Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Šok! Famagusta vyhrála, Kluž remizovala s Chelsea

Sport

  23:35
PRAHA - Středeční program slovutné Ligy mistrů přinesl další obrovské překvapení. Kyperská Famagusta přehrála a porazila v divoké řeži řecký Panathinaikos, další nováček – rumunská CFR Kluž – dokázala doma uhlídat Drogbu a spol. a uhrát s gigantem remízu 0:0. Z českých fotbalistů se tak radoval z výhry jen reprezentační kapitán Tomáš Ujfaluši, jeho Atlético porazilo v nervózním zápase Marseille 2:1.

Special One José Mourinho předvedl v zápase svého Interu a Brém jednu ze svých obvyklých grimas. foto: ČTK

Byl to večer nováčků. I díky historii, pokaždé vypjaté kypersko-řecké střetnutí dostala nový náboj v podobě prestiže Ligy mistrů. A "zelenáč" v elitní společnosti, domácí Anorthosis, se s Panathinaikosem Atény nemazlil hned od začátku. 11. minuta – a hostující bek Sarriegi si střelil hlavou parádního vlastence. 15. minuta a domácí vedou 2:0, když se po další standartce trefuje Dobrasinovič.

Hosté sice po necelé půlhodině dokázali díky proměněné penaltě Salpingidise snížit, na více ale neměli. Nadšeně hrající domácí doslova spláchli svěřence nabubřelého Henka ten Cateho. Přemožitelé Sparty z předkola Ligy mistrů dostali třetí úder 12 minut před koncem z kopačky Tahera.

Šokem skončil také zápas v daleké Transylvánii. V panství slavného hraběte Drákuly jakoby domácí vysáli z hráčů Chelsea veškerou energii. Hosté ani zdaleka nepřipomínali rychlík, který v Premier league válcuje jednoho soupeře za druhým, ale spíše upocený "motoráček". Fotbalisté Kluže mohli dokonce i vyhrát, od pohromy zachránili Čecha a spol. dobře postavené tyče. Navíc přišla v závěru Chelsea opět o uzdraveného kanonýra Didiera Drogbu.


Inter opět nevyhrál, Barcelona porazila Šachťar až díky skvělému závěru utkání, Atlético těsné porazilo Marseille

Svěřenci Josého Mourinha jsou na Apeninském poloostrově pod palbou kritiky především za předváděnou hru. Což o to, na fotbal v podání Adriana a spol. se v zápase s Werderem Brémy koukat dalo, ale co to bylo platné, když k výhře to nevedlo. Inter se sice dostal zásluhou akce brazilského dua Adriano-Maicon do vedení, ovšem ve druhém poločase byl za pasivitu potrestán přesnou dorážkou Claudia Pizarra. Pro německou ofenzivní mašinu to byl překvapivě teprve první vstřelený gól v letošním ročníku Ligy mistrů.


Překvapivý, i když ne zcela neočekávaný vývoj nabídlo fanouškům utkání Šachťaru s mocnou Barcelonou. Hosté na Ukrajinu jezdí neradi, poslední tři výlety za Kavkaz pro ně znamenal tři porážky, a to se potvrdilo také dnes. Domácí se totiž zásluhou Ilsinha dostali v závěru prvního poločasu do vedení. Závěry utkání jsou ale naopak specialitou svěřenců Pepe Guardioly. Dnešní noc výjimkou nebyla. Hlavní zásluhu na tom mělo opět střídající duo mladíků Messi-Krkič. Proč oba supertalenty evropské kopané nechává barcelonský kouč většinu zápasů vysedávat na lavičce, je záhadou.


Svou kvalitu a formu potvrdili oba také v Doněcku. Mladičký španělský goleador se ve svých vyložených šancích neprosadil. A tak se obsadil do role nahrávače. Tato role mu svědčila o poznání více. 87. minuta – střílený centr Bojana Pyakovovi propadá pod rukama a Messi se zjevil v pravý čas na pravém místě – 1:1. To nebylo vše, o 7!!! minut později Xavi přihrává na křídlo, Bojan pouští za sebe a Messi parádou a la Panenka střílí vítěznou branku zápasu – 1:2. Tomáš Hübschman odehrál v dresu poraženého celku celé utkání.


Z výhry se tak dnes radoval jen jeden český reprezentant – Tomáš Ujfaluši. Jeho Atlético začalo proti Marseille skvěle a ve 4. minutě otevřel skóre argentinský zázrak Agüero, který je přirovnáván ke slavnému krajanovi Maradonovi. Mimochodem, právě s dcerou argentinské modly mladý útočník chodí. A podle posledních zpráv spolu čekají syna Leonela, který se má narodit v únoru. O jeho sportovním osudu je nejspíše již nyní rozhodnuto. Šéf Atlética Madrid má pro ještě nenarozeného "fotbalistu" již připravenou smlouvu!!!

Ale zpět do zápasu. Přestože obrana hostí hořela jako dřevěný srub při požáru, gólově se urodilo na druhé straně – v 16. minutě vyrovnal Niang. Zasloužené vítězství zajistil chytrou tečí Maxiho centru středopolař domácích Raúl García. Tvrdé a někdy až příliš vyhecované utkání jak na hřišti, tak v hledišti, již více branek nenabídlo.


Zápasy Ligy mistrů tak opět ukázali, že míč je kulatý a na zeleném pažitu se může stát cokoliv. Snad to potvrdí zítra také čeští fotbaloví zástupci v Poháru UEFA...


VÝSLEDKY:

Skupina A:
Girondins Bordeaux - AS Řím 1:3 (1:0)
Branky: 18. Gourcuff - 71. a 83. Baptista, 64. Vučinič. Rozhodčí: Undiano Mallenco (Šp.). ČK: 36. Henrique (Bordeaux). Diváci: 30.000.
Kluž - Chelsea 0:0
Rozhodčí: Meyer (Něm.). Diváci: 27.000.
TABULKA: 1. Chelsea – 2z./4 body, 2. Kluž – 2z./4b., 3. AS Řím – 2z./3b., 4. Bordeaux – 2z./0b.

Skupina B:
Anorthosis Famagusta - Panathinaikos Atény 3:1 (2:1)
Branky: 11. vlastní Sarriegi, 15. Dobrasinovič, 78. Taher - 28. Salpingidis z pen. Rozhodčí: Braamhaar (Niz.). Diváci: 18.000.
Inter Milán - Werder Brémy 1:1 (1:0)
Branky: 13. Maicon - 62. Pizarro. Rozhodčí: Michel (SR). Diváci: 33.000.
TABULKA: 1. Inter Milán a Famagusta – 2z./4 body, 3. Werder – 2z./2b., 4. Panathinaikos – 2z./0b.

Skupina C:
Sporting Lisabon - FC Basilej 2:0 (0:0)
Branky: 55. Romagnoli, 86. Derlei. Rozhodčí: Rizzoli (It.). Diváci: 20.000.
Šachtar Doněck - FC Barcelona 1:2 (1:0)
Branky: 44. Ilsinho - 87. a 90.+4 Messi. Rozhodčí: Webb (Angl.). Diváci: 25.000.
TABULKA: 1. Barcelona – 2z./6 bodů, 2. Sporting L. a Šachťar - 2z./3b., 4. Basilej – 2z./0b.

Skupina D:
FC Liverpool - PSV Eindhoven 3:1 (2:0)
Branky: 5. Kuijt, 34. Keane, 76. Gerrard - 78. Koevermans. Rozhodčí: Brych (Něm.). Diváci: 41.097.
Atlético Madrid - Olympique Marseille 2:1 (2:1)
Branky: 4. Agüero, 22. Raúl García - 16. Niang. Rozhodčí: Övrebö (Nor.). Diváci: 50.000.
TABULKA: 1. Atlético – 2z./6 bodů, 2. Liverpool – 2z./6b., 3. Marseille – 2z./0b., 4. PSV – 2z./0b.

Autoři: