Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - AC Milán 1:0. Letenští se doma rozloučili s EL porážkou, dohrávali v deseti

Fotbalisté AC Milán slaví gól do sítě Sparty foto: Reuters

Praha - Fotbalisté pražské Sparty zakončili působení v Evropské lize prohrou 0:1 s AC Milán, o níž rozhodl ve 23. minutě Jens Petter Hauge. Snahu domácího týmu o vyrovnání zhatilo vyloučení stopera Dominika Plechatého v 77. minutě. Ve skupině H skončila Sparta třetí s šesti body za dvě výhry nad Celticem Glasgow, díky nimž vydělala 1,1 milionu eur (30 milionů korun). Zápas se kvůli protikoronavirovým opatřením hrál bez diváků.
  22:52

Letenští, kteří prohráli třetí soutěžní zápas v řadě a sedmý z posledních deseti duelů, nastoupili oproti nedělnímu ligovému derby se Slavií s úplně jinou základní sestavou. Také Milán šetřil své největší opory.

Fotbalisté AC Milán slaví gól do sítě Sparty
AC Milán slaví gól do sítě Sparty

Italský tým si výhrou na Spartě zajistil prvenství ve skupině H. Dosavadní lídr z Lille totiž prohrál 2:3 na hřišti Celticu a postoupil z druhého místa.

UTKÁNÍ JSTE MOHLI SLEDOVAT ŽIVĚ ZDE

Vůbec poprvé v soutěžním duelu se v základní sestavě Sparty objevil sedmnáctiletý obránce Vitík, který dosud za Letenské odehrál jedinou minutu v domácím zápase s Lille. Záložník Wiesner v této sezoně ještě neodehrál ani minutu, útočníci Minčev a Plavšič nastoupili v Evropské lize poprvé v základní sestavě.

Sparta Praha - AC Milán 0:1 (0:1)

Branka: 23. Hauge. Rozhodčí: Siebert - Seidel, Foltyn (všichni Něm.). ŽK: Sáček, Polidar, Heča - Krunič, Maldini, Castillejo. ČK: 77. Plechatý (Sparta). Bez diváků.

Sparta: Heča - Vitík, Plechatý, Lischka - Wiesner, Souček, Sáček (82. Krejčí I), Polidar - Karabec (45. Krejčí II) - Minčev (65. Juliš), Plavšič (65. Karlsson). Trenér: Kotal.

AC Milán: Tatarusanu - Conti, Duarte, Kalulu, Dalot - Tonali, Krunič - Castillejo, Maldini (78. Kessie), Hauge (90. Díaz) - Colombo (67. Leao). Trenér: Pioli.

Také Milán nechal své největší opory buď na lavičce nebo doma. Z nedělního duelu proti Sampdorii Janov zůstal v základní sestavě jen Tonali. Ve skupinové fázi soutěže se poprvé od začátku představil devatenáctiletý záložník Daniel Maldini, syn milánské legendy Paola Maldiniho.

Milán začal zápas náporem a už ve 3. minutě musel gólman Heča vykopnout střelu Dalota z rohu malého vápna. O čtyři minuty později zůstal po nákopu Sáčka za milánskou obranou Polidar, míč však ze vzduchu špatně trefil a brankář Tatarusanu jej snadno lapil.

Ve 23. minutě se už hosté radovali. Hauge po přihrávce Dalota prošel z levé strany kolem Wiesnera do pokutového území a střela mezi nohama Vitíka mířila kolem Heči přesně k levé tyči.

Vyrovnat mohla Sparta v 57. minutě, kdy Polidarův centr zády k brance posunul Minčev na střídajícího Krejčího mladšího, který byl sám před Tatarusanem, gólman AC však stačil vyběhnout a střelu vyrazil. O deset minut později další střídající hráč Karlsson hledal na zadní tyči Vitíka, ten však před odkrytou brankou na míč nedoskočil.

Tlak Sparty v 77. minutě zastavil stoper Plechatý, který na polovině hřiště zastavil skluzem unikajícího Leaa a německý sudí Siebert jej bez předchozího napomenutí vyloučil.

O devět minut později se sparťané dožadovali pokutového kopu po Haugeho hře rukou v pokutovém území, Siebert ji však za nedovolenou neposoudil. Největší šanci na vyrovnání měl ve třetí minutě nastavení po pasu Součka za obranu Milána Karlsson, který šel sám na Tatarusana, střela se mu však nepovedla a brankář ji stačil lapit.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...