Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sparta posiluje všechny řady

Sport

  10:06
Fotbalisté z Letné zahájili letní přípravu fyzickými testy a čeká je dril před předkoly Ligy mistrů. Už čtyři roky nepoznali fotbalisté Sparty atmosféru základní skupiny Ligy mistrů. Další pokus probojovat se do milionářské soutěže budou mít za necelých šest týdnů, kdy potkají ve třetím předkole zatím neznámého soupeře. Teď nadešel čas příprav. Na Letné nechtějí promarnit ani vteřinu.

Spartě nepomohl ani kapitán Berger. foto: ČTK

„Celou minulou sezonu jsme bojovali, abychom měli šanci zahrát si Ligu mistrů. Je tedy samozřejmé, že léto věnujeme hlavně přípravě na evropské poháry,“ řekl kouč Sparty Jozef Chovanec. Jeho svěřenci se až na pár opozdilců vrátili z dovolené a hned je čeká pořádný dril.

Včera hráči podstoupili fyzické testy. „S předběžnými výsledky jsem sice spokojen, ale až čísla na papíře ukážou, jak na tom kdo je. Uvidím, jak hráči plnili domácí úkoly, a podle toho se k nim budu chovat,“ prozradil trenér, že nebude tolerovat slabší disciplínu.

Chovanec bere i mladé hráče
Jak ale dosáhnout úspěchu v Evropě? Filozofie Sparty se nemění. Chce hlavně posilovat hráčský kádr. „Musíme zkvalitnit a zdvojit všechny řady kromě brankářů,“ naznačil Chovanec přestupovou strategii. Včera mu do týmu oficiálně přibyl talentovaný rakouský stoper Niklas Hohenedera. Bývalý brněnský bek Martin Kuncl už je hráčem Sparty od začátku června.

Letenské vedení navíc intenzivně jedná o ročním hostování mladého Luboše Kaloudy, který se neprosadil do základní sestavy CSKA Moskva. „Je silný v soubojích a má skvělé zakončení,“ popisoval Kaloudovy klady Chovanec. Finišují také jednání o nejlepším střelci druhé ligy Martinu Jiroušovi.

Do přípravy se zapojí i navrátilci z hostování. Brankářskou trojici doplní Lukáš Zich a mezi útočníky se vrací Libor Došek, který strávil půlrok v řeckém Xanthi. „Šanci mají všichni, kteří s námi pojedou na soustředění,“ řekl Chovanec, jenž si do týmu přibral i tři mladíky z juniorky – defenzivně laděné Lukáše Hejdu a Martina Suse plus tvořivého záložníka Zdeňka Folprechta. „Mládežnickým týmům Sparty se teď daří a my chceme pokračovat v práci s mladými hráči. Mám o nich velký přehled,“ vysvětlil trenér. Tým naopak opustil Marek Kulič a brzy bude pravděpodobně následovat i definitivní odchod Miroslava Matušoviče. Dlouhodobé zranění trápí Jiřího Kladrubského a Juraje Kucku. Prvně jmenovaný se vrátí až za několik měsíců, druhý teprve začíná trénovat.

Spartu teď čeká soustředění ve Františkových Lázních, kde si zahraje s místním týmem z krajského přeboru. V červenci vyrazí český vicemistr do rakouských Korutan, kde bude ladit formu v Bad Kleinkirchheimu.

***

Sparťanské příchody Niklas Hoheneder Rakouský stoper se včera ukázal na Spartě poprvé Martin Kuncl Exbrněnský obránce přišel na Letnou před dvěma týdny Luboš Kalouda Sparta usiluje o záložníka CSKA Moskva na hostování Martin Jirouš Jednání se Sokolovem finišují a přestup nejlepšího střelce druhé ligy je téměř hotový

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.