Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sparta a Slavia odmítají 'tichou dohodu'. Sázkaři jim ale nevěří

Sport

  8:28
PRAHA - Na první pohled šílená spekulace se mezi fotbalovými fanoušky rozšířila jako podzimní chřipka. Domluvila se Sparta se Slavií na výsledcích tří rychle po sobě jdoucích derby pražských "S"?

Sparťan Brabec v souboji se slávistou Šenkeříkem. foto: ČTK

Ti, kterých se otázka nejvíc týká, si kvůli spiklenecké teorii klepou prstem na čelo. "Nekomentuju to, protože tak nepřemýšlíme," odmítl jakékoliv pochybnosti kouč Sparty Jozef Chovanec. "Je to směšné! Když si to čtu, je mi z toho nanic. Tohle vymýšlejí lidé, kteří snad nikdy neslyšeli o rivalitě mezi námi a Slavií," zlobil se i letenský brankář Jaromír Blažek.

Gólman Sparty Blažek: Spekulace o dohodě se Slavií jsou směšné - VÍCE ČTĚTE ZDE + ZBÝVAJÍCÍ ČLÁNKY K TÉMATU!

Oba týmy domluvu kategoricky vylučují, ale mnoho lidí jim nevěří a internetové diskuse přímo přetékají příspěvky právě na toto téma. Třeba pod reportáží z pondělního utkání na webových stránkách Slavie ve víc než dvou stech reakcích převažují pouze dvě témata: Řepkův faul nepotrestaný kartou a již zmíněná "tichá dohoda".

TRILOGIE OČIMA SÁZKAŘŮ

Kursy na derby:
Slavia – Sparta 1:0

(1. čtvrtfinále poháru)
Kurzy: 2,86/2,9/2,4
Poměr sázek: 25 %/15 %/60 %

Sparta – Slavia 1:0 (liga)
Kurzy: 1,62/3,6/4,63
Poměr sázek: 85 %/10 %/5 %

Sparta – Slavia (pohár)
Kurzy: 2,00/2,90/ 3,80
Poměr sázek: 30 %/60 %/10 %
zdroj: Fortuna

Letenští prahnou po zisku ligového titulu a červenobílí zase po vítězství v domácím poháru, který pro ně zůstává jedinou možností, jak si zajistit místo v evropských pohárech na konci zpackané sezony. Pražské kluby jsou velcí rivalové, ale přesto dokážou i spolupracovat. Naposledy když si společně stěžovali na losování pohárového čtvrtfinále, po němž současná situace nastala. Jejich odvolání svaz neuznal.

Sparta byla podle papírových předpokladů favoritem ve všech třech derby. Tedy i v domácím poháru, v Edenu však první zápas čtvrtfinále prohrála 0:1. O jedenáct dnů později uspěla v ligovém derby. Kdyby Slavii neporazila, přišla by o vedení v lize. Vítězství 1:0 rozhodlo o tom, že zůstává první v tabulce.

Lidé sází hlavně na remízu
Dnes večer (od 20.00, vysílá ČT 4) zbývá odehrát poslední duel. Sparta nastoupí před domácím publikem. Přestože je podle kurzů favoritem zápasu, sázkaři na tiketech nejčastěji volí možnost remízy nebo neprohry Slavie, která by do semifinále poháru poslala tým z Edenu. "Až jako třetí možnost dávají na tikety výhru letenských," podotkl Jiří Hadrava z Tipsportu.

Je to trochu zvláštní zvrat. Tipující, kteří věří ve výhru Sparty, se poprvé ocitli v menšině. Před prvním derby věřilo Spartě 60 procent sázejících, při druhém ještě o dvacet procent víc. "Nehledal bych v tom nic záludného. Sázkaři vnímají, že oby týmy mají rozdílné priority," přemítal tiskový mluvčí Fortuny Petr Šrain.

Slávista Jaroslav Černý a sparťan Martin Zeman.

Proměnou prošel také samotný kurz. Bookmakeři Tipsportu teď na postup do dalšího kola poháru považují s kurzem 1,45:1 za favorita Slavii. "Musí brát v potaz veškeré dostupné informace a na utkání se podívat z mnoha pohledů," vysvětlil Hadrava s tím, že bookmakeři hledí i na pohárovou matematiku.

Ta totiž hovoří jasně. Dva týdny staré vítězství nahrává Slavii. Na Letné může klidně i prohrát o gól, pokud alespoň jednou skóruje. "Lidé vidí, že větší šanci má Slavia, a proto na ni sází. V českém fotbale se teď děje dost špatných věcí a není třeba hledat další. Kdyby hrál třikrát za sebou Manchester United s Chelsea, nikoho v Anglii by něco takového nenapadlo," přemítal Šrain.

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...