Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Sport

Tohle může přijít Spartu draho. Na Letné se chvíli nehrálo, domácí fanoušci hučeli na střelce

Aurélien Tchouaméni (Monako) slaví branku proti Spartě. foto:  Michal Růžička, MAFRA

Po rohovém kopu hlavou přišpendlil míč do sítě přímo pod kotlem fanoušků Sparty. A když se i s ostatními spoluhráči nedaleko tribuny, na které jsou domácí ultras, radoval, na záložníka Monaka tmavé pleti Auréliena Tchouaméniho pršely nejen kelímky s pivem, ale i zřetelně slyšitelné rasistické urážky. Zápas byl na několik minut přerušen.
  20:17aktualizováno  21:13

Domácí chuligáni ze sektoru za bránou na hlouček fotbalistů Monaka, v jejichž sestavě je šest hráčů tmavé pleti, hučeli. Jeden z nich vzápětí upozornil hlavního rozhodčího Michaela Olivera z Anglie i trenéra Nika Kovače.

A hlasatel na Letné se pokoušel fanoušky brzdit. 

ONLINE: Sparta - Monako

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Nejdřív je vyzval, aby na plochu nevhazovali žádné předměty. Když se pak situace vyhrotila, důrazně je žádal, aby se vyhnuli jakémukoli rasistickému skandování.

Kvůli incidentu z prvního poločasu ani domácí hráči po utkání nepřišli na tradiční děkovačku. K rozzlobeným fanouškům vyrazil jen kapitán Bořek Dočkal. Ne aby děkoval, ale spíš káral.

Tohle totiž může přijít Spartu hodně draho. 

Pražskému klubu kromě vysoké finanční pokuty hrozí i zavřené hlediště či jeho část. Vždyť víte, jak přísně UEFA podobné excesy trestá...

„I toto utkání může být předčasně ukončeno,“ varoval hlas z amplionů na stadionu. „Nepochybujte o tom, že zápas bude zastaven a může být předčasně ukončen, pokud bude takové chování pokračovat.“ 

Před startem druhé půle fanouškům totéž ještě jednou připomněl, zmínil i možnost kontumace. Kotli domlouval i David Lafata, bývalý sparťanský kapitán.

Fotbalisté Monaka ve světlých dresech se po vedoucí brance, kterou dal krátce před pauzou urostlý záložník Tchouaméni a slavil ji okatě pod rozvášněným sparťanským davem, seběhli ke střídačce, kde si v hloučku i s rozhodčími a členy realizačního týmu vysvětlovali své pozice. Někteří hosté možná byli připravení na protest opustit hřiště, nakonec zůstali.

Po asi čtyřech minutách a diskusi rozhodčího Olivera s domácím kapitánem Bořkem Dočkalem hra pokračovala. A fanoušci znovu začali povzbuzovat slušně.

Sudí Michael Oliver komunikuje s kapitánem Sparty Bořkem Dočkalem.
Aurélien Tchouaméni z Monaka tleská fanouškům.

Nebylo to po úvodním gólu Monaka poprvé, co se rasistické projevy z kotle sparťanských fanoušků linuly. A nebylo to ani naposledy. 

Už při šanci Martinse, který se po podklouznutí Polidara řítil sám na domácí bránu, se z tribun na moment ozvalo bučení. O pár chvil později bylo po gólu ještě zřetelnější. 

A když následně Tchouaméni se spoluhráči po závěrečném hvizdu ironicky sparťanskému kotli zatleskali, vyprovokovali ho k další nenávistné reakci. Trenér Kovač pak své hráče okamžitě odvolával ze hřiště. 

„Už o přestávce nám kouč říkal, ať se soustředíme na fotbal. Že nejlepší odpověď můžeme dát jako tým jedině na hřišti,“ popisoval hostující obránce Ruben Aguilar. „Atmosféra v kabině byla napjatá, tohle se přece v jednadvacátém století nemůže dít,“ pokračoval.

Sparta jako klub přitom proti podobnému chování dlouhodobě a jednoznačně vystupuje. Naposledy minulý týden před odvetou druhého předkola proti Rapidu Vídeň.

„Jednou ze čtyř základních hodnot Sparty je respekt, nejen k tradici klubu, ale i k soupeři. Respektujeme, z jaké země přijíždí a jaké má hráče. Jsme rádi, že na stadionech můžeme mít fanoušky, je v pořádku, že vyjadřují emoce, ale ty nesmí přejít v urážky rasistického charakteru,“ podotkl Ondřej Kasík, sparťanský tiskový mluvčí.

Slyšel rasistické urážky. Chtěl jsem odejít ze hřiště, řekl olomoucký Poulolo

On i kapitán Dočkal s trenérem Pavlem Vrbou tenkrát přišli na tiskovou konferenci v černých trikách s červeným nápisem: Ne rasismu.

Bylo to pár dnů poté, co si na chování sparťanských fanoušků stěžoval olomoucký obránce Florent Poulolo. „Byl jsem velmi rozzlobený a měl jsem tendenci dokonce odejít ze hřiště,“ říkal.

Po utkání s Monakem se nepříjemné téma na Letnou vrací.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!
Rozdáváme hygienické pomůcky ZDARMA!

Hledáte udržitelnou a kvalitní hygienickou péči pro sebe i vaše miminko? Už dál nemusíte. Zapojte se do testování a vyzkoušejte produkty ECO by...