Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta - Aris Limassol 3:2, výhra díky standardkám, Krejčí dva góly dal i zavinil

Sparťanský kapitán Ladislav Krejčí slaví gól v utkání Evropské ligy proti Arisu Limassol. foto:  Michal Sváček, MAFRA

Sparťanští fotbalisté do základní fáze Evropské ligy vstoupili vítězně. S Arisem Limassol sice brzy prohrávali, ale pak si pomohli standardními situacemi a vyhráli 3:2. Dva góly padly z rohu, jeden po dlouhém autu. Kapitán Krejčí nejdřív zavinil penaltu, pak sám skóre otočil. Po přestávce zvýšil další stoper Vitík, hosté snížili v poslední minutě.
  20:09aktualizováno  23:03

Tři body ze souboje týmů, které při losu byly ve třetím a čtvrtém koši, jsou pro sparťany velmi důležité. Do jarní části pohárů totiž postupuje i třetí tým v pořadí, byť se přesune do Konferenční ligy. Ve druhém utkání skupiny C skotští Rangers doma zdolali Betis Sevilla 1:0 gólem někdejšího slávisty Simy.

V příštím zápase za dva týdny se sparťané představí v Seville.

Proti Arisu to sice od nich nebylo tak parádní představení jako v kvalifikaci proti Dinamu Záhřeb, přesto kyperskému šampionovi, který má tým složený především z cizinců, dali tři góly a vytvořili si další tři čtyři velké šance.

Sport: Telly

Nepovedly se jim úvody obou poločasů, ale dokázali se z nepříjemné situace zlepšeným výkonem sami vymanit.

Především v úvodu utkání zaspali.

Patnáct dvacet minut se sparťané hledali. Nešlo jim nic. Chybovali, nepřihráli si na tři metry, inkasovaný gól v 11. minutě je ještě víc znervózněl. Ale jakmile se zmátořili a vytvořili si tlak, soupeře přehráli a skóre otočili.

Možná za nepovedený úvod mohlo pět změn v sestavě, které trenér Brian Priske proti nedělní lize se Slováckem udělal. Ne že by za to mohli noví muži na hřišti, ale mohlo to mít vliv na souhru, sparťanská hra působila hodně rozháraně.

Naopak hosté byli klidní, přesní, hbití. Nic si nedělali z bouřlivé atmosféry, jako by jim vyhovovala. A ještě vyrostli, když ruský záložník Kokorin v 11. minutě s přehledem proměnil pokutový kop.

ONLINE

utkání jsme sledovali minutu po minutě

Předcházel mu odvrácený roh, po kterém se Kuchta chtěl dostat do brejku, ale míč ztratil a protivník v nouzi vrátil míč do vápna. Sparťanská obrana vyběhla ven, jenže se za ní dostal Brorsson a když chtěl zakončit, Krejčí ho při obranném zákroku nohou zasáhl do hlavy. Dostal žlutou kartu.

Kdyby chvíli poté po nedůrazném zákroku gólmana Vindahla hostující Bengtsson z dvanácti metrů nemířil na tribunu, mohlo být pro domácí ještě hůř.

Postupně se však z mizérie vymanili, sbírali rohy. Po jednom z nich zakončoval Vitík na zadní tyči, trefil však protihráče a žádal penaltu za ruku. Videoasistent ji nedoporučil, následně Kairinen krásně odcentroval a Krejčí parádní hlavičkou poslal míč k tyči.

Po dvaceti minutách byla Sparta zpátky a za dalších pět minut už vedla. Po dlouhém autu Haraslína zůstal míč těsně za malým vápnem, Krejčí ho nadvakrát zblízka po zemi uklidil do sítě.

Domácí hru ovládli, hosté najednou nestíhali. Kuchta, Haraslín a dvakrát Laci byli v dobrých pozicích. Měli z nich vytěžit víc než jen střely mimo.

Poprvé v základní sestavě po nedávném příchodu z Genku nastoupil ekvádorský krajní hráč Preciado a nevedl si špatně, byť v úvodu v defenzivě trochu plaval. Dopředu však byl velmi dobrý.

Horší to je s Kairinenem, klíčový středopolař po půlhodině odkulhal s poraněným kotníkem a nevypadalo to dobře. Pokud by měl marodit delší dobu, pro Spartu to bude zásadní problém.

I po přestávce měli první šanci hosté. Sadílek, který šel za Kairinena, totiž nezvládl rozehrávku a nabil do tutové šance Bengtssonovi. Ten byl sám před gólmanem, Vindahl dobře vyběhl a tvrdou ránu zastavil.

Sparťané se nemohli dostat do hry, vepředu neudrželi míč a soupeřovy útoky se valily na přetíženou obranu. Ta odolávala. A z první vážnější akce se domácí radovali. Střídající Birmančevič centroval z rohu, odvrácený míč Sadílek vrátil do vápna, Olatunji ho stehnem nejspíš nechtěně prodloužil za sebe a Vitík na zadní tyči střílel nekompromisně.

Hosté odpadli a je chybou sparťanů, že nepřidali další góly. Brazilský brankář Vaná se překonával, co všechno zachránil. Špatná zakončení nakonec sparťany mrzela a o vítězství se obávali. V poslední minutě totiž Krejčí chyboval při zpětné přihrávce a náhradník Babicka tvrdou ranou z vápna překonal Vindahla.

Hrálo se ještě pět minut na víc, ale hosté se už k ničemu nedostali.

Sparta je v soutěži po dvou letech a potřetí za poslední čtyři sezony, celkově v základní skupině Evropské ligy podeváté od jejího vzniku v roce 2009 – lepší bilanci mají jen Lazio Řím a PSV Eindhoven.

Aris se ještě s českým týmem v soutěžním zápase neutkal, v kvalifikaci evropských pohárů se poprvé představil až v uplynulém ročníku.

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...