Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Slovenské superstar. Trenčín rozstřílel slavný Feyenoord, daří se i dalším týmům

Sport

  10:44
PRAHA - AS Trenčín - Feyenoord Rotterdam 4:0. Tahle zpráva ze čtvrtečního večera šokovala fotbalový svět. Trenčíňané tak jen potvrdili, že slovenské fotbalové kluby letos v evropských pohárech září.

Fotbalisté Trenčína jsou v euforii. foto: AP

VIDEO: Nepochopitelné. Fanoušci v Grazu rozřízli kelímkem sudímu hlavu, zápas se však dohrál

Tak to je gól. A hned čtyřikrát. Slavný nizozemský klub, který v roce 2002 vyhrál Pohár UEFA a v roce 1970 předchůdce Ligy mistrů, tedy Pohár mistrů evropských zemí, prohrál v úvodním duelu 3. předkola Evropské ligy na hřišti Trenčína 0:4. 

Přitom Feyenoord loni vyhrál nizozemskou Eredivisie a zahrál si základní skupinu Ligy mistrů, takže se všeobecně předpokládalo, že pro svěřence slavného trenéra Giovanniho van Bronckhorsta nebude problém postoupit přes dvě předkola druhé z evropských soutěží do hlavní části.

Jenže hned po úvodním duelu sezony se zdá, že se Feyenoord stejně jako pražská Sparta rozloučí s evropskými poháry, aniž by do nich pořádně zasáhl. 

A to přitom ve svých řadách po 14 letech přivítal světoznámého odchovance Robina van Persieho.

Ten má vytvořit hvězdné útočné duo s urostlým dánským reprezentantem Nikolaiem Jörgensenem, oba však jsou v začátku sezony na marodce a svému týmu nebudou k dispozici ani v odvetě příští týden v Rotterdamu, což Feyenoordu ještě více snižuje šanci na postup, který přitom měl být před duelem pouhou formalitou.

Jenže fotbalisté Trenčína, které symbolicky vede nizozemský trenér Ricardo Moniz, ukázali, že se hvězdného soupeře nezalekli. 

Už v 6. minutě otevřel skóre chorvatský útočník Antonio Mance a v závěru poločasu skóre navýšili opět Mance a nigerijský útočník Philip Azango. Po hodině hry hattrickem Mance šokující výsledek už jen vyšperkoval.

Kouč domácích se ale snažil euforii klidnit. 

„Možná vás zklamu, ale ještě tam nejsme. Podali jsme velmi dobrý výkon, naši hráči tomu dali všechno a jsou hladoví po úspěchu, chtějí prorazit v Evropě. Kdyby padl ještě pátý gól, možná bychom si mohli říct, že už jsme postoupili. Každopádně to je celkově velmi příjemná zkušenost, která nás všechny sjednocuje,“ uvedl Moniz na tiskové konferenci.

Aniž by to věděl, připomněl podobnou zkušenost, kterou zažila Artmedia Petržalka v předkole Ligy mistrů 2005/06. Doma totiž porazila Celtic Glasgow 5:0 a v odvetě ve Skotsku byli její fotbalisté rádi, že horkotěžko došli k postupu přes porážku 0:4.

To jeho protějšek, někdejší obránce Arsenalu či Barcelony Van Bronckhorst, řešil spíš to, jak mohli jeho svěřenci soupeře tak podcenit. 

„Od svých hráčů budu žádat odpovědi. Takhle se v evropských soutěžích nehraje. Byl to od nás velmi špatný výkon, prohrávat 0:3 po prvním poločase je naprosto nemyslitelné. Ve druhé půli jsme chtěli dát gól na hřišti soupeře, třikrát, čtyřikrát jsme byli blízko. Ale bohužel. Trenčín si zasloužil vyhrát, hrál velmi dobře, agresivně,“ smutnil Bronckhorst.

Trenčín s nizozemským majitelem Tscheuem La Lingem, kapitánem Ashrafem El Mahdiouiem a jeho dalšími třemi Holanďany v kádru, však není v evropských pohárech jediným slovenským tahounem.

Stejně jako západoslovenský klub už přes dva soupeře v předkolech Evropských pohárů postoupil Slovan Bratislava, který ve 3. předkole solidně nakročil k postupu výhrou 2:1 v derby s Rapidem Vídeň.

Dva soupeře dokonce v Lize mistrů už vyřadil i slovenský mistr z Trnavy. Po bosenském Mostaru a Legii Varšava nyní ve 3. předkole čelí Cerveně Zvezdě Bělehrad. A po remíze 1:1 v Srbsku si vytvořili dobrou pozici pro postup do play off.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!