Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Slovan reaguje na zápas s Rusy: Sport by měl spojovat, odmítáme mediální lynč

Fotbalisté Slovanu Bratislava na startu zimní přípravy. foto: Profimedia.cz

Den poté, co fotbalisté Slovanu Bratislava odehráli utkání s ruským Dynamem Moskva na soustředění v Kataru bez toho, aniž by o něm během úterka oficiálně informovali, vydal slovenský mistr na svém webu stanovisko. „Jsme zastánci toho, že sport by měl spojovat a ne rozdělovat. Válka probíhá na vícero místech na světě a sportovci zkrátka nemůžou za svůj původ,“ uvedl generální manažer klubu Ivan Kmotrík mladší.
  16:13

„Všichni v Bratislavě si přejeme mír a odsuzujeme násilí kdekoli na světě,“ stojí v hlavičce prohlášení.

O chystaném duelu se veřejnost dozvěděla možná nedopatřením, když bratislavský asistent trenéra v předvečer zápasu zveřejnil jména soupeřů v příspěvku na svém instagramu, který následně upravil.

Během úterního odpoledne pak na svých kanálech odvysílal ruský celek celé utkání živě. Dynamo je na soustředění rovněž v katarském komplexu.

„Naší povinností je vytvořit trenérovi co nejlepší podmínky na přípravu, které jsme našli právě v Kataru. A kvalitnější jsme ještě neměli. Od agentury jsme poté obdrželi seznam klubů, které se tam rovněž v té době nacházejí. Trenér vybral soupeře na základě jejich náročnosti a kvality tak, aby byl tým co nejlépe připravený na jarní část sezony, což znamená hrát s těmi nejlepšími,“ dodal Kmotrík ml..

Kromě moskevského Dynama měl Slovan v plánu také duely s dvěma katarskými celky.

„Neporušili jsme žádná pravidla, odehráli jsme legitimní přípravný duel a za naším rozhodnutím si stojíme. Je nám velice líto, co všechno se okolo něj strhlo, zvlášť ve smyslu naší pomoci Ukrajině,“ odkázal klubový ředitel na obsáhlý odstavec, ve kterém klub vyjmenovává dílčí aktivity, které od začátku ruské invaze na Ukrajinu organizoval.

Generální manažer Slovanu Bratislava Ivan Kmotrík mladší na startu zimní přípravy.

K tomu připomíná také pomoc, kterou poskytl během jiných humanitárních krizí nebo během pandemie covidu-19.

„Na rozdíl od kritiků a těch, kteří nás soudí, my opravdu pomáháme. Navíc se důrazně ohrazujeme vůči tvrzením a komentářům, že bychom snad odehráním tohoto zápasu chtěli jakkoli legitimizovat probíhající vojenský konflikt. Jsme proti jakékoli válce a mrzí nás negativní odezva, která se vznesla během uplynulých dvou dní,“ uvedl Kmotrík ml.

Slavia? Neztotožňujeme se s jejich důvody

První reakce vskutku přišla už v pondělí večer, kdy si příspěvku bratislavského asistenta všiml na sociálních sítích i slávistický šéf Jaroslav Tvrdík. Právě se Slavií měl Slovan na začátku února odehrát generálku před startem ligového jara.

„To si potom přípravný zápas nezahrajeme,“ napsal na sociální síti X k příspěvku slovenského účtu Futbalové zákulisie, jenž na plánované utkání upozornil. Tvrdík připojil fotografii slávistů ve žluto-modrých tričkách a heslem „Stojíme za Ukrajinou“.

„A s kým máme hrát, když je tam Dynamo taky na soustředění? Chtěli jsme vyrovnaného soupeře, se Zlatými Moravci bychom mohli hrát i na Slovensku,“ reagoval v úterý po poledni majitel Slovanu Ivan Kmotrík starší v rozhovoru pro slovenský Denník N.

Majitel Slovanu Bratislava Ivan Kmotrík starší (vlevo) se synem Ivanem Kmotríkem mladším.

Záhy vyšlo najevo, že Slovan zatajil konání zápasu úplně, když o něm nikde oficiálně neinformoval, zatímco na kanálech moskevského Dynama běželo živé vysílání.

Slávistická reakce přišla ještě během první půle: „Neplánujeme přípravné utkání se Slovanem Bratislava,“ napsal klub na sociálních sítích.

Následně pražský klub dojednal generálku právě se Zlatými Moravci, o které se otřel Kmotrík starší.

„Sledujeme hrůzy války, ve které je Rusko jasným agresorem. Naše klubové hodnoty jsou postaveny na pomoci Ukrajině. Máme za sebou dvě předkola Evropské ligy s ukrajinskými týmy, od jejichž zástupců, kteří přijeli přímo z frontové linie, jsme slyšeli o válečných zvěrstvech. Od prvního dne za nimi stojíme a budeme v tom i nadále pokračovat,“ napsal Tvrdík.

„V kombinaci vyjádření pana majitele Kmotríka a toho, že se skutečně hrálo, šlo o jednoduché rozhodnutí, o kterém jsme následně písemně bratislavský klub informovali. Na válku na Ukrajině máme asi odlišný názor,“ řekl posléze slávistický boss v rozhovoru s deníkem SME.

I na to slovenský mistr ve středečním prohlášení reagoval.

„Respektujeme rozhodnutí Slavie, se kterou jsme měli původně dohodnutou generálku. Neztotožňujeme se však s důvody, které zástupci Slavie uvedli,“ vysvětlil Kmotrík ml.

Do Slavie se předtím opřel i jeho otec. „K Tvrdíkově komentáři jen dodám, že Slavii posledních deset let vlastnili Číňané.“

Bratislavský klub byl mimochodem už několikrát během invaze v obchodním kontaktu s ruskou stranou, navíc tam minulý čtvrtek prodal svého obránce do čečenského klubu Achmat Groznyj, jehož čestným prezidentem je diktátor Ramzan Kadyrov. Ten je mimochodem vedený i na sankčním seznamu.

Hodí se doplnit, že firma majitele Kmotríka Grafobal Group podniká skrze dceřinou společnost právě v Rusku.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!