Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Sparta před Evropskou ligou v Miláně řeší problémy s obranou. Kotalovi zbyl jediný zdravý stoper

Sparta musela v úvodních minuách čelit několika šancím Lille. foto: MAFRA

Řím - Fotbalisty Sparty ve čtvrtek čeká od 18:55 druhý zápas v základní skupině Evropské ligy. Pražané se představí na stadionu vedoucího celku italské ligy AC Milán a stejně jako před týdnem před utkáním s Lille mají problémy se sestavou, protože trenérovi Václavu Kotalovi zbyl jen jediný zdravý stoper.
  20:41

Sparta vstoupila do základní skupiny porážkou 1:4 s Lille, která pro ni byla po reprezentační přestávce a následnému přerušení české ligy kvůli koronaviru prvním zápasem od začátku října. Už tehdy měl Kotal problémy s marodkou a v obraně musel nastoupit záložník Ladislav Krejčí mladší.

Ve 23. minutě ale dostal za faul červenou kartu a zápas za něj na stoperu poprvé v životě dohrával záložník David Pavelka. Ten by si mohl novou roli zopakovat i na San Siru, protože vedle vykartovaného Krejčího jsou mimo hru zranění Lukáš Štetina a Dávid Hancko.

Zdravotní potíže mají i Dominik Plechatý s Ondřejem Čelůstkou. Podle Kotala by nakonec oba mohli na San Siru nastoupit, ale podle letenského kouče je však problém v malé herní praxi. Plechatý i Čelůstka totiž vynechali už zápas s Lille a naposledy nastoupili v polovině října za národní týmy.

„Předpokládám, že Ondra nastoupí. Ale měli jsme výpadek, česká liga se nehraje a máme za sebou jedno utkání s Lille. A ti, co nehráli, tak naposledy nastoupili za národní tým. A to je problém pro sehranost týmu,“ uvedl na dnešní tiskové videokonferenci Kotal.

Sparta dohrávala proti Lille v deseti.
Sparťanská Letná před zápasem Evropské ligy s Lille.

„Herní praxe chybí, protože AC hraje důrazně, takže musíte rychle pracovat s míčem, ale atmosféru utkání při tréninku nenastavíte,“ řekl letenský kouč. „Proto jsme hráčům říkali, že musíme zjednodušit hru, mít kvalitní výběr místa a hlavně se musíme vyrovnat se soupeřovou tvrdostí, protože při napadání jeden na jednoho jsou velmi důrazní,“ dodal.

Kotal už naopak může počítat s uzdraveným Ladislavem Krejčím starším, který na Letnou přišel v srpnu po čtyřech letech v Boloni. V Serii A si zahráli také Čelůstka v Palermu, Hancko ve Spartě hostuje z Fiorentiny a útočník Libor Kozák se v ročníku 2012/13 stal v dresu Lazia Řím s osmi góly nejlepším střelcem Evropské ligy.

Spartu navíc kromě řady vlastních absencí může strašit i forma AC Milán. Rossoneri totiž v nové sezoně Serie A ještě neprohráli a se ziskem 13 bodů vedou tabulku. Hvězdný útočník Zlatan Ibrahimovic navíc v pěti posledních zápasech dal sedm branek.

Domácím ale bude chybět obvyklá brankářská jednička Gianluigi Donnarumma, který má koronavirus. V pondělním ligovém utkání s AS Řím ho zastoupil Ciprian Tatarusanu, AC remizovalo 3:3 a poprvé v Serii A ztratilo body. „Po Zlatanovi je to jejich největší osobnost a bude to pro ně velká ztráta,“ řekl Krejčí starší.

„Ciprian má moji plnou důvěru a věří mu i tým. Hráči si musejí pomáhat, navzájem se motivovat a to je přesně to, co dělají,“ řekl na klubovém webu trenér Milána Stefano Pioli. „Sparta v domácí lize vyhrála všech šest utkání a proti Lille i po vyloučení byla pořád v zápase. Bude to pro nás náročný soupeř,“ přidal kouč.

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...