Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - Galatasaray 4:1, euforie na Letné. Tři góly v závěru a domácí postupují

Sparťané oslavují třetí gól do sítě Galatasaraye. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Sparťanští fotbalisté jsou v osmifinále Evropské ligy. V odvetě úvodního kola vyřazovací fáze zdolali za pomoci fanatického publika doma Galatasaray Istanbul nečekaně vysoko 4:1. Deset minut před koncem dal postupový gól na 3:1 Haraslín, v dlouhém nastavení dorazil tureckého protivníka Kuchta. První gól vstřelil Preciado, druhý střídající Tuci. Hosté v první půli srovnali na 1:1, po pauze odpadli i kvůli vyloučení.
  21:13aktualizováno  23:12

Když zápas skončil, před lavičkami strhla mela. Chvíli trvalo, než se ji podařilo zklidnit. Sparťanům to tak zkazilo bezprostřední oslavy, ale radost z postupu nikoli.

Soupeře pro osmifinále se dozví v pátek po poledni, s výjimkou Slavie narazí na jednoho z vítězů podzimních základních skupin, mezi nimiž jsou Liverpool, West Ham, Brighton, Leverkusen, Atalanta Bergamo, Rangers a Villarreal. Slavia naopak narazí na postupující z prvního kola play off.

Sparta s tureckým šampionem sehrála dva vzrušující zápasy, ve kterých oba týmy víc myslely na útok než na obranu. V odvetě rozhodlo vyloučení Ayhana v 70. minutě za stavu 1:1. V přesile dali sparťané tři branky.

„Vlastně ani nevím, co říct,“ odpovídal sparťanský kouč Brian Priske před kamerami České televize. „Nepřekvapilo mě totiž vůbec to, jak dokážeme hrát. Přesto mě moc potěšilo, s jakým nasazením jsme nastoupili. Už v Turecku to bylo výborné, ale toto bylo opravdu obrovské představení.“

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu minutě

Tak nadějně to začalo a vypadalo, a také báječně skončilo.

Sparťané sebevědomě kombinovali, nepůjčovali soupeři míč, přehrávali ho ve středu pole a dostávali se na dostřel. Gól dali už po osmi minutách po rychlém brejku. Preciado na vlastní polovině vyhrál souboj a hned sprintoval, Kairinen mu z první poslal kolmici. Ekvádorský obránce utekl všem a přehodil Musleru.

Ve stejné pozici byl před týdnem v Istanbulu v poslední minutě za stavu 2:2 i Wiesner, ale gólmana nepřekonal a Spartu vzápětí vytrestal Icardi. Preciadovi zápasy s Galatasarayem sedly, byl nejlepším hráčem týmu. Spolehlivý vzadu a nebezpečný vepředu. Už v Istanbulu dal gól a na další přihrál. Bilanci si mohl vylepšit i krátce před půlí, když poslal do malého vápna střílený centr, ale Olantunjiho zakončení patou Muslera vystihl.

To už domácí byli v zápase zpátky. Krátce po vedoucí brance totiž z role úplně vypadli. Nechali hrát soupeře, nechali se zatlačit. Když míč získali, tak ho neudrželi, nebo byli nuceni se ho pod tlakem zbavit.

Hosté najednou byli všude včas, byli rychlejší, vyhrávali souboje, útočili až v osmi hráčích, kteří si měnili místa, na což sparťané někdy reagovali pozdě a v obraně nestíhali.

Vyrovnali ze standardky, kterou perfektně mezi obránce a brankáře zahrál Mertens. Hlavičku Sáncheze sice Vindahl za pomoci břevna vyrazil, ale na dorážku stopera Bardakciho už nestačil. Videoasistent dlouho zkoumal, jestli Sánchez nebyl v ofsajdu, ale nakonec hlavnímu Taylorovi gól potvrdil.

Velkoformátová choreografie sparťanských fanoušků před zápasem s Galatasarayem.

Pak během chvíle měl velkou šanci Aktürkoglu, který se krásně položil do míče, ale minul. Vindahl by zasáhnout nestihl. Po nápadité kombinaci střílel Torreira z výhodné pozice nad a Icardi trefil jen před sebou stojícího Preciada.

Sparťané se chtěli vrátit ke svému plánu z úvodu, nebáli se hrát, ale klid jim soupeř nedopřál a v nebezpečných prostorech o míč přicházeli.

„Kluci tvrdě pracovali, fantasticky si pomáhali. Chybělo nám pár hráčů, ale ukázali jsme kvalitu, kterou v kabině máme. Kluci věřili sami sobě, věřili systému a ostatním. Pokud všichni dodržují strukturu a pokyny, víme, že umíme hrát skvěle,“ doplnil Priske.

Domácí občas i se štěstím všechno ustáli a v závěru půle byli blízko druhému gólu. Vitík dal kolmici mezi obránce, Kuchta tvrdě a přesně zakončil. Pomezní odmával ofsajd, videoasistent dlouho celou akci zkoumal a pak posvětil rozhodnutí na hřišti. Kalibrované čáry ukázaly milimetrový ofsajd.

Druhý poločas byl přece jen chvílemi klidnější, hosté byli obezřetní, nepouštěli se do žádných velkých akcí. Varovala je hrubka Yilmaze, který chtěl dát zpětnou přihrávku, ale vyslal do sóla Olatunjiho. Nigerijský útočník běžel sám na bránu, ale pak zpomalil a nechal se doběhnout Bardakcim, který mu do střely vložil nohu. Míč šel vedle.

Sparťané byli trpěliví i postupně aktivnější. Soupeři nic nedovolili, drželi víc míč, ale do šancí se probíjeli těžko. Zlom nastal po sedmdesáti minutách, kdy Ayhan nevybíravě fauloval Haraslína. Sudí Taylor mu sice ukázal žlutou kartu, ale poté na doporučení videoasistenta pravého obránce vyloučil. Sparťané tak opět mohli hrát v přesile a opět toho využili díky spolupráci střídajících hráčů. Uzdravený Zelený centroval a Tuci hlavičkoval. Albánský útočník dal svůj první gól ve Spartě.

A v zápětí se do statistik zapsal znovu. Deset minut před koncem poslal za obranu pas na Haraslína, který levačkou z levé strany propálil Musleru potřetí. A když kontrola od videa dopadla dobře, sparťané byli kousek od postupu.

Mauro Icardi se chytá za hlavu po neproměněné šanci Galatasaraye proti Spartě.

Když Haraslín střídal, fanoušci mu aplaudovali vestoje a vyvolávali jeho jméno. Do konce zbývaly tři minuty plus nastavení. To trvalo sedm minut, někteří sparťané dohrávali na pokraji vyčerpání, Kuchta už sotva pletl nohama. A přece jen ještě dokázal zasprintovat a dát z brejku čtvrtý gól.

Před týdnem v Istanbulu sparťané po dramatickém průběhu podlehli 2:3, takže potřebovali vyhrát minimálně o dvě branky.

A to se nakonec povedlo nad plán.

„Jsem hrdý, stejně jako ostatní kluci. Je to výsledek práce všech lidí v klubu, stačí se na ně podívat... To je klíč, to je úspěch v evropském fotbale, když se můžeme spolehnout jeden na druhého,“ prohlásil Priske.

Autor: