Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Sparta není favorit, ale o vítězství se popere

Sport

  10:20
Podle expertů a bookmakerů má úterní zápas Panathinaikos - Sparta v odvetě třetího předkola Ligy mistrů jednoznačného favorita v domácím týmu. Řeckému celku stačí k postupu jakákoliv remíza, ale i prohra 0:1. Český vicemistr se chce v odvetě pokusit napodruhé vzepřít papírovým předpokladům.

Sparta první zápas nezvládla. foto: ČTK

Před dvěma týdny na Letné se to Lavičkovu týmu nepodařilo a po prohře 1:2 se postup z kvalifikace do prestižní soutěže vzdálil. S vyřazením se ale sparťané ještě nesmířili.


Sparťané prožili poměrně rušný týden. Leverkusen v něm oznámil, že se mu podařilo získat Michala Kadlece, a i když to pražský klub nepotvrdil, odchod levého obránce do bundesligy je jasnou věcí a úterní zápas v Aténách bude jeho rozlučkou s rudým dresem. Právě Kadlec navíc absolvoval dva starty ve třech dnech - poprvé odehrál část utkání za reprezentaci ve Wembley a v pátek už ligovou předehrávku v Českých Budějovicích, v níž dokonce vstřelil dva góly.

Sparta byla ráda, že mohla svůj duel na jihu Čech předsunout, na přípravu do Atén tak měla dostatek času a díky vysoké výhře i dobrou pohodu v kabině. "Je důležité, že se nám podařilo prolomit střeleckou smůlu. Především efektivita v zakončení však byla mnohem vyšší než v uplynulých utkáních a dokázali jsme, že góly dávat umíme," liboval si trenér Vítězslav Lavička, že před cestou do Řecka jeho tým získal sebevědomí.

Zdůraznil, že sparťané ještě nehodili flintu do žita. "Já pořád věřím, že jsme schopni v Aténách uspět. Dáme do utkání všechny síly a třeba to vyjde," uvedl kouč optimisticky. Otázkou je, nakolik mu napověděl ligový duel při vybírání úterní sestavy. Pokud by vsadil znovu na tři útočníky v zahajovacím výběru, hodně by riskoval. Jenže Spartě nic jiného nezbývá. Potřebovala by rychle dát gól a
dostat domácí pod tlak. Každopádně sparťané musí vsadit na jinou hru, než jakou obvykle české kluby v zahraničí praktikují. Sparta je už pověstná tím, že venku se jí daří vyhrávat mnohem častěji než doma.

Například v loňské sezoně se jí to podařilo v Toulouse, kde vyhrála 3:2; stejný výsledek by znamenal v úterý senzační postup.

Avšak řecká strana tvrdí, že podobný scénář nehrozí. "Spartu v odvetě určitě nepodceníme, jsme jen v poločase postupové bitvy," upozorňoval už v Praze po prvním souboji nizozemský kouč Henk Ten Cate, jenž odmítal opakovaně paralely s loňským dvojzápasem jeho tehdejšího týmu Ajaxu proti Slavii Praha, v němž se nakonec radoval soupeř.

Dá se očekávat, že Panathinaikos proto nastoupí s defenzivní taktikou a bude čekat, s čím přijdou hosté. Atmosféru ale mohou ovlivnit horkokrevní diváci, kteří zřejmě poženou svůj tým do neustálé ofenzivy. Jejich mohutná podpora bude podle všeho velkou devizou pro domácí, vždyť na Olympijský stadion se vejde až 70 tisíc diváků, přičemž nejméně padesát tisíc by jich prý mělo určitě dorazit.

Zápas začne zítra ve 20:45.

Autor: