Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav
130 let

Lidovky.cz

Sparta - Plzeň 2:1, rozhodl Kuchta, od ztráty domácí na konci ochránil Vitík

Sport

  17:54aktualizováno  20:02
Sparťanští fotbalisté přetlačili v taháku 10. ligového kola na vlastním stadionu Plzeň 2:1 a utnuli soupeřovu dvanáctizápasovou vítěznou sérii. Rozhodující gól dal ještě v prvním poločase domácí Kuchta, který se v úvodu vrátil na preferovanou pozici středního útočníka. Před ním se prosadil Laci a hostující Durosinmi.

Sparťané sice v závěru bouřlivě oslavovali i třetí gól, který zblízka po dohraném autovém vhazování vstřelil stoper Sörensen. Videorozhodčí však odhalil, že se dánský stoper ve skrumáži těl před bránou míče dotkl rukou.

A protože Vitík v nastavení vyhlavičkoval z brankové čáry po posledním rohovém kopu v utkání gólovou střelu Kalvacha, Sparta mohla v sobotu na Letné oslavit těsné vítězství.

„Sparta vyhrála zaslouženě. My jsme nezachytili začátek, nehráli jsme dobře, báli jsme se hrát. Od třicáté minuty jsme odehráli dobrý part, ale Sparta je dál, sehranější, zkušenější,“ uznal plzeňský kouč Miroslav Koubek.

ONLINE

Utkání jsme sledovali minutu po minutě.

Šlágr, který se hrál týden po derby v Edenu navíc ukázal, že i největší zápasy české ligy mohou být fotbalové. Že nemusí být plné faulů a zákeřností a že je lze zvládnout v důstojné kulise a bez nechutností.

Snad až na potyčku po závěrečném hvizdu a roztržku mezi Sörensenem a Chorým to byl vydařený fotbalový večer.

Sparta potvrdila roli favorita.

Má pátou ligovou domácí výhru v sezoně a před čtvrtečním utkáním Evropské ligy na Betisu Sevilla si upevnila postavení na prvním místě. Slavia se na rivala může bodově dotáhnout, pokud zvládne nedělní utkání v Teplicích.

Plzeň, která před cestou na Letnou vyhrála šest ligových zápasů v řadě, je o sedm bodů zpátky. K dobru má ale ještě dohrávku s Boleslaví.

„Byl to těžký zápas s mnoha souboji, dlouhými pasy, standardkami, rohy od Plzně. Myslím, že jsme to zvládli dobře,“ řekl sparťanský trenér Brian Priske.

Hosté pod koučem Koubkem, který Viktorii v posledních týdnech pozvedl, na Spartu nepřijeli pouze bránit. Nezanechali zlý dojem, byť body nemají. I když v závěru prvního poločasu soupeře zatlačili, po přestávce na dobrou pasáž navázat nedokázali.

Měli jedinou šanci po hlavičce Chorého. A další jejich nadějnou akci zastavil necitlivým hvizdem sudí Pechanec. Ten nejprve po souboji v pokutovém území a pádu Haraslína nechal pokračovat ve hře. Hosté si vyměnili několik přihrávek, a když se Šulc obtočil na půlce okolo Panáka a mířil do přečíslení, rozhodčí hru přerušil, aby zkontroloval, jak je na tom právě ležící sparťan.

V tom momentě fotbalisté Plzně běsnili. Když potom domácí Vitík za překonaným Vindahlem vyhlavičkoval Kalvachovu ránu, jen se zklamaně drželi za hlavu.

Na Letné prohrávali po necelých dvou minutách.

Panák, který při absenci potrestaného Krejčího navlékl kapitánskou pásku, ustál složitou situaci na půlce hřiště, udržel míč před Durosinmim a předal ho Rynešovi, který poslal na levý kraj parádní přihrávku rozběhnutému Haraslínovi. Ten vběhl do pokutového území, kde ošálil laxně bránícího Kopice, a prudkým pasem našel ve vápně zakončujícího Laciho.

Sparta v tu chvíli dominovala.

Ryneš, který hrál na levém kraji výborný zápas, po deseti minutách napřáhl a vystrašil Staňka, který podivně plachtící balon vyrazil jen před sebe a málem ještě inkasoval od dorážejícího Sadílka. Vzápětí si poradil i s ránou Kuchty, kterému šanci připravil znovu aktivní Ryneš.

Plzeň měla štěstí, že na Letné po dvaceti minutách neprohrávala o dva nebo tři góly. Pochvalu nicméně zaslouží za to, jak se po bleskovém domácím nástupu zmátořila. Hosté zmobilizovali síly, uklidnili se, neodevzdávali balony soupeři a začali hrozit.

Po zbytečné ztrátě střelce Laciho před vlastní šestnáctkou nejprve rozjel nebezpečnou akci hbitý blonďák Šulc. Traoré si však při zakončení u vzdálenější tyče překážel s Kopicem.

Srovnáno bylo v 26. minutě, kdy po Kalvachově rohu přeskočil špatně postaveného Vitíka hostující Durosinmi a před naježenými fanoušky Sparty oslavil šestou ligovou trefu v sezoně pěkně poronaldovsku.

Už za minutu ale zase rozehrával z půlky hřiště, protože si Sparta ztracené vedení vzala okamžitě zpátky. Na levé straně propadli Dweh s Caduem, Preciado posunul míč hlavou do křídla Sadílkovi, který připravil gólovou přihrávku Kuchtovi.

I Plzeň však zase odpověděla: gól Cadua po dlouhém autu však kvůli předchozí ruce Dweha neplatil. Hostující kouč Koubek pak stáhl překvapeného Traorého a místo něj poslal do sestavy Chorého, útočné beranidlo, což týmu v závěru první půle prospělo.

Po přestávce ale Plzeň zase přenechala iniciativu soupeři. A v chaotickém závěru už zápas nedohnala.

„V závěru jsme mohli vyrovnat, ale taky jsem viděl, že když jsme byli vzadu otevření, Sparta mohla několikrát přidat třetí branku,“ podotkl Koubek.

„Soupeř jako Plzeň si pak vytvoří nebezpečné situace, mimo jiné ze standardek. V závěru jsme přežili těžký moment, v tu chvíli jsme byli v defenzivě. Byl to skvělý zákrok od Vitíka, zachránil nám tři body,“ zdůraznil Priske.

Autor:

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...