Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Po boji s nemocí ALS zemřel bývalý obránce Plzně Marián Čišovský, bylo mu 40 let

Marian Čišovský. foto: MAFRA

Aktualizováno
Plzeň - Bývalý fotbalista Plzně Marián Čišovský ve 40 letech zemřel. Slovenský obránce a dvojnásobný vítěz české ligy bojoval od roku 2014 s nevyléčitelnou nemocí ALS, tedy amyotrofickou laterální sklerózou. O jeho úmrtí informovala plzeňský klub na twitteru.
  9:52aktualizováno  13:15

„Viktoriáni, dnes je ten nejsmutnější den. S těžkým srdcem musíme oznámit, že nás navždy opustil Marián Čišovský. Upřímnou soustrast celé viktoriánské rodině,“ uvedli Západočeši na twitteru.

„Smutná zpráva pro všechny z nás. Navždy nás opustil skvělý fotbalista, kamarád, manžel, táta a velký bojovník. V první řadě bych za celý klub, všechny jeho zaměstnance, hráče i trenéry chtěl vyjádřit upřímnou soustrast Mariánově rodině a všem nejbližším. Způsob, jakým bojoval až do poslední chvíle, je vzorem pro všechny, kteří musí bojovat s jakoukoli nemocí,“ uvedl v tiskové zprávě generální manažer klubu Adolf Šádek.

Viktoria uctí památku Čišovského během dnešního utkání třetího kola ligové nadstavby s pražskou Spartou. Na stadionu v prostorách brány borců vznikne pietní místo, kde mohou všichni fanoušci zapálit svíčku.

Marian Čišovský.
Marián Čišovský na zápase Plzeň vs. Slavia.

Čišovský do Plzně zamířil před devíti lety z rumunského Temešváru, předtím získal tři tituly na Slovensku. Za Viktorii odehrál v lize 64 zápasů a vstřelil 12 branek. Dvakrát se s ní představil v základní skupině Ligy mistrů. Nastupoval i za slovenský národní tým, v jehož dresu si připsal 15 startů. S reprezentací do 21 let se zúčastnil olympijských her v Sydney 2000.

Soutěžní zápas Čišovský naposledy odehrál v březnu 2014. Poté podstoupil operaci kolena, po níž se ještě pokoušel rozehrát s plzeňskou juniorkou, další plány ale zhatila zákeřná nemoc. Přesto Čišovský zůstal součástí plzeňského týmu a jeho číslo 28 bylo stále na soupisce.

„Odchází kamarád, bojovník. Je mi smutno, temno... Děkuju Ti za vše,“ uvedl na sociální síti bývalý legendární plzeňský kapitán a nyní asistent trenéra Příbrami Pavel Horváth.

„Číšo odpočívej v pokoji. Dnes odešel legendární obránce a fantastický člověk. Dohlídni tam na Rajtyho s Bizim. Naše obrana z roku 2011 byla neuvěřitelná a nemůžu uvěřit, že jsem tu zůstal úplně sám... Upřímnou soustrast rodině,“ přidal plzeňský bek David Limberský a připomněl, že tři ze čtyř obránců ze základní sestavy v roce 2011 již nežijí. František Rajtoral a David Bystroň v roce 2017 krátce po sobě spáchali sebevraždu.

Na úmrtí Čišovského zareagovaly prvoligové kluby včetně Sparty a Slavie. „S hlubokým smutkem jsme přijali zprávu o smrti Mariána Čišovského. S krutou nemocí bojoval statečně a odhodlaně, přesně tak, jak jsme ho znali i ze hřiště. Čest jeho památce. Upřímnou soustrast a hodně sil jeho rodině, spoluhráčům a fanouškům,“ napsala Sparta.

„Zpráva, která nás donutí uvědomit si, že jsou na světě důležitější věci než góly, rivalita a vzájemné zápasy. Slavia vyjadřuje upřímnou soustrast rodině i všem přátelům Mariána Čišovského,“ uvedla mistrovská Slavia. 

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...