Neděle 5. května 2024, svátek má Klaudie
130 let

Lidovky.cz

Sparta čeká na soupeře o Ligu mistrů

Sport

  19:08
NYON - Moldavský šampion Šeriff Tiraspol, izraelský Beitar Jeruzalém, IFK Göteborg, ale nikoli Artmedia Petržalka. I takové soupeře může úterní losování ve švýcarském Nyonu přiřknout fotbalistům Sparty Praha do druhého předkola Ligy mistrů, které se bude hrát na přelomu července a srpna.

Sparťani oslavují vstřelený gól v utkání s Viktorií Plzeň. foto: Lidové noviny

Většina potenciálních soupeřů si však na rozdíl od českého vicemistra musí účast vybojovat v prvním předkole, které se bude losovat také v úterý. V osudí prvního předkola bude 28 týmů, mezi nimi například i Petržalka. Tu však stejně jako Dinamo Záhřeb nemohou sparťané potkat, protože oba týmy by se zařadily mezi nasazené po po boku českého klubu.

Sparta má mezi mužstvy pro druhé předkolo šestý nejvyšší koeficient, a tak bude čekat, koho jí může los přiřadit ze čtrnácti nenasazených mužstev. Může se však stát, že Sparta na své cestě potká soupeře, který dosud účast ve druhém předkole nemá jistou. S výjimkou Beitaru Jeruzalém a MTK Budapešť si ho totiž musí nenasazené kluby teprve vybojovat. Pokud by byl některý z papírových favoritů vyřazen, pak by postupující tým převzal soupeře mužstva, ke kterému bude do druhého předkola nalosován.

Mistrovská Slavia si na soupeře ještě musí nějaký čas počkat, losování třetího předkola se uskuteční až 1. srpna, tedy mezi prvním a druhým zápasem druhého předkola. Úterní losování 1. předkola Poháru UEFA se také českých týmů týkat nebude, neboť Slovan Liberec zasáhne do druhého předkola a Baník Ostrava se dokonce připojí do soutěže až v 1. kole hlavní fáze soutěže.

Autor: