Čtvrtek 2. května 2024, svátek má Zikmund
130 let

Lidovky.cz

Sparta se vzchopila. V Teplicích v závěru vyrovnala

Sport

  19:13aktualizováno  21:10
PRAHA - Fotbalisté Sparty ztrácejí i čtyři kola před koncem první ligy na vedoucí Plzeň čtyři body poté, co v dnešní dohrávce v Teplicích remizovali 2:2. Půl hodiny před koncem prohrávali obhájci titulu už o dva góly, ale zásluhou střídajícího Keriče v 86. minutě vyrovnali. Obrátit skóre se Pražanům navzdory velkému tlaku v závěru nepovedlo.

Sparťanský trenér Jozef Chovanec a jeho útočník Leonard Kweuke foto: ČTK

Sparta řešila nečekané změny v sestavě. Trenér Chovanec poslal do základní jedenáctky překvapivě devatenáctiletého debutanta Pavelku a těsně před výkopem přišel o brankáře Blažka. Ten si obnovil svalové zranění a do branky šel stejně jako v minulém duelu Zítka.

Hosté v úvodu působili sebevědomě a už v páté minutě pálil Pamič. Jenže domácí byli pořádně nabuzeni. V 10. minutě měl velkou možnost Mahmutovič, který se dostal po hrubce Kušníra uvnitř šestnáctky k zakončení, ale své šance se lekl a branku netrefil.

Šance probudila celý tým. Domácí měli najednou míč častěji na kopačkách a ve 33. minutě vedli po střele Čajiče, která před Zítkou skočila. Gólman se už pak marně natahoval po míči, který ho přeskočil.

Sparta po gólu zapnula, ve 44. minutě mohl vyrovnat Sionko po akci středem hřiště, ovšem nestačil si v rychlosti zpracovat míč a jeho střela trefila vybíhajícího Grigara. Těsně před koncem poločasu brankář zasahoval ještě před Kadlecem, který naběhl za obranu při standardní situaci.

I druhou půli zahájili hosté šancí, ovšem Kweuke svoji hlavičku nasměroval nad břevno. V 57. minutě identickou možnost promarnil stejným způsobem osamocený Kadlec. Vzápětí těsně mimo hlavičkoval střídající Pekharta a sparťanský tlak narůstal.

Jenže v 61. minutě přišla ojedinělá akce domácích a náskok Teplic už byl dvoubrankový. Po Řepkově minele sice Mahmutovič ještě opuštěnou branku netrefil díky teči Brabce, ale po rohu a další chybě Zítky se k němu odrazil míč a teplický kanonýr ho protlačil do sítě.

V té době už sparťané hráli se třemi útočníky a střídající Pekhart po penaltě za faul Vondráška na Podaného v 69. minutě snížil. Čtyři minuty před koncem další náhradník Kerič vyrovnal pěknou střelou o tyč, ale otočit výsledek se Spartě přes enormní snahu už nepodařilo.

Fotbalová Gambrinus liga - 26. kolo:

FK Teplice - AC Sparta Praha 2:2 (1:0)
Branky: 33. Čajič, 62. Mahmutovič - 67. Pekhart z pen, 86. Kerič. Rozhodčí: Drábek - Dobrovolný, Marek. ŽK: Kalivoda, Mahmutovič, Vondrášek, Ljevakovič - Pamič, Pavelka, Matějovský, Kweuke. Diváci: 6024.

Teplice: Grigar - Vondrášek, Smejkal, Matula, Rosa - Verbíř (90. Hošek), Čajič (90. Lácha), Ljevakovič, Kalivoda, Mareš - Mahmutovič. Trenér: Plíšek.

Sparta: Zítka - Kušnír, Brabec, Řepka, Pamič - Kadlec (81. Kerič), Pavelka (57. Podaný), Vacek, Matějovský, Sionko (57. Pekhart) - Kweuke. Trenér: Chovanec.

Autor:

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...