Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

O Ligu mistrů na severu. Spartu čeká Kodaň, nebo šampion z Islandu

Los 3., předkolo Ligy mistrů, mistrovská část. Sparta narazí na vítěze ze souboje Breidablik - FC Kodaň. foto: AP

Sparťanští fotbalisté se v 3. předkole Ligy mistrů utkají s lepším z dvojice FC Kodaň - Breidablik. Tyto týmy se srazí už v úterý ve 2. předkole. První zápas odehrají sparťané na hřišti soupeře. Rozhodl o tom pondělní los v Nyonu.
  13:23

Úvodní utkání 3. předkola se hraje 8. nebo 9. srpna v Kodani, nebo na Islandu, odveta o týden později na Letné.

Třetí předkolo se losovalo ještě před úvodními zápasy druhého předkola, proto na Spartu vyšla dvojice.

Jen český a řecký mistr byly umístěny do 3. předkola, ostatní soupeři vstoupili do kvalifikace dřív, například Breidablik už v nultém předkole. Vyřadil tak už tři protivníky - Tre Penne ze San Marina v semifinále a Podgorici ve finále, oba duely vyhrál jednoznačně 7:1 resp. 5:0. V úvodním předkole pak dvakrát zdolal irský Shamrock.

Je však pravděpodobné, že soupeřem Sparty bude FC Kodaň, která je v duelu s islandským šampionem velkým favoritem.

FC Kodaň v minulé sezoně triumfoval v dánské lize o čtyři body před Nordsjaellandem. Letošní sezonu začal o víkendu výhrou 2:1 v Lyngby, což je klub z kodaňského předměstí.

Los 3. předkola Ligy mistrů

mistrovská větev
Breidablik/FC Kodaň vs Sparta

Klaksvík/Häcken vs HJK Helsinky/Molde

Ludogorec Razgrad/Olympia Ljublaň vs Žalgiris Vilnius/Galatasaray

Čenstochová/Karabach vs Aris Limassol/BATE Borisov

Mostar/Slovan Bratislava vs Šeriff Tiraspol/Maccabi Haifa

AEK Atény vs Dinamo Záhřeb/Astana

nemistrovská větev
Braga vs Bačka Topola

Glasgow Rangers vs Servette Ženeva/Genk

Dnipro/Panathinaikos Atény vs Marseille

PSV Eindhoven vs Sturm Štýrský Hradec

Pokud přes Breidablik postoupí, bude to pikantní pro sparťanský realizační tým. Hlavní trenér Brian Priske, asistent Lars Friis, vedoucí fyzické přípravy Christian Clarup a hlavní analytik Lucas Babalola jsou z Dánska. Klíčovým obráncem je Asger Sörensen, na levém kraji nastupuje Casper Höjer.

Priske v minulosti působil právě v FC Kodaň, od léta 2016 tam rok dělal asistenta. Poté se přesunul do Midtjyllandu, s kterým přes Slavii postoupil do Ligy mistrů. Před loňským příchodem do Sparty byl v Antverpách.

V době, kdy byl Priske v Kodani, vedl současný trenér Jacob Neestrup juniorku, takže se oba dobře znají.

Se soubojem proti dánskému mistru má Sparta nedávnou zkušenost. Před dvěma lety ve skupině Evropské ligy narazila na Bröndby. V Kodani se hrálo 0:0, doma pak Sparta vyhrála 2:0.

Pokud by Sparta postoupila, v závěrečném play off by byla nasazená. Los 4. předkola se uskuteční ještě před úvodním zápasem 3. předkola 7. srpna a český klub bude figurovat v nasazené dvojici s Kodaní. Vyhne se tak Dinamu Záhřeb, Galatasaray, pokud tyto týmy postoupí z 2. předkola, a Young Boys Bern. Soupeřem mohou být Slovan Bratislava/Mostar, Molde/Helsinky, Karabach/Čenstochová či Antverpy.

FC Kodaň je tak trochu tradičním soupeřem českých klubů v evropských pohárech. V posledních letech na něj narazily Sparta, Slavia, Plzeň, Jablonec a Zlín.

Sparta se s Kodaní potkala na podzim 2009 ve skupině Evropské ligy, obě utkání prohrála. V přímém souboji o druhou příčku a postup do play off to bylo na Letné 0:3.

To Plzeň v létě 2011 v závěrečném play off Ligy mistrů dánského protivníka dvakrát porazila, 3:1 v Kodani a 2:1 v pražském v Edenu.

Jablonec ve 3. předkole Evropské ligy sice úvodní duel doma prohrál 0:1, ale venku senzačně zvítězil 3:2 a postoupil do play off. Tam vypadl s Ajaxem.

Zlín ve skupině Evropské ligy na podzim 2017 hrál s Kodaní 1:1 a 0:3.

O rok později klub z hlavního města Dánska vyfasovala do skupiny Evropské ligy Slavia, po remíze 0:0 v Edenu venku vyhrála 1:0 gólem Matouška.

V devadesátých letech minulého století narazily na Kodaň ještě Hradec Králové v Poháru vítězů pohárů (2:2 a 5:0) a Sigma Olomouc v Intertoto Cupu (3:1 a 1:1).

FC Kodaň

Rok založení: 1992
Klubové barvy: bílá a modrá
Web: www.fck.dk
Největší úspěchy: 15x mistr ligy (1993, 2001, 2003-04, 2006-07, 2009-11, 2013, 2016-17, 2019, 2022-23), 9x vítěz domácího poháru (naposledy 2023)
Stadion: Parken (38 065 diváků)
Trenér: Jacob Neestrup
Současné opory: Denis Vavro, Viktor Claesson, Lukas Lerager

Breidablik

Rok založení: 1950
Klubové barvy: zelená a bílá
Web: Odkaz
Největší úspěchy: 2x mistr ligy (2010, 2022), vítěz Islandského poháru 2009
Stadion: Kópavogsvöllur v Kópavoguru (3000 diváků)
Trenér: Óskar Thorvaldsson
Současné opory: Anton Einarsson, Höskuldur Gunnlaugsson, Gísli Eyjólfsson

Autor:

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....