Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Španělé slaví titul mistrů světa, domácí soutěž se potácí v dluzích

Sport

  19:24
MADRID - Španělsko i přes fotbalovou euforii, kterou způsobil triumf reprezentace na mistrovství světa v JAR, nemůže přehlížet ekonomické problémy takřka všech domácích klubů. V minulém týdnu je přiznalo dokonce i nové vedení Barcelony, tedy týmu s druhými největšími příjmy na světě.

Fotbalisté Barcelony slaví mistrovský titul. foto: Reuters

Nejhorší ekonomická recese ve Španělsku za posledních padesát let, problémy na trhu s nemovitostmi a kolísající výše cen hráčů a jejich smluv způsobily finanční kolaps řady týmů.

DÁLE ČTĚTE

Nejvýraznějším případem je Mallorca, která před nedávným příchodem nových vlastníků kvůli dluhu čítajícímu až 60 milionů eur (1,5 miliardy korun) přešla v polovině května podle zákona o bankrotu do finanční správy administrátora.

Prezident Barcelony Sandro Rossel minulé úterý oznámil, že se od banky snaží získat půjčku ve výši 150 milionů eur (3,8 miliardy korun), aby se vypořádal se špatnou likviditou a problémy v peněžním toku.

S dluhy se dlouhodobě potýká i Valencie, která letos musela situaci mimo jiné řešit finanční injekcí ve výši půl miliardy eur (téměř 13 miliard korun) a prodejem ofenzivních opor Davida Villy do Barcelony a Davida Silvy do Manchesteru City.

Španělští mistři světa jsou doma - Zapatero a Xavi.

"Finanční nestabilitu způsobuje hlavně nestřídmé utrácení za hráče," uvedl Ángel Barajas z Univerzity ve Vigu. "Zvýšené výdaje menších klubů vychází ze snahy držet krok s Realem Madrid a Barcelonou, které ale mají daleko větší možnosti generovat zisk. Malé kluby investují víc, než jsou schopné vydělat. Když se pak dluhy posčítají, spadnou do finanční správy," dodal.

Souhlasí i José María Gay z barcelonské univerzity. "Problém španělského fotbalu během této krize je stejný jako celé země," řekl agentuře Reuters. "Přehnané utrácení za aktiva, především za hráče, a následně závislost na půjčkách od bank," uvedl autor studie z letošního května, podle které v sezoně 2008/2009 dluhy dvaceti prvoligových klubů dosáhly astronomické výše 3,5 miliardy eur.

Podle Gaye by triumf reprezentace mohl španělské lize pomoci. "Může pozvednout mezinárodní zájem o La ligu a ta by potom mohla být jako produkt mnohem populárnější po celém světě. Národní tým svou hrou vede velice dobrou marketingovou kampaň. Teď je na klubech, aby to zúročily," uvedl.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!