín střílí gól proti Slovácku. foto: ČTK

Poločas nervy, pak pohoda. Sparťanští fotbalisté obávaný zápas na Slovácku zvládli a v 22. kole Fortuna ligy vyhráli 3:1. Po vyrovnaném poločase dali po přestávce dvě branky a v čele tabulky si týden před očekávaným derby udrželi čtyřbodový náskok na Slavii. Sparta vedla po hlavičce Vitíka 1:0, Juroška z brejku vyrovnal a po přestávce se po individuálních akcích prosadili Birmančevič a Haraslín.
  17:45aktualizováno  19:36

Sparta ve čtvrtek svedla parádní boj s Galatasarayem Istanbul v Evropské lize, vyhrála 4:1, ale v neděli při ligové realitě prožívala především v úvodu těžké chvíle.

ONLINE

Nefungovala ji stoperská trojice, Juroška dvakrát utekl, ale Vindahl své spoluhráče podržel. A tak Sparta trestala. Po standardní situaci se prosadil Vitík a poté mohl přidat druhý gól Karabec. Po chybě Heči však tutovkou pohrdl, míč zadrbal, mohl střílet, nebo přihrávat před prázdnou bránu. A z protiútoku propadli stopeři znovu a Juroška už svou třetí vyloženou šanci proměnil.

Trenér Priske proti čtvrtečnímu duelu udělal osm změn v sestavě a v první půli to bylo znát. Po pauze týmu pomohl příchod Panáka, vedle něj vyrostl i výkon Vitíka. Panák hru zklidnil a defenzívu zpevnil.

Krátce po přestávce po rychle rozehrané standardce Karabec nakopl míč z vlastní poloviny, Birmančevič si pohrál s obráncem Blahútem a parádně zakončil.

Třetí gól dal střídající Haraslín. Dostal míč do vápna, obešel snaživého Blahúta a vypálil k bližší tyči. V závěru měl další tutovku i kapitán Krejčí, ale z malého vápna bránu Slováka překopl.

„Slovácko bylo zejména v první půli velmi nepříjemným soupeřem, má svoji hru postavenou na osobních soubojích, dlouhých míčích a náročném stylu. V této fázi hry nebyla naše hra perfektní, jak bychom očekávali. O přestávce jsme si k tomu něco řekli, naše hra se zvedla na úroveň, na jakou jsme zvyklí,“ poznamenal sparťanský kouč Brian Priske. „Celý tým se tři dny po velmi těžkém duelu s Galatasarayem ve druhém poločase odvděčil výkonem, který nám přinesl tři body.“

Sparta v Uherském Hradišti vyhrála poprvé od prosince 2020 a před těžkou sérií, která ji čeká, je to pro ni nesmírně důležité vítězství.

Ve středu hraje pohárové derby na Slavii, pak ji čeká ligové derby, úvodní osmifinále Evropské ligy proti Liverpoolu, souboj v Plzni a odveta v Liverpoolu.

Po strhujícím souboji s Galatasarayem ji poločas trvalo, než odvedla standardní výkon z poslední doby. Slovácko dobře bránilo, po zisku míče vyráželo do brejků nebo využívalo po nákopech hromotluka Ciciliu, který vyhrával většinu vzdušných soubojů.

Plynuly z toho šance Jurošky, ale jen jeden gól.

„Ráz zápasu určil už jeho úvod. Měli jsme dvě velké šance, které jsme neproměnili, zatímco Sparta hned svoji první ano. Největší rozdíl jsem viděl ve finální fázi, v momentech, v nichž se rozhodoval zápas. Birmančevič a Haraslín byli rozdílovými hráči,“ řekl domácí trenér Martin Svědík.

Sparťané mohli být za remízový poločas rádi, ale po přestávce přece jen hru ovládli. Drželi míč, soupeře přehrávali a díky šikovnosti svých útočníků dali dvě branky.

Zápas nebyl tvrdý, ale sudí Szikszay v něm rozdal patnáct žlutých karet. Napomínal hráče na hřišti i na lavičce, trenéry, asistenty i funkcionáře.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!