Sobota 4. května 2024, svátek má Květoslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Když vyřadí Kodaň, zamíří do Polska, či na Kypr. Sparta ví, kudy do Ligy mistrů

Sparťanský Lukáš Haraslín se raduje z gólu do sítě Olomouce. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Pokud fotbalisté Sparty vyřadí ve třetím předkole Champions League dánskou Kodaň, utkají se o postup do základní skupiny s Rakówem Čenstochová, nebo Arisem Limassol, tedy mistrem Polska, či Kypru. První zápas by český šampion odehrál na hřišti soupeře.
  12:25aktualizováno  13:25

O dalším soupeři Sparty na cestě do Ligy mistrů, kde chybí už dlouhých osmnáct let, rozhodl pondělní los ve švýcarském Nyonu.

Pokud ale přes Kodaň nepřejde, propadne se do play off Evropské ligy a narazí na poraženého z dvojice AEK Atény - Dinamo Záhřeb. To mohou být paradoxně složitější soupeři než v zápasech o Ligu mistrů...

Kodaň - Sparta na O2 TV Sport

Úvodní utkání 3. předkola Ligy mistrů mezi Kodaní a Spartou odvysílá stanice O2 TV Sport v přímém přenosu. Studio moderátora Petra Svěceného a expertů Zdeňka Folprechta s Václavem Kadlecem startuje od 19:30 hodin.

Už nyní navíc mají sparťané coby čeští mistři jistotu účasti minimálně v základní skupině Konferenční ligy.

Z možných soupeřů pro závěrečné play off Champions League, mezi kterými byli například belgické Antverpy, bývalý tým kouče Briana Priskeho, nebo třeba dvojice s faerským Klaksvíkem, je polsko-kyperské duo zlatý střed.

Na papíře se kyperský Aris i polský Raków jeví jako schůdnější protivníci než Kodaň. Ale nezapomeňte, jak právě polská Čenstochová loni v kvalifikaci Konferenční ligy trápila Slavii.

Tuze vyrovnaný dvojzápas rozhodl v pražské odvetě až minutu před koncem prodloužení domácí Schranz. Od té doby se Čenstochová stala poprvé polským mistrem a v letošní kvalifikaci už vyřadila estonskou Floru Tallinn (1:0 a 3:0) i ázerbájdžánský Karabach (3:2, 1:1).

Mírným favoritem bude i proti Limassolu.

Los play off fotbalové Ligy mistrů

první utkání 22. a 23. srpna, odvety 29. a 30. srpna

Mistrovská část:
Raków Čenstochová/Aris Limassol - FC Kodaň/Sparta Praha, Slovan Bratislava/Maccabi Haifa - Young Boys Bern, Antverpy - AEK Atény/Dinamo Záhřeb, Klaksvík (Faer. ostr.)/Molde (Nor.) - Olimpija Lublaň/Galatasaray Istanbul.

Nemistrovská část:

Glasgow Rangers/Servette Ženeva - PSV Eindhoven/Sturm Štýrský Hradec, Braga/Bačka Topola (Srb.) - Panathinaikos Atény/Marseille.

V kádru polského šampiona už nepůsobí český kapitán Tomáš Petrášek, který po konci smlouvy odešel do korejského Čonbuku, a u týmu už není ani trenér Marek Papszun, jenž maličký Raków vytáhl mezi polskou elitu až ze třetí ligy. Do Čenstochové naopak před pár dny zamířil bývalý záložník Sparty i Slavie Srdjan Plavšič.

To kyperský soupeř je pro českého fanouška neznámou. V minulém ročníku poprvé vyhrál domácí ligu, i když měl před nadstavbou šestibodovou ztrátu na první APOEL.

V kvalifikaci zatím vyřadil běloruský BATE Borisov po divokých výsledcích 6:2 doma a 5:3 venku. V týmu plném cizinců na startu sezony září zejména senegalský útočník Yannick Gomis, ještě na jaře v týmu působil také ruský reprezentant Aleksandr Kokorin.

Mimochodem, zajímavé je i dávné pojítko právě se Spartou: v letech 1976-80 a 1983-85 totiž v Limassolu trénoval český kouč Tadeáš Kraus, někdejší sparťanský kapitán a také trenér. Za československou reprezentaci vstřelil šest gólů ve třiadvaceti zápasech a zahrál si na dvou světových šampionátech.

Los play off Evropské ligy

první utkání 24. srpna, odvety 31. srpna

Slavia Praha/Dnipro - Luhansk, AEK Atény/Dinamo Záhřeb - FC Kodaň/Sparta Praha, Olympiakos Pireus/Genk - Čukarički (Srb.), Saint-Gilloise (Belg.) - Lugano, Astana/Ludogorec Razgrad - Ajax Amsterodam, Žalgiris Vilnius/Häcken - Aberdeen, LASK Linec - Zrinjski Mostar/Breidablik, Klaksvík (Faer. ostr.)/Molde - Šeriff Tiraspol/BATE Borisov, Olimpija Lublaň/Galatasaray Istanbul - Karabach/HJK Helsinky, Slovan Bratislava/Maccabi Haifa - Raków Čenstochová/Aris Limassol.

Autoři: ,