Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sparta musí vyhrát, jinak v Evropě končí. Hubník ale bude chybět

Sport

  19:35aktualizováno  20:35
PRAHA - Poslední šanci na zviditelnění českého fotbalu v Evropě drží v rukou pražská Sparta. Pokud chtějí Letenští postoupit ze základní skupiny Evropské ligy, musí dnes večer před zraky vlastních diváků zvítězit nad FC Kodaň.

Budou se sparťané radovat také dneska? foto: ČTK

EVROPSKÁ LIGA ON-LINE

Poté co reprezentace nepostoupila na africké mistrovství světa a Slavia nezískala dostatek bodů, aby si mohla zahrát evropské poháry i na jaře, naděje českých fotbalových fanoušků se upírají na Spartu. Právě ona může postupem ze základní skupiny Evropské ligy zmírnit jejich zklamání.

Nejdříve však musí na Letné, v nejdůležitějším zápase podzimu, porazit sedminásobného dánského mistra. "Na začátku jsem tajně doufal, že budeme hrát o postup. Gradovalo to a ta příležitost nakonec přišla. Doufám, že ji dotáhneme do šťastného konce," svěřuje se trenér Sparty Jozef Chovanec.

SPARTA SE MUSÍ OBEJÍT BEZ HUBNÍKA

Fotbalisté Sparty Praha se musejí obejít v dnešním utkání Evropské ligy proti Kodani bez obou obvyklých stoperů. Do zápasu nenastoupí jak potrestaný Tomáš Řepka, tak zraněný Roman Hubník. Do středu obrany se postaví Luboš Hušek. Zápas začíná ve 21:05, jako hlavní ho rozhoduje švýcarský sudí Sascha Kever.

Základní sestava Sparty: Blažek - Kušnír, Hušek, Hoheneder, Pamič - Žofčák, Kucka, Vacek, Zeman - Holenda, Wilfried.

Kdyby před čtrnácti dny uhráli jeho svěřenci alespoň remízu v Eindhovenu, mohli mít v posledním utkání letošního roku lepší výchozí pozici. S Kodaní má totiž stejně bodů, ale horší vzájemný zápas z října, kdy v Dánsku prohrála 0:1.

Jde také o devět milionů
Sparta proto musí vyhrát, jinak si poprvé od roku 2004 jarní část evropských pohárů zase nezahraje. K tomu jí jde o dalších devět milionů korun za vybojování postupu a výhru. "Být v Evropské lize i na jaře je naše priorita. Hráči to vědí, jsou motivovaní a připravení toho docílit," říká Chovanec.

S vědomím důležitosti střetnutí hodlají diváci co nejvíce zaplnit večerní Letnou, i když se očekávají až desetistupňové mrazy. "Snad při nás budou stát a poženou nás dopředu," přeje si Chovanec. Prodáno je už čtrnáct tisíc vstupenek a celkově se očekává návštěva kolem šestnácti tisíc. Všichni cítí, jak moc je zápas důležitý.

Sparta si poradí i bez Řepky
Klíčové střetnutí je to ovšem i pro Kodaň, které se v základní skupině Evropské ligy nedaří na hřišti soupeřů. Všech sedm bodů nasbírala doma. "Nebylo to zas tak špatné. Třeba v Kluži se nám opravdu moc nedařilo, ale v Eindhovenu jsme plnili, co jsme měli, jen jsme dostali smolný gól," říká obránce Zdeněk Pospěch.

Právě on a záložník Libor Sionko, jenž podle slov trenéra Stale Solbakkena nebude v základní sestavě, se jako hráči Kodaně vrací na Letnou, odkud se před lety vypravili získat také zahraničí zkušenosti. Domácí příznivci nejen přivítají své bývalé oblíbence, ale možná se s jedním současným rozloučí.

Hostování stopera Romana Hubníka z FK Moskva se pomalu chýlí ke konci a tohle může být jeho úplně poslední představení za Spartu. "Je to možné, ale s jistotou to zatím neví nikdo," připomněl Chovanec, že ještě není rozhodnuto. Jasno kolem Hubníkova setrvání bude až kolem Vánoc.

Přesto je Chovanec rád, že už se zotavil a proti Kodani nastoupí. Kouči Sparty totiž chybí kvůli karetnímu trestu vůdce obrany Tomáš Řepka. "Je pro defenzivu hodně důležitý, ale Sparta má alespoň Hubníka. Určitě se s tím dokáže vyrovnat," myslí si Pospěch.