Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Sparta si na Panathinaikos věří

Sport

  17:30
Na splnění velkého snu začnou pracovat ve středu večer v prvním utkání třetího předkola Ligy mistrů proti Panathinaikosu Atény. Jejich hlavním přáním je, aby k odvetě do Řecka letěli s nadějí na postup.

Sparta s Panathinaikosem dvakrát prohrála v roce 2002 v osmifinálové skupině Ligy mistrů. foto: ČTK

Poslední kvalifikační fázi Ligy mistrů pražský klub dobře zná. Spartě se ale přes bránu, podle níž se na Letné hodnotí sezona, nepodařilo přejít už čtyři roky od dob trenéra Františka Straky. I v následující sezoně sparťané sice prestižní soutěž hráli, to ale měli zajištěn přímý postup.

Trenér Sparty Vítězslav Lavička usoudil, že jeho svěřenci musí jít k utkání v maximální kondici, a tak některé z nich nechal v neděli při ligovém utkání v Kladně šetřit síly. Berger se Slepičkou jako hlavní ofenzivní opory se na hřiště nedostali, stejně jako lehce zraněný Voříšek. Ovšem všichni by se měli na trávníku ve středu objevit.

Dá se očekávat, že Lavička znovu vsadí na rozestavení 4-2-3-1, které praktikoval v dosavadních zápasech, v nichž sparťané předvedli především kvalitní defenzivu. "Ani v ní není vše dokonalé, ale v ofenzivě máme větší rezervy," připustil Lavička, jehož svěřenci v sezoně ještě neinkasovali.

Rádi by měli stejnou bilanci i po středečním zápase, protože to by znamenalo, že jsou stále ve hře o postup. Každá vstřelená branka navíc by ale zaručila slibnou výchozí pozici, přestože Aténští spoléhají především na domácí zápas.

Hosté se na Letné nejspíš nikam nepoženou a budou čekat, s čím vyrukují domácí. Panathinaikos by neměl postrádat žádnou ze svých opor včetně reprezentačních obránců Spyropulose, Gumase a Vyntry, fotbalisty českého původu, či záložníků Karagunise, Gilberta a mladíčka Ninise, kolem nichž se bude točit celá ofenziva. 

Předpokládané sestavy:
Sparta: Kozáčik - Voříšek, Řepka, Kučera, Kadlec - Kladrubský, Hušek - Kušnír, Berger, Zeman - Slepička.
Panathinaikos: Galinovič - Nilsson, Spyropulos, Gumas, Vyntra - Simao, Karagunis, Gilberto, Ninis - Salpingidis, Ivanschitz.

Autor: