Sobota 27. července 2024, svátek má Věroslav
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 49  Kč / 1. měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Sparta začíná honbu za miliony

Sport

  9:23
PRAHA - První ze čtyř kroků na cestě do milionářské Ligy mistrů mají dnes před sebou fotbalisté Sparty. Na mezinárodní scéně se výrazně nepředvedli již několik let, letos věří v návrat mezi evropskou elitu. První překážka dnes číhá na tým Vítězslava Lavičky na stadionu moldavského mistra Šeriff Tiraspol.

Sparta si neúspěch nepřipouští. foto: ČTK


O kvalitě soka ví Lavička své. "Není to nejlehčí soupeř, máme k němu respekt. Musíme hrát aktivně,“ hodnotil nevyzpytatelného soupeře Lavička. Pro jeho svěřence je to první ostrý zápas sezony, zatímco soupeř se již stihl ve třetím předkole Ligy mistrů rozehrát proti kazašskému Aktobe.


Možná právě díky nerozehranosti dokázali hráči FC Šeriff rozhodnout o svém postupu až ve druhém poločase domácí odvety, kdy nasázeli soupeři čtyři góly.

"Venku vsadili na poctivou defenzivu a doma zase stupňovali ofenzivu a dokázali toho využít,“ ocenil taktickou hru soupeře Lavička.


Mladičký klub byl založen teprve roku 1997 a od té doby suverénně kraluje moldavské lize. Jeho barvy hájí mnoho moldavských reprezentantů doplněných o hráče z fotbalovějších koutů světa – Brazílie, Argentiny či Afriky. V Lize mistrů ovšem tým nikdy nepřešel přes druhé předkolo.


Neúspěch si nepřipouštějí
Kromě houževnatého soupeře bude dalším nepřítelem sparťanských fotbalistů panující tropické počasí a nepříliš dobré fotbalové podmínky v zemi ležící mezi Rumunskem a Ukrajinou. "Musíme se připravit i na mimofotbalové podmínky. To je extrémní teplo a vyprodaný stadion, který bude dodávat domácím sílu,“ uvědomoval si Lavička nebezpečí.


S moldavským fotbalem mají zkušenosti i samotní hráči. "Pamatuji si hotel v nějaké vesnici, všude se tam prodávali melouny a v kabině to zapáchalo,“ vzpomínal Jaromír Blažek na dobu osm let zpátky, kdy Sparta vyřadila Zimbru Kišiněv. Shodou okolností byl tenkrát také zraněný, ale nyní má stále šanci, že do zápasu zasáhne. „Ale to nebude tento případ. Stadion jsme viděli, má dobré zázemí. Hotel v Kišiněvě je také luxusní. Je lepší přijet rovnou na zápas, než bydlet v Tiraspolu v nějaké ubytovně,“ dodal Blažek.


Ale neúspěch si nikdo ve Spartě nepřipouští. Na otázku, uvědomuje-li si možný dopad případného zaváhání, se i Jaromír Blažek zarazil a tvářil se zaskočeně. "Já to beru tak, že je důležité postoupit do základní skupiny Ligy mistrů. Když se to nepovede, je to průšvih,“ soukal ze sebe Blažek po chvíli.


Záložník Patrik Berger přistoupil k věci realisticky a s chladnou hlavou zavelel. "Nejedeme se tam koukat na památky. Jen přijedeme, zatrénujeme, odehrajeme zápas a potom zase zpátky. V cestování do Moldavska nevidím problém,“ uzavřel kapitán debatu.

Autoři: